Kokeile kuukausi maksutta

Arkkitehtiuutiset: Yllättävä asia vaikeuttaa kiertotaloutta rakentamisessa – ”Aiemmin asiaan on suhtauduttu järkevämmin”

Rakennettavaan hirsitaloon hommattiin ikkunat kuolinpesän jäämistöstä. Sitten niiden käyttäminen kiellettiin.

Rakennusmateriaalien CE-merkinnöissä ja kiertotaloudessa riittää yhteensovitettavaa. Kuvituskuva

Arkkitehtiuutiset-lehden artikkelin mukaan arkkitehti Minna Aarnion pyrkimys hyödyntää kiertotaloutta rakentamisessa törmäsi CE-merkintöjen puutteeseen.

Silja Ylitalon kirjoittaman artikkelin mukaan Aarnion ja hänen puolisonsa, rakennusinsinööri Jukka Reinikaisen yrityksen Rakennusasiaintoimisto Aarteen tavoitteena on rakentaa mahdollisimman ekologisesti ja kestävästi, käyttää uusiutuvia materiaaleja, minimoida päästöt ja kierrättää niin paljon kuin mahdollista.

Työn alla on hirsitalojen rakentaminen Helsingin Honkasuolle.

Ongelmia on tullut kiertotaloudesta, vaikka kaupungin tontinluovutuspäätöksessä lukee, että hankkeessa on pyrittävä kaikin keinoin käyttämään kierrätettyjä materiaaleja.

Taloon hankittiin ulkovarastojen puiset ikkunanpuitteet kuolinpesän jäämistöstä. Alun perin käyttämättä jääneistä puitteista valmistettiin uudet ikkunat puusepällä.

”Rakennusvalvontaviraston rakennetarkastaja sanoi, edes näkemättä ikkunoita, ettei hyväksy niitä. Syynä oli, että niiltä puuttuu CE-merkintä”, sanoo Minna Aarnio jutussa.

Hirsirungon kohtalo oli sama.

Arkkitehtiuutisten mukaan pahinta Aarnion mielestä oli, että sama virasto oli kuitenkin myöntänyt taloille rakennusluvan, hirsirunkoineen ja kierrätysikkunoineen. Lupa niiden käyttöön evättiin vasta, kun rungot olivat pystyssä ja ikkunat teetetty.

Rakennus­tuotehyväksyntään erikoistuneen asiantuntijayrityksen kirjoittama rakennuspaikkakohtainen varmennuslausunto ratkaisi tilanteen ja käyttöön­ottolupa lopulta irtosi.

Kiertotalous tuntui hankkeessa vaivalloiselta muissakin asioissa. Maarakentamisessa oli aikomus käyttää kierrätettyä betonia, mutta se ei onnistunut, vaikka kyseessä olisi ollut suoraan tehtaalta tullut käyttämätön ylijäämäbetoni.

Arkkitehtiuutisten haastatteleman Minna Aarnion mielestä Helsingin rakennusvalvontaviraston tulkinnat ovat viimeisten neljän vuoden aikana tiukentuneet.

”Aiemmin asiaan on suhtauduttu järkevämmin. On katsottu, että oleellista ovat tekniset ominaisuudet eikä jonkin merkin puute.”

Nykyään rakennustuotteiden uudelleenkäyttö on Suomessa mahdollista rakennuspaikkakohtaista varmentamista käyttäen.

Alkuperäinen Arkkitehtiuutisten artikkeli löytyy täältä: Honkasuon hiilinegatiivisten hirsitalojen rakennuttaja Minna Aarnio: Kiertotalouden hyödyntämisestä rakentamisessa on tehty hankalaa

Juttuun on tarkennettu jutun alkuperäistä lähdettä 3.8.klo 8.00.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Arkkitehtiuutiset: Yllättävä asia vaikeuttaa kiertotaloutta rakentamisessa – ”Aiemmin asiaan on suhtauduttu järkevämmin””

  1. Tässä ollaan hieman myöhässä vanhentuneella tiedolla, olisi ollut vielä loppuveväästä ajankohtainen. Ehkä juttu onkin kirjoitettu keväällä ja julkaistu vasta nyt.

    TUKES ei enää vaadi markkinoille saatetuilta hENin piirissä olevilta puretuilta rakennustuotteilta CE-merkintää, kun niitä uudelleen käytetään. Ja tästä on ympäristöministeriökin antanut selkeät kannanotot. Oheiset linkit julkaisuun ja tiedotteeseen, koskien rakennusosien uudelleenkäyttöä:
    https://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=41601
    https://ym.fi/-/rakennustuotteiden-uudelleenkaytto-on-suomessa-mahdollista-rakennuspaikkakohtaista-varmentamista-kayttaen

    1. Hei!
      Kiitos kommentista!
      Juttuun on lisätty tarkentava teksti:
      Nykyään rakennustuotteiden uudelleenkäyttö on Suomessa mahdollista rakennuspaikkakohtaista varmentamista käyttäen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat