Kokeile kuukausi maksutta

Kilpailu asunnoista käy nyt niin kuumana, että opiskelijoiden pitää sanoa heti kyllä

Suosituimpia opiskelija-asuntoja voi helposti joutua odottamaan vuodenkin. Nyt asunnoista kilpailevat myös aiempina vuosina aloittaneet opiskelijat, jotka eivät ole etäaikana vielä muuttaneet opiskelupaikkakunnalleen.

Kilpailu pienistä asunnoista käy kuumana esimerkiksi Etelä-Helsingissä ja itäisessä kantakaupungissa. Kuva: Sami Kero / HS

Opiskelijat hakevat nyt vuokra-asuntoja vilkkaammin kuin kesinä ennen koronapandemiaa.

Näin kertovat eri kaupunkien opiskelija-asuntosäätiöt ja Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola. Vuokraturva on suuri yksityisten vuokra-asuntojen välittäjäyritys.

”Kun kymmenet opiskelijat kilpailevat samasta haluttavimpien joukkoon kuuluvasta asunnosta, luonnollisesti moni joutuu pettymään”, Metsola sanoo.

Uusien opiskelijoiden lisäksi asuntoja etsivät myös sellaiset kahtena edellisenä syksynä aloittaneet opiskelijat, jotka eivät etäopetuksen vuoksi ole vielä muuttaneet opiskelu­paikkakunnalleen.

Kilpailu suosituimmista asunnoista on kovaa, mutta ”tavallisten perusasuntojen” suhteen hakijoita ja asuntoja on Metsolan mukaan melko tasapuolisesti. Vastapainoksi löytyy myös vähemmän suosittuja asuntoja ja alueita, joihin kasvanut kysyntä ei ulotu.

Myöhäinen hakija ei saa haluamaansa

Kilpailu pienistä asunnoista käy Vuokraturvan Metsolan mukaan kuumana esimerkiksi Etelä-Helsingissä ja itäisessä kantakaupungissa, Tampereen keskustassa ja Turun ruutukaava-alueella.

Vuokrahinnat ovat nousseet viime viikkojen aikana muutamia prosentteja yliopistokaupunkien yksiöissä. Taustalla on muun muassa asuntosijoittajien kustannuksiin heijastuva energian kallistuminen ja inflaation kiihtyminen.

Jos jättää asunnonhaun elokuun loppupuolelle, riskinä on, että halutuimmat ja keskitason asunnot on pääosin jo vuokrattu.

Vanhempien takaus voi auttaa

Syksyksi asuntoa etsivän kannattaa toimia heti. Hakijan on syytä miettiä etukäteen, mitä asunnoltaan haluaa, ja olla valmis sanomaan nopeasti kyllä.

”Jos kriteerit täsmäävät ja asunnosta tulee hyvä fiilis, kannattaa siihen tarttua rohkeasti, eikä jäädä pohtimaan yön yli”, Metsola sanoo.

Miten opiskelija voisi parantaa mahdollisuuksiaan saada asunto?

Yksi keino on vanhempien takaus vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta, mikä voi nostaa opiskelijan asemaa verrattuna jo työelämässä oleviin hakijoihin, Metsola sanoo.

Hän painottaa myös, että on tärkeää täyttää asuntohakemus huolella. Kun on kiinnostunut asunnosta ja tietää olevansa luotettava vuokralainen, ei sen kertomista tule arkailla.

”Asuntohakemus on väärä paikka olla vaatimaton.”

Opiskelija-asunto voi olla kymmeniä prosentteja edullisempi

Korkeakoulujen paluu normaaliin näkyy myös opiskelija-asuntojen kysynnässä.

Opiskelija-asuntojen vuokrat voivat olla kymmeniäkin prosentteja edullisempia kuin vapaarahoitteisilla markkinoilla, ja vuokraan sisältyy tyypillisesti muitakin käyttömenoja.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) asuntoihin oli heinäkuussa yli 12 000 hakijaa, kertoo toimitusjohtaja Matti Tarhio. Vuotta aiemmin jonottajia oli runsaat kaksi tuhatta vähemmän.

”Hakijoita on tänä kesänä ollut jopa hieman enemmän kuin koronaa edeltävinä vuosina.”

Tarhion mukaan Hoasin vuokrat ovat keskimäärin 35 prosenttia edullisemmat kuin vastaavissa vapaarahoitteisissa asunnoissa. Vuokraan sisältyvät myös vesi, internet ja uusimpia taloja lukuun ottamatta sähkö.

Tarhio uskoo opiskelija-asumisen merkityksen vahvistuvan elinkustannusten nousun myötä.

”Noususuuntaiset matka-, ruoka- ja asumiskulut kurittavat opiskelijoita pahemmin, sillä heillä on työssäkäyviä rajallisemmat tulot.”

Keskustayksiöihin jopa vuoden jono

Suosituimpia Hoasin kohteita ovat keskustayksiöt, joihin voi joutua jonottamaan helposti vuodenkin, Tarhio kertoo.

”Syksy on aina hektisintä aikaa, ja silloin priorisoidaan muualta Suomesta tulevia opiskelijoita, jotka tarvitsevat asunnon kiireellisemmin.”

Elokuun alussa asuntoja vapautui noin 1 800, ja syyskuussa vapautuvia on arviolta saman verran. Jos jättää hakemuksen vasta nyt, Hoas ei voi taata asunnon saantia syksyksi.

”Tilanne vaihtelee päivittäin, joten ehdottomasti kannattaa kuitenkin hakea”, Tarhio sanoo.

Suurin osa hakijoista haluaa yksiön

Myös Tampereella hakijoita on nyt paljon, kertoo Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (Toas) toimitusjohtaja Kirsi Koski.

Elokuun alussa hakemuksia oli noin 4 500 voimassa, kun tavallisesti niitä on ollut noin 4 000. Yksittäisiä soluasuntoja oli vielä vapaana.

Kosken mukaan Toasilla vuokrat ovat noin 20 prosenttia vapaarahoitteisia asuntoja edullisempia. Vesi ja internet sisältyvät hintaan, mutta sähkökulut ovat erikseen.

Suurin osa hakijoista haluaa yksiön, minkä saamisessa voi kestää vuosikin. Toasin alueista suosituin on ratikkareitin varrella sijaitseva Kaleva.

”Korona-aikana oli hetkittäin miltei pelkästään yksiöhakemuksia. Solujen ja yllättäen myös perheasuntojen suosio on nyt kasvanut.”

Koski ohjeistaa jättämään hakemuksen niin pian kuin mahdollista, sillä jättöpäivä määrittää sijoituksen jonossa. Hakemusta voi muokata vielä sen jälkeenkin.

Elo– syyskuussa kauempaa muuttavat uudet opiskelijat menevät soluasuntojen jonossa etusijalle.

”Jos tarvitsee asunnon nopeasti, mutta haluaisi mieluiten yksiön, voi vapautuvan soluasunnon ottaa vastaan ja jättää yksiöhakemuksen vielä voimaan”, Koski muistuttaa.

Turussa satoja jää ilman opiskelija-asuntoa

Elokuun alussa Turun ylioppilaskyläsäätiön (Tys) asuntoihin oli noin 2 800 hakemusta voimassa. Se on samaa luokkaa kuin viime kesänä, kertoo asiakkuus- ja viestintäjohtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaa.

Elo- ja syyskuussa uudet opiskelijat ovat etusijalla asuntoihin. Tavallisesti heistä 500–700 jää ilman, ja niin tulee käymään nytkin, Lipponen-Vaitomaa sanoo.

”Valitettavasti kaikille ei syksyllä löydy asuntoa. Yleensä ilman asuntoa jäävät ovat Turusta tai sen lähialueilta, sillä kauempaa tulevia priorisoidaan jonossa.”

Tysin vuokrat ovat Lipponen-Vaitomaan mukaan 15–20 prosenttia edullisemmat kuin vastaavien vapaarahoitteisten asuntojen. Sähkö, internet ja lähes kaikissa asunnoissa vesi kuuluvat vuokraan.

Uudemmat ja oppilaitosten läheisyydessä sijaitsevat talot ovat Tysillä suosituimpia. Halutuimpiin yksiöihin jonotus voi kestää vuodesta puoleentoista vuoteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kilpailu asunnoista käy nyt niin kuumana, että opiskelijoiden pitää sanoa heti kyllä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat