Kokeile kuukausi maksutta

Nyt kaatunutta Fennovoiman ydinvoimalahanketta ehdittiin rakentaa sadoilla miljoonilla euroilla

Fennovoima teki Hanhikiven ydinvoimalan osalta päätöksen, jota on odotettu Venäjän hyökkäyssodan aloittamisesta lähtien.

Viime talven kuva osoittaa, että Pyhäjoen voimala-alueella on jo rakennettu paljon. Fennovoiman hallintorakennuksen piti valmistua ensi kesänä, taustalla näkyy työmaan tukirakennuksia. Kuva: Fennovoima

Pyhäjoella pysähtyi iso rakennustyömaa, kun Fennovoima ilmoitti 2.5.2022 ydinvoimalahankkeen lopettamisesta venäläisten kanssa.

Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoella kaatui, sopimus venäläisten kanssa irtisanottiin

Laitoksen piti toimittaa venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tytäryhtiö Raos Projekt. Ydinvoimayhtiö Fennovoimasta on suomalaisomistuksessa kaksi kolmasosaa ja loput Rosatomilla.

Rakennuslehti selvitti helmikuussa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen rakentamistilannetta.

Satojen miljoonien investoinnit

Fennovoiman yksikön päällikkö Karri Huusko on vastannut osaltaan Fennovoiman omista ydinvoimaprojektia edeltävistä valmistelevista töistä Hanhikiven työmaalla.

Huusko kertoi Rakennuslehdelle helmikuussa, että hankkeeseen on investoitu jo satoja miljoonia euroja. Ennen varsinaista ydinvoimalan rakentamisvaihetta arvio investoinneista on yhteensä noin 500 miljoonaa euroa.

Tukialueen ja infran valmistelevat työt olivat hyvin pitkällä, sillä ne piti saada ensi syksynä päätökseen.

Tähän mennessä kyse onkin ollut lähinnä infrasta ja maarakennustöistä. Alueelle on jo rakennettu esimerkiksi tiet ja vesi-, viemäri- sekä sähköyhteydet. Laitostoimittajan tekemät syväväylän ruoppaus ja satamatyöt sisältyvät kokonaissummaan.

Viisikerroksinen Fennovoiman hallintorakennus oli helmikuussa jo sisätyövaiheessa, ja sen piti valmistua ensi heinä–elokuun vaihteessa. Sen, kuten jo valmistuneet laitostoimittajan majoitustilatkin, on rakentanut Lehto Group.

Jo vuonna 2016 valmistui noin 1200 neliön koulutusrakennus ja seuraavana vuonna samaa suuruusluokkaa oleva porttirakennus.

Ydinturvallisuutta edellyttävää rakentamista, kuten ydinvoimalan betonivaluja, ei ole tehty, koska ne edellyttivät valtioneuvoston myöntämää rakentamislupaa.

Valmistelevien töiden, kuten myös alueen louhintatöiden, piti olla tehtyinä ennen valujen aloittamista. Tavoitteena oli helmikuussa, että laitoksen rakentaminen olisi alkanut kesällä 2023.

Alueella tehty jo yli 100000 neliön rakennukset

Pyhäjoen kunnan johtavalla rakennustarkastajalla Osmo Heikka kertoi helmikuussa, että osittain pysyviä ja määräaikaisia tukialueen rakennuksia on tehty jo yli 100000 neliön edestä. Esimerkiksi noin 15000 kerrosneliön raudoittamo oli valmistumassa vuoden loppuun mennessä.

Tehdasalueen kallioperää on tiivistetty injektoimalla ja esimerkiksi jäähdytysvesikanavisto on jo luvitettu.

Pyhäjoen lisäksi myös alueen muut kunnat ovat tehneet isoja panostuksia ydinvoimalahankkeen infraan. Esimerkiksi tiestöä on vuosien mittaan muokattu isoja liikennemääriä varten. Samoin on tehty muuta infraa, kuten ruopattu sataman syväväylää, satama-altaita, ja aallonmurtajat ovat valmiina.

Raahen puolellakin on tehty vesistörakentamista.

Hankkeeseen liittyviä rakennus- ja toimenpidelupia on myönnetty helmikuun tilanteessa jo yli sata kappaletta.

Rakennusluvista on kertynyt ja piti vielä kertyä iso summa kunnalle. Heikkala haki ydinvoimalatyömaan lupamaksuille vertailukohtaa Helsingin Pasilaan rakennetusta kauppakeskus Triplasta. Siinä erinäisten lupamaksujen kokonaishinnat nousivat yli kahteen miljoonaan euroon.

”Rakennuslupamaksun summaa ei voida ilmoittaa vielä ihan tarkasti, koska ydinvoimalan kaikkia eri käyttötarkoituksen mukaisia neliömääriä ei ole vahvistettu. Mutta Pyhäjoella rakennuslupamaksun kokonaishinta tullee olemaan lähellä Triplan rakennuslupien hintaa”, Heikkala sanoi helmikuussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt kaatunutta Fennovoiman ydinvoimalahanketta ehdittiin rakentaa sadoilla miljoonilla euroilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat