Euroopan parlamentti äänesti tänään rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä. Parlamentin jäsenistä 343 äänesti puolesta, 216 vastaan ja 78 tyhjää.
Kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli on pettynyt lopputulokseen. Asian käsittely jatkuu vielä kolmikantaneuvotteluissa.
”Olemme pettyneitä parlamentin äänestystulokseen. Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi sisältää mittavia velvoitteita, joiden toteuttaminen taloudellisesti, sosiaalisesti tai ekologisesti kestävällä tavalla ei ole mahdollista. Myös aikataulu on täysin epärealistinen velvoitteiden laajuuteen nähden”, Raklin tekninen johtaja Mikko Somersalmi toteaa tiedotteessa.
Asuinrakennusten osalta korjaukset ovat vaikuttamassa Raklin mukaan suoraan yli kahteen miljoonaan henkilöön Suomessa. Energiatehokkuusvaatimukset suuntautuvat myös rakennuksiin, joilla ei ole käyttöarvoa ja odotettavissa olevaa elinkaarta.
Rakennusten pakkokorjaukset koskettavat arvioiden mukaan vähintään 40 prosenttia Suomen rakennuskannasta, vaikka maan rakennuskanta on energiatehokkuudeltaan Euroopan parhaimmistoa, Rakli huomauttaa.
”Vaikka äänestystulos on tämä, niin tärkeää on nyt varmistaa, että kolmikantaneuvotteluissa neuvoston, parlamentin ja komission välillä saavutetaan suomalaisten kiinteistönomistajien kannalta paras mahdollinen lopputulos.”
Somersalmen mukaan kestävän kehityksen edistämiseksi on välttämätöntä, että investoinnit muun muassa suomalaisen kiinteistökannan energiatehokkuuteen ja kiinteistöissä sähköautojen latauspisteisiin voidaan kohdistaa mahdollisimman kustannustehokkaasti.
”Tämä onnistuu parhaiten kansallisen ohjauksen kautta alueelliset ja yksilölliset olosuhteet huomioiden, ei EU:n laajuisilla yksityiskohtaisilla säädöksillä.”
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “EU-parlamentti hyväksyi kiistellyn direktiiviehdotuksen – Rakli pettyi äänestyksen tulokseen”