Kokeile kuukausi maksutta

Asiantuntija: Rakennusmestarien Säätiö teki vuosikymmenessä suuren muutostyön

70-vuotisjuhlavuottaan viettävän Rakennusmestarien Säätiön viimeisintä kymmenvuotiskautta (2012–21) hallitsivat suuret muutokset: Rakennusmestarien talon käyttötarkoituksen muutos hotelliksi ja omistajuuden päättyminen Cramo oyj:ssä, aikaisemmassa Rakentajain Konevuokraamossa, jota säätiö oli perustamassa 1950-luvulla, kirjoittaa Kirsi Mantua-Kommonen Asiantuntija-kirjoituksessaan.

Rakennusmestarien Säätiön tehtävä on avustaa ja tukea Helsingin Rakennusmestarit ja -insinöörit amk ry:n ja sen alaosastojen toimintaa. Lisäksi säätiö voi hakemusten perusteella myöntää avustuksia ja stipendejä rakennusmestariammattikunnalle sekä rakennusalan hyväksi työskenteleville yhteisöille ja henkilöille.

Säätiö kantaa huolta myös rakennusmestarikoulutuksen jatkumisesta, joka välillä lopetettiin kokonaan, ja on osoittanut kantansa panostamalla ammattikunnan koulutukseen ja käytännönläheiseen täydennyskoulutukseen. Kaikki tämä avustustoiminta edellyttää huolellista taloudenpitoa ja hyvää saavutettua tulosta. Säätiön omaisuuden kulmakiviä ovat olleet merkittävä omistus Cramossa ja tästä saadut osinkotuotot sekä Rakennusmestarien talo vuokratuottoineen.

Rakentajain Konevuokraamo vaihtui käteiseksi

Rakennusmestarien Säätiö oli vuosikymmenten ajan ankkurisijoittaja Rakentajain Konevuokraamossa ja otti suuria riskejä tukiessaan yritystä kriisiaikoina. Säätiö myös pääomitti yrityksen kasvua ja yritysostoja sekä osallistui lainarahoituksen järjestelyihin ja nurkanvaltausten torjuntaan.

Vuonna 2006 yritys yhdistyi ruotsalaisen markkinajohtajan Cramon kanssa mielenkiintoisten käänteiden jälkeen: ruotsalaiset olivat tulossa ostamaan Rakentajain Konevuokraamoa, mutta tilanne kääntyikin toisin päin. Vuosina 2002–05 Cramo ab oli laajentunut Alankomaiden, Belgian, Latvian ja Liettuan vuokrausmarkkinoille. Fuusion ansiosta Suomessa piti päämajaansa yksi Euroopan suurimmista konevuokraamoyhtiöistä.

Cramo-konserni kasvoi voimakkaasti yritysostoin. Merkittävä muutos yhtiön omistuksessa, hallituksen jäsenistössä ja strategiassa oli odottamattoman tapahtumaketjun seurausta. Perjantaina 27.3.2015 – vain yhtä arkipäivää ennen seuraavan tiistain yhtiökokousta – kaksi hallitukseen esitettyä henkilöä yllättäen peruuttivat suostumuksensa. Taustalla oli Hartwall Capital oy ab:n ja ruotsalaisen Zeres Capital ab:n välinen osakekauppa, jolle ostaja oli asettanut ehdoksi, että heidän ruotsalaiset ehdokkaansa korvaavat kaksi alkuperäistä hallitusehdokasta. Hartwallilta Zeresille siirtynyt osakepotti vastasi 10,63:a prosenttia yhtiön osakkeista ja äänivallasta, mutta tällä sopimusehdolla länsinaapurit havittelivat peräti neljännestä hallituspaikoista.

Rakennusmestarien Säätiöllä oli edelleen hallituspaikka Cramossa, mutta kokonaisriskiensä hajauttamiseksi säätiö oli antanut omistusosuutensa kutistua fuusion jälkeen. Yhtiön optio- ohjelma kasvatti kokonaisosakemäärää, ja siten säätiön osuus liudentui edelleen. Taitavasti ajoitetulla peliliikkeellään Hartwall ja Zeres aiheuttivat Cramon hallitukselle työntäyteisen viikonlopun, mutta vaihtoehtoista ratkaisua ei ehditty viedä läpi. Cramon hallitukseen tuli siis samanaikaisesti kaksi uutta jäsentä Zeresiltä ja nimitysvaliokuntaan vielä kolmas. Tästä alkaen länsinaapurit muokkasivat yhtiötä ja sen hallitusta myyntivalmiuteen. Toimitusjohtajakin vaihdettiin ruotsalaiseen.

Cramo jatkoi voimakasta kasvuaan Euroopan investointipankin pitkäaikaisen lainan turvin, kunnes ilmoitti helmikuussa 2019 jakautuvansa kahdeksi yhtiöksi, Cramoksi ja Adapteoksi. Adapteo muodostettiin Siirtokelpoiset tilat -liiketoimintayksiköstä sekä edellisenä vuonna hankitusta Nordic Modular Groupista. Tukholman pörssiin listatusta uudesta yhtiöstä Cramon osakkeenomistajat saivat yhden osakkeen jokaista omistamaansa Cramon osaketta kohden.

Adapteo oli määrä rinnakkaislistata Helsingin pörssiin myöhemmin, sillä yhtiön omistuksesta merkittävä osa pysyi suomalaisissa käsissä. Tätä suunnitelmaansa yhtiö lykkäsi kerta toisensa jälkeen, eikä se lopulta toteutunut.

Saman vuoden lopulla hollantilainen rakennuskonevuokraaja Boels teki ostotarjouksen Cramosta, ja kauppa toteutui vuoden 2020 alussa. Adapteo myytiin kesällä 2021 amerikkalaiselle sijoitusyhtiölle. Näiden taloudellisesti menestyksekkäiden kauppojen myötä Rakentajain Konevuokraamo haihtui Rakennusmestarien Säätiön omistuksesta kokonaan käteiseksi realisoituen.

Samalla yhtiön omistus kuitenkin siirtyi kokonaisuudessaan Suomen rajojen ulkopuolelle aiemman kotimaisen ankkuriomistuksen sijaan. Itse asiassa näin kävi koko konsolidoituneelle rakennusvuokraustoimialalle, sillä Ramirent oli juuri myyty Ranskaan. Tätäkin kauppaa junailivat länsinaapurit, ja prosessi käynnistyi samaan tapaan kuin Cramossakin, ruotsalaisen sijoitusyhtiön edustajan saatua hallituspaikan Ramirentissä. Merkittävien suomalaisyhtiöiden omistuksen karkaaminen ulkomaille herätti mediassa keskustelua niin sanotusta tytäryhtiötaloudesta.

Rakennusmestarien talo muuttui hotelliksi

Säätiön omistama Rakennusmestarien talo keskellä Helsinkiä Fredrikinkadun ja Eerikinkadun kulmassa ilmensi toisenlaisia suuria, yhteiskunnallisia muutoksia. Vuosikymmenten ajan rakennus oli ollut usean eri toimialoja edustavan vuokralaisen yhteiskäytössä. Katutasossa oli ravintola- ja liiketiloja, ja muissa kerroksissa lähinnä koppikonttoreita.

Toimistotilojen kysyntä oli kuitenkin muuttunut: yksittäisten huoneiden sijaan haluttiin muuntautuvia avotiloja. Koko rakennuksen talotekniikka alkoi olla yli-ikäistä. Lisäksi osalla ravintolayrittäjistä oli jatkuvia maksuvaikeuksia. Toisaalta voimakas kansainvälisen matkailun kasvu oli nostanut hotellikapasiteetin kysyntää pääkaupungissa. Näiden kehityskulkujen johdosta säätiö päätti muuntaa talon hotelliksi.

Hotellioperaattoriksi valikoitui Primehotels. Tämän yksityisen operaattorin aikaisempi näyttö vakuutti säätiön hallituksen kyvystä muuntaa rakennus hotellikäyttöön: Rakennuksen historia olisi osa hotellin väkevää tarinaa. Rakennusmestarien talon kyltti on ja pysyy Hotelli Mestarin katolla.

Rakennusprojekti käynnistyi vuonna 2019 ja valmistui lopulta kesällä 2022. Vanhan, useassa vaiheessa rakennetun ja korjatun talon ulkoseinät ja osa kattorakenteista säilytettiin. Tämä lisäsi vaikeusastetta niin arkkitehti Aaro Artton johtamaan onnistuneeseen arkkitehtisuunnitteluun kuin kvr-urakoitsijan purkutyösuunnitelmiinkin.

Sijainti keskellä kantakaupunkia yksisuuntaisten katujen risteyksessä haastoi rakentamisen logistiikkaa. Lisäksi koronapandemia sulki yhteiskunnan valtion rajoja myöten ja rusikoi rakennus- sekä hotelli- ja ravintola-aloja useassa aallossa.

Mestarin hotellikonsepti rakentui kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Säätiön muutosurakan komea lopputulos kantanee hedelmää pitkälle tulevaisuuteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asiantuntija: Rakennusmestarien Säätiö teki vuosikymmenessä suuren muutostyön”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat