Kokeile kuukausi maksutta

Omakotitalotonttien hinnat nousivat rajusti alkuvuonna – omakotitalojen hinnat kohosivat maltillisemmin

Omakotitalotonttien hinnat nousivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä koko maassa reippaasti vuoden takaisesta.

Omakotitalotonttien hinnat nousivat alkuvuonna koko maassa 10,3 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tilastokeskuksen mukaan omakotitalotonttien hinnat nousivat tammi–maaliskuussa 2022 koko maassa 10,3 prosenttia vuotta aiemmasta ja edellisestä vuosineljänneksestä 3,8 prosenttia. Omakotitalotontin keskimääräinen neliöhinta oli 26 euroa ja myydyn tontin keskimääräinen pinta-ala oli 2 755 neliömetriä.

Pääkaupunkiseudulla tonttien hinnannousu oli peräti 17,6 prosenttia vuodessa, mutta edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnoissa tuli kuitenkin takapakkia 1,3 prosenttia. Tosin pk-seudulla tonttikauppojen määrä oli pieni, 56 kappaletta, mikä vähentää muutosprosentin luotettavuutta. Pääkaupunkiseudulla tontin keskihinta oli 204,2 euroa neliöltä.

Koko maassa tonttikauppojen määrä oli alkuvuonna selvässä laskussa. Omakotitalotonttikauppoja tehtiin tammi–maaliskuussa 2022 noin 900 eli melkein viidennes vähemmän kuin vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä koko maassa 2,1 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat kohosivat 1,0 prosenttia. Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin alkuvuonna noin 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat 4,0 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta, mutta edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat laskivat jopa 5,5 prosenttia. Kauppoja tehtiin neljänneksen aikana yhteensä 165. Melko vastaava kehitys tapahtui ylipäätään yli 100 000 asukkaan kunnissa, sillä niissä hinnat nousivat 4,1 prosenttia vuodessa mutta laskivat 1,8 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Kunnissa, joiden asukasluku on 60 000–100 000, hinnat laskivat 1,3 prosenttia vuodessa ja edellisestä neljänneksestä vielä enemmän eli 2,1 prosenttia. Sen sijaan 20 000–59 999 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 4,3 prosenttia edellisvuodesta ja 1,9 prosenttia loppuvuoteen 2021 verrattuna. Alle 20 000 asukkaan kunnissa hinnat pysyivät lähes ennallaan vuoden takaiseen verrattuna mutta nousivat 2,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 7,7 prosenttia edellisvuodesta ja 1,5 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Omakotitalotonttien hinnat nousivat rajusti alkuvuonna – omakotitalojen hinnat kohosivat maltillisemmin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat