Kokeile kuukausi maksutta

Kommentti: Venäjän hyökkäys Ukrainaan osuu myös suomalaisten omistusasuntojen rakentamiseen

Venäjän hyökkäyksen vaikutukset gryndimarkkinaan saattavat olla pitempiaikaisia kuin koronan aiheuttamat seuraukset.

Gryndituotanto on romahtanut, mutta kokonaisuutena aloitukset ovat vielä hyvällä tasolla. Kuva Mika Ranta / HS
Kuuntele juttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut omistusasuntojen markkinatilanteeseen samankaltaisesti kuin koronan tulo keväällä 2020. Silloin epävarmuus iski kovaa, rakentajat jarruttivat rajusti ja markkina lähes pysähtyi hetkellisesti.

Nyt tuntuma on, että sodan aiheuttamat markkinareaktiot eivät ole olleet niin rajuja kuin koronan alkaessa. Tiettävästi ennakkovarauksia on jonkin verran peruttu, mutta ei kauppoja.

Ostaja joutuu nyt miettimään, riittävätkö uskallus ja rahat ostopäätöksen tekemiseen.

Rakentajille kevään pitäisi olla vilkkainta uudiskohteiden käynnistämisen aikaa, mutta viime viikkoina on ollut harvinaisen hiljaista. Kiinteisiin hintoihin ja aikatauluihin sitoutuminen on rakentajalle riski, kun materiaaleihin liittyy hinta- ja saatavuusongelmia ja työvoimastakin voi olla puutetta.

Arviot perustuvat Rakennuslehden pääkaupunkiseudun ulkopuolista Suomea koskevaan markkinakatsaukseen. Yllättäen gryndituotannon aloitukset ovat pudonneet roimasti, vaikka kokonaisuutena asuntoja on aloitettu huippumäärä

Markkinakatsauksen lukuihin sota ei ehtinyt kovin paljoa vaikuttaa. Kohteiden jämähtäminen ennakkomarkkinointiin näyttää kuitenkin olevan osittain sodan seurausta.

Markkinakatsaus kertoo, että ilman sodan vaikutustakin gryndin kultakausi on ohi. Koko asuntorakentamisen isot aloitusluvut tulevat vuokra-asuntotuotannosta.

Omistusasuntojen markkinaan ei ole näkyvissä nopeaa piristymistä, päinvastoin. Jatkossa gryndikohteiden käynnistäminen saattaa hiljentyä entisestään.

Vaikka ensimmäiset markkinareaktiot ovat koronaa lievemmät, pitemmän aikavälin epävarmuus ja muut vaikutukset saattavat olla koronaa isommat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kommentti: Venäjän hyökkäys Ukrainaan osuu myös suomalaisten omistusasuntojen rakentamiseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat