Kokeile kuukausi maksutta

Tilastokeskus: Asuntojen hintojen nousu on hidastunut etenkin suurissa kaupungeissa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2022 huhti-kesäkuussa 1,7 % koko maassa verrattuna edellisvuoteen ja 1,1 % verrattuna edelliseen neljännekseen.

Kesäkuussa 2022 vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat ennakkotietojen mukaan 1,2 % koko maassa verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aikaisemmin.
Kuuntele juttu

Asuntojen hinnat nousivat toisella neljänneksellä eri puolilla Suomea vuoden takaisesta, mutta nousu on hidastunut etenkin suurissa kaupungeissa Tamperetta lukuun ottamatta. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjä vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin vuoden toisella neljänneksellä 11 % ja kesäkuussa 9 % vähemmän kuin vuonna 2021 vastaavana ajankohtana.

Kesäkuussa 2022 vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat ennakkotietojen mukaan 1,2 % koko maassa verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aikaisemmin. Kuudessa suurimmassa kaupungissa sekä pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,5 %. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat nousivat 2,7 %. Kesäkuussa hinnat nousivat Tampereella 4,5 %, kun taas Turussa ne laskivat 5 %.

Vuoden toisella neljänneksellä hinnat nousivat koko maassa 1,7 % verrattuna edellisvuoteen ja 1,1 % edellisestä neljänneksestä. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat toisen neljänneksen aikana 1,4 % ja pääkaupunkiseudulla 1,2 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna. Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Tampereella eli 4,8 %. Helsingissä ja Vantaalla hintojen nousu jäi alle prosenttiin, ja Turussa hinnat laskivat hieman. Suurten kaupunkien sekä pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat nousivat 2,3 %.

Toisella neljänneksellä osakeasuntojen hinnat ovat nousseet useimmissa maakunnissa verrattuna vuoden 2021 vastaavaan ajankohtaan. Eniten hinnat nousivat Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa. Hinnat laskivat Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat vuoden toisella neljänneksellä 2 % suurissa kaupungeissa verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021. Muualla maassa kerrostaloyksiöiden hinnat nousivat 1,4 %. Kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat nousivat suurissa kaupungeissa 2,3 % ja muualla maassa 0,6 %. Rivitaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,9 % ja sen ulkopuolella 4,3 %.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2022 toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 3,2 % ja muualla Suomessa 4,5 %. Uudiskohteiden hinnat nousivat eniten Tampereella ja Jyväskylässä. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin koko maassa 45 % vähemmän kuin vuotta aiemmin toisella neljänneksellä. Ainoastaan Oulussa uusien asuntojen myyntimäärät kasvoivat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tilastokeskus: Asuntojen hintojen nousu on hidastunut etenkin suurissa kaupungeissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat