Kokeile kuukausi maksutta

Huikea 200 miljoonan euron sopimus valokuituverkkojen rakentamisesta – ”Varmaan satakunta maarakennuskonetta tarvitaan”

Tietoliikenneyhteydet kytkeytyvät koko maan huoltovarmuuteen.

Valokuituyhteyksille on kysyntää erityisesti pientaloalueilla. Kuva: Valokuitunen

Valokuituverkot laajenevat voimakkaasti Suomen taajamiin muutaman seuraavan vuoden aikana.

Eltel ja Valokuitunen allekirjoittivat syyskuussa sopimuksen valokuituverkon rakentamisesta ja verkon huolto- ja ylläpitopalvelusta. Sopimus kattaa valokuituverkon rakentamisen valtakunnallisesti.

Yritykset ovat tehneet yhteystyötä vuodesta 2020, mutta nyt solmittu sopimus on merkittävästi aiempaa suurempi ja kattavampi. Tehdyn sopimuksen arvo on noin 200 miljoonaa euroa.

”Tämä hanke on ihan vertaansa vailla”, sanoo Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.

”Valokuidun kysyntä on kasvanut viimeisten vuosien aikana voimakkaasti. Tähän on syynä digitalisaation räjähdysmäinen kasvu. Kodit ovat muuttumassa älykodeiksi, etätyöpaikoiksi ja viihdekeskuksiksi.”

”Mobiiliverkot aika helposti häirittävissä”

Valokuituverkkojen rakentamisella on myös turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia. Se on oleellinen osa kriittistä infraa.

Tietoliikenneyhteydet kytkeytyvät koko maan huoltovarmuuteen.

”Näen itse valokuituverkon yhteiskunnallisena ratkaisuna tähän kysymykseen, Kaunisto kertoo.

”Mobiiliverkot ovat aika helposti häirittävissä ja sitä kautta yhteiskunta on haavoittuvainen. Suomalainen yhteiskunta perustuu vielä tällä hetkellä hyvin vahvasti mobiiliverkkoihin. Meidän täytyy saada tietoliikenneinfrastruktuuria Suomessa kehitettyä siten, että meillä on sekä vahvat kiinteät verkot että vahvat mobiiliverkot. Molemmat tarvitaan. Olemme vielä tosi vahvasti mobiilin varassa. Euroopassa rakennetaan valokuitua nuppi punaisena.”

Suomi on valokuiturakentamisen määrässä Euroopan keskiarvoa jäljessä.

”Kaikki mikä on maan alla, on poikkeustilanteessa paremmin turvassa”, kommentoi Eltel Networksin toimitusjohtaja Juha Luusua turvallisuuspoliittista aspektia.

Eltel etsii tekijöitä

Sopimus Valokuitusen kanssa on Eltelin kaikkien aikojen suurin Suomessa. Yhtiö onkin aloittanut isot rekrytoinnit.

”Ne ovat nyt aktiivisesti käynnissä. Tulemme rekrytoimaan noin 80 omaa henkilöä”, Juha Luusua sanoo.

”Lisäksi maarakennustöitä ostamme aliurakoitsijoilta aika reippaitakin määriä. Varmaan satakunta maarakennuskonetta tarvitaan. Siellä on äkkiä parisataa kaveria töissä maarakennustehtävissäkin.”

Luusuan mukaan Eltelin satsaus maarakennustöiden ostamiseen on yhtiölle huomattavan suuri.

”Ehkä satsaus välillä vähän hirvittikin, mutta maarakennuskalustoa uskoisin kyllä vapautuvan. Kaluston ja tekijöiden puute voi joskus muodostaa infrarakentamiseen pullonkaulan. En kuitenkaan usko, että nyt joudumme kapasiteettiongelmiin. Saamme houkuteltua alihankkijoita.”

Mittavia investointeja

Vuonna 2020 Valokuitunen yhtiö ilmoitti investoivansa vähintään 300 miljoonaa valokuituverkkoihin Suomessa.

Tähän mennessä investointeja on tehty noin 100 miljoonalla.

”Tänä vuonna jo 50 miljoonalla eurolla ja ensi vuonna yli 100 miljoonalla eurolla”, Heikki Kaunisto täsmentää.

Kuituverkko on tällä hetkellä vedetty noin 100 000 kotitalouteen. Määrä lisääntyy lähes päivittäin.

Eltel-sopimuksen myötä Valokuitusella on mahdollisuudet saada valokuituverkkoja valtakunnallisesti lisää niin pitkiä taipaleita, että kolmen vuoden päästä enemmistö Suomen taajamien asukkaista olisi valokuituyhteyksien piirissä.

Valokuitusen ja Eltelin sopimus on luonteeltaan kumppanuussopimus. Eltelin vastuulle kuuluu valokuituverkon rakentamisen projektinjohto sisältäen muun muassa materiaalihallinnan ja -logistiikan, valokuiturakentamisen maatöineen, rakentamisen teletekniset työt, liittymäasennukset palveluineen, kartoitukset ja dokumentoinnin. Sopimuskokonaisuudessa on mukana myös käyttö- ja viankorjauspalvelu. Sopimus kestää syksyyn 2025. Sen jälkeen sitä on mahdollisuus jatkaa vuoden optiolla.

Eltel on pohjoiseurooppalainen teknisten palveluiden toimittaja sähkö- ja tietoliikenneverkkotoimialalla. Yhtiössä työskentelee noin 5 000 työntekijää, joista Suomessa 1 500. Pörssiyhtiö Eltelin liikevaihto vuonna 2021 oli 812,6 miljoonaa euroa.

Keväällä 2020 toimintansa aloittaneen Valokuitusen omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapMan Infra ja Telia.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Huikea 200 miljoonan euron sopimus valokuituverkkojen rakentamisesta – ”Varmaan satakunta maarakennuskonetta tarvitaan””

  1. Tämäkään sopimus ei tuo valokuitua talooni Kauniaisten keskustassa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat