Kokeile kuukausi maksutta

Synteettisen metanolin tuotantolaitos sai ministeriöltä miljoonien tuen – Finnsementti mukana hankkeessa

Pilottihankkeessa on tarkoitus kehittää synteettisen metanolin tuotantokonsepti.

Finnsementillä on tehdas Lappeenrannassa. Kuva: Jari Härkönen

Energiayhtiö St1 suunnittelee synteettisen metanolin tuotantolaitosta Finnsementin tehtaan yhteyteen Lappeenrantaan. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 35,4 miljoonan euron rahoituksen St1 Power-to-Methanol Lappeenranta -hankkeelle.

Lue lisää: Finnsementin hiilidioksidi halutaan hyötykäyttöön – ”Tarvitsemme teknologialoikan”

Hanke on suunniteltu tuottamaan uusiutuvaa synteettistä metanolia muun muassa meri- ja tieliikenteen polttoaineeksi korvaamaan fossiilisia polttoaineita. St1:n tavoitteena pilottihankkeessa on kehittää monistettava ja skaalautuva synteettisen metanolin tuotantokonsepti.

St1:n tiedotteen mukaan työ- ja elinkeinoministeriön tukipäätös edellyttää vielä Euroopan komission hyväksyntää. Rahoitus tulee Euroopan elpymis- ja palautumisvälineestä (RRF Recovery and Resilience Facility).

Finnsementti hakee oppia tulevaan

Lappeenrannan synteettisen metanolin tuotantolaitos hyödyntää raaka-aineena Finnsementin tehtaan kalkkikivestä peräisin olevia hiilidioksidipäästöjä.

kalkkikiven kalsinoimisesta muodostuu prosessipäästöjä. Kalsinointi on sementin valmistuksessa välttämätön kemiallinen reaktio, jossa sivutuotteena muodostuu hiilidioksidia.

”Tarvitsemme teknologialoikan, jotta voimme pienentää hiilijalanjälkeä tulevaisuudessa. Tämä hanke on mahdollisuus oppia uutta”, perusteli Finnsementin ympäristöpäällikkö Ulla Leveelahti yrityksen lähtemistä hankkeeseen Rakennuslehdelle aiemmin.

Toinen tarvittava raaka-aine on vihreä vety, joka tuotetaan elektrolyysiprosessilla käyttäen tuulisähköä sekä vettä. Synteettinen metanoli syntyy hiilen ja vihreän vedyn yhdistävässä synteesiprosessissa.

St1: Tuki rakentaa valmiutta skaalamiseen

St1:n mukaan Investointituki mahdollistaa konseptin toteuttamisen ensimmäistä kertaa Suomessa ja rakentaa valmiutta sen laajamittaiseen skaalaamiseen ja monistamiseen. Samalla se kasvattaa maan energiaomavaraisuutta.

Hanke etenee investointipäätösvaiheeseen, kun liiketoimintasuunnitelma ja kaikki lupien edellyttämät suunnittelu- ja vaikutusten arviointiprosessit ovat saatu päätökseen.

Jos hanke etenee suotuisasti, tuotantolaitos tulee olemaan toiminnassa 2026.

Valmis laitos tuottaa noin 25 000 tonnia synteettistä metanolia vuodessa. Hankkeen työllistävä vaikutus rakennusaikana on arviolta 250 henkilötyövuotta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Synteettisen metanolin tuotantolaitos sai ministeriöltä miljoonien tuen – Finnsementti mukana hankkeessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat