Kokeile kuukausi maksutta

LVI-alan opiskelijakilpailun voitti Metropolia-ammattikorkeakoulu

Tämänvuotiseen LVI-kilpailuun osallistui neljä joukkuetta suomalaisista talotekniikkaa oppisuuntana tarjoavista ammattikorkeakouluista.

Kylmätekniikkaan liittyneen tehtävän tekemiseen keskittynyt voittajajoukkue. Taustalla näkyy Metropolian opettaja Rauno Holopainen, joka oli laatinut kyseisen tehtävän ja valvoi sitä. kuva: Jyrki Lönnström.

Vuoden 2022 LVI-kilpailun on voittanut Metropolia ammattikorkeakoulua edustanut joukkue. Voittajajoukkueessa kilpailivat Tuomas Mattila, Siiri Rantala, Joonas Tiitta ja Joakkim Nenonen. Joukkueen koonnut opettaja oli Rauno Holopainen. Toiselle sijalle tuli SAMK ja jaetulle kolmannelle sijalle sijoittuivat TAMK ja XAMK.

LVI-alan ammattikorkeakoulujen välinen opiskelijakilpailu järjestettiin jo kahdettatoista kertaa. Tänä vuonna kilpailua isännöimään valittiin FläktGroup Finland Oy ja kilpailu pidettiin maaliskuun 29. päivänä yrityksen tiloissa Toijalassa. Opiskelijat saivat näyttää osaamistaan isäntäyrityksen ja kilpailun tuomareina toimineiden opettajien laatimissa käytännön tehtävien ja teoriatehtävien parissa sekä rakentamismääräysten hallintaan liittyvässä tehtävässä.

Jo vuodesta 2008 lähtien vuosittain järjestettyyn kilpailuun ovat voineet osallistua joukkueet kaikista LVI-opetusta antavista ammattikorkeakouluista. Eri oppilaitoksia sekä alan järjestöjä edustava tuomaristo on laatinut teoriakysymykset.

Opettajien laatimat teoriatehtävät käsittelivät ilmanvaihdon mitoittamista, vesi- ja viemäriverkoston suunnittelua ja mitoitusta, kylmätekniikkaa sekä rakennusautomaatiota. Määräystenhallintaa testattiin SuLVIn laatimilla energiatehokkuuteen liittyvillä kysymyksillä. Bonustehtävänä oli ideoida ilmanvaihdon paloturvallisuuteen liittyviä ratkaisuja.

”Kilpailutehtävien toteutuksessa korostuivat ryhmätyötaidot ja -valmiudet, jotka olivat kaikilla joukkueilla ilahduttavan hyviä”, kertoo kilpailutuomariston puheenjohtajaksi valittu Mika Kuusela XAMK:sta.

Kilpailujen järjestelytoimikunta ja tuomaristo koostuivat kaikkien mukana olevien oppilaitosten opettajaedustajista sekä sponsoreina toimivien Taltekan ja Säätiö LVY:n edustajista. Tuomariston sihteerinä toimi VVS Föreningen i Finland rf:n toiminnanjohtaja Siru Lönnqvist.

Kilpailutehtävien laatiminen onkin tarkkaa puuhaa, sillä eri oppilaitoksissa asioita käsitellään eri järjestyksessä ja eri joukkueilla ovat siis eri asiat tuoreessa muistissa. Kilpailutehtävien on lisäksi oltava kannustavia ja kuitenkin samaan aikaan niiden on oltava sellaisia, että ne erottelevat eri joukkueiden osaamisen tasoa.

Isäntäyrityksenä toiminutta FläktGroupia edusti kilpailutuomaristossa Jyrki Lönnström, joka alusti kilpailua opiskelijoille: ”Oppiminen ei lopu valmistumiseen, vaan on yhä tärkeämpää, että ottaa aktiivisesti selvää esille tulevista uusista asioista. Tässä suurena apuna on hyvät verkostot. On tärkeätä pitää yllä omia yhteyksiä kotimaisiin ja ulkomaisiin kollegoihin ja kehittää kielitaitoa jatkuvasti osana työuraa teknisen osaamisen kehittämisen lisäksi.”

”On ollut hienoa seurata alalle opiskelevien nuorten ammattimaista ja innostunutta asennetta vaikeiden kilpailutehtävien parissa. Kilpailussa pärjääminen vaatii oman osaamisen lisäksi myös ryhmätyötaitoja, kestävyyttä ja intoa. Kilpailu on vakiintunut ja arvostettu tapahtuma alalla. Se tuleville alan asiantuntijoille ja oppilaitoksillekin vertailukohdan oman osaamisen arviointiin”, Juhani Hyvärinen Taltekasta toteaa.

”Kilpailu on osa järjestöjen oppilaitosyhteistyötä ja tarjoaa isäntäyritykselle keinon kohdata opiskelijoita ja toisin päin opiskelijoille mahdollisuuden tutustua alan vaikutusvaltaisin yrityksiin oman osaamisen haastamisen lisäksi. Kilpailu tarjoaa oppilaitosten opettajille myös mahdollisuuden tavata keskenään ja keskustella ajankohtaisista opetukseen liittyvistä asioista”, SuLVIn toiminnanjohtaja Samuli Könkö kommentoi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LVI-alan opiskelijakilpailun voitti Metropolia-ammattikorkeakoulu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat