Kokeile kuukausi maksutta

Omakotiliitto teilaa energiatehokkuuteen liittyvän ehdotuksen

Ehdotus EU:n energiatehokkuusdirektiiviksi ei miellytä Omakotiliittoa.

Omakotiliiton mukaan pientaloasukkaat ovat jo nyt olleet edelläkävijöitä asumisen energian vähentämisessä maalämmön, ilmalämpöpumppujen, aurinkoenergian ja ilmavesipumppujen kautta.
Kuuntele juttu

Asuntojen energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävät EU-komission pakkokorjausvaatimukset eivät saa Omakotiliitolta ja Kuluttajaliitolta tukea.

Liittojen mukaan vaatimusten kohdistuminen pientaloihin aiheuttaa Suomessa kotitalouksien talousongelmien kasvua. Suomessa asunnon omistaminen on yleistä kaikissa tuloluokissa. Korjausvaatimukset kohdistuvat kaikkiin, samalla myös matalatuloisiin asunnon omistajiin.

Ehdotetun energiadirektiivin mukaan 15 prosenttia Suomen asuntokannasta olisi luokiteltava heikoimpaan G-energiatehokkuusluokkaan, ja nämä olisi korjattava vuoteen 2030 mennessä F-luokkaan. Kolme vuotta myöhemmin kaikki G- ja F-luokan kiinteistöt tulee olla korjattuna E-luokkaan.

Asunnon omistajalle tämä tulee kalliiksi energiaremonttikustannusten vuoksi.

Mitkä talot korjattavaan G-luokkaan luokiteltaisiin, on epäselvää.

”Uudessa luokittelussa tullaan tarvitsemaan isoa määrää uuden määräyksen mukaisia energiatodistuksia. Todistusten ja korjausten määrä tulee olemaan niin massiivinen, että käytännössä näiden toteutusmahdollisuus on epäselvä”, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Tällä hetkellä tehtyjen energiatodistusten ja voimassa olevien energiasäännösten mukaan vain 1,7 % Suomen asunnoista kuuluu alimpaan G-energialuokkaan.

EU:n komission ehdottamassa direktiivissä myös uudisrakentamisen määräyksiä kiristetään. Määräyksissä tulee huomioida käytännön toteutusmahdollisuudet sekä terveys ja turvallisuus uudisrakentamisessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Omakotiliitto teilaa energiatehokkuuteen liittyvän ehdotuksen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat