Kokeile kuukausi maksutta

Lujatalolle tuli takkiin Turussa – Barkerin tehdas todettiin asumiskelvottomaksi

Lujatalolla oli todellinen halu muuttaa rakennus asuinkäyttöön ja rakennuslupa-asiat olivat jo pitkällä, sanoo Lounais-Suomen aluejohtaja Petri Valkeinen.

Rakennusyhtiö Lujatalo osti entisen teollisuusrakennuksen marraskuussa 2021. Yhtiön oli tarkoitus rakentaa historialliseen kiinteistöön noin 160 asuntoa, joita ehdittiin jo markkinoida ennakkoon. Kuva: Jonna Rönkä/HS

Turun Raunistulan maamerkki, vuosina 1898–1899 valmistunut ja myöhemmin suojeltu Barkerin kutomorakennus saatetaan purkaa. Aurajoen kupeessa sijaitseva rakennus oli tarkoitus muuttaa asuinkäyttöön, mutta se on osoittautunut omistajan tutkimuksissa asumiskelvottomaksi. Nyt rakennuksen tulevaisuus ratkaistaan asemakaavanmuutoksella.

Rakennusyhtiö Lujatalo osti entisen teollisuusrakennuksen marraskuussa 2021. Yhtiön oli tarkoitus rakentaa historialliseen kiinteistöön noin 160 asuntoa, joita ehdittiin jo markkinoida ennakkoon.

Yhtiön teettämissä kosteus-, mikrobi- ja haitta-aineselvityksissä tuli kuitenkin ilmi, että ”terveysturvallinen asuminen ja rakennuksen käyttäminen ei ole mahdollista”, Turun kaupunki tiedottaa.

Lujatalon Lounais-Suomen aluejohtaja Petri Valkeinen harmittelee tilannetta ja vakuuttaa, että yhtiöllä oli todellinen halu muuttaa rakennus asuinkäyttöön. Rakennuslupa-asiat olivat jo pitkällä.

”Tämä on takaisku, josta tulee huomattavaa viivästystä. Olemme tehneet sinne ison taloudellisen panostuksen. Terveysturvallisuus menee kuitenkin kaiken edelle”, Valkeinen sanoo.

Valkeinen ei ota kantaa kiinteistön tulevaisuuteen ennen lisätutkimuksia.

”Poikkeuksellisen vakavia terveysriskejä”

Rakennuksen terveysriskejä kuvaillaan kaupungin tiedotteessa ”poikkeuksellisen vakaviksi”.

”Terveysriskit aiheutuvat kosteuden lisäksi rakennuksen teollisuudenalasta; tehdasrakennus toimi tekstiili- ja sokeritehtaana, minkä seurauksena huokoisiin rakenteisiin on kulkeutunut mikrobikasvun tarvitsemia ravinteita. Rakenteissa on myös todettu erittäin korkeita öljyhiilivety­pitoisuuksia”, tiedotteessa luetellaan.

Rakennuksen korjaaminen on selvityksen mukaan haastavaa ja ongelmallista pilaantuneiden rakenteiden takia.

Kaupunki kertoo, että puolueeton taho tutkii rakennuksen kunnon ja tulevaisuuden vaihtoehdot. Rakennus on tyhjillään, mikä heikentää tiedotteen mukaan rakennuksen kuntoa ja aiheuttaa vaaraa.

Kaavaprosessissa tutkitaan myös, voisiko rakennuksesta säilyttää joitain osia.

Turun museokeskuksen tutkija Sanna Kupila oli mukana kaavaprosessissa, jonka lopputuloksena rakennus päätettiin suojella vuonna 2009 voimaan tulleessa asemakaavassa.

Tuolloin rakennuksella arvioitiin olevan merkittävää kulttuuri­historiallista arvoa. Nyt kaupunki teetättää museokeskuksen kanssa kutomorakennuksesta rakennushistoriallisen selvityksen, jossa tarkastellaan rakennuksen merkitystä myös osana Aurajoen kansallismaisemaa.

”Se on näkyvä, maisemaa hallitseva rakennus joen rannalla. Rakennus on osa koko Raunistulan alueen historiaa, sillä sen ympärille on syntynyt työntekijöiden asutusta”, Kupila kuvailee.

Suojelupäätöksen poistaminen johtaisi todennäköisesti rakennuksen purkamiseen. Suojelupäätöksen poistamista harkitaan kaupungin mukaan ”vasta viimesijaisena vaihtoehtona ja se tulee perustella erittäin painavin syin”.

Millä mielin tutkija ottaa vastaan ajatuksen purkamisesta?

”Erittäin raskain mielin. Täytyy toivoa, että sille löytyy joku toinen käyttötarkoitus”, Kupila huokaa.

Pukkilan tehdas ei sovi vertailukohdaksi

Barkerin tehdas ei ole ensimmäinen turkulainen suojeltu tehdasrakennus, jolle väläytellään purkulupaa.

Vuonna 1913 valmistuneen Pukkilan kaakelitehtaan massalaitoksen suojelupäätös poistettiin maaliskuussa. Turkulainen kiinteistömoguli Heikki Vaiste osti alueen, jolle myönnettiin rakennusoikeutta. Samalla maamerkkinä toiminut tehdasrakennus suojeltiin. Myöhemmin Vaiste haki kaavamuutosta, koska massalaitoksen säilyttämistä pidettiin mahdottomana.

Kupila ei kuitenkaan lähde vertailemaan Pukkilan ja Barkerin tehtaiden tilannetta.

”Barkerissa on ollut suunnitelmat tehtaan muuttamiseksi asunnoiksi. Pukkilassa tahtotilaa uusiokäyttöön ei ole ollut.”

Barkerkin kutomorakennus valmistui vuosina 1898–1899 Alfan-sokeritehtaaksi, mutta tehdas lopetti toimintansa vain muutaman vuoden toiminnan jälkeen. Vuonna 1906 Barker osti rakennuksen kutomokäyttöön. Ennen siirtymistä nykyiselle omistajalle rakennuksessa oli erilaisia taiteilijoiden tiloja, teatteri, liikunta- ja harjoitustiloja sekä erilaisia liiketiloja.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Lujatalolle tuli takkiin Turussa – Barkerin tehdas todettiin asumiskelvottomaksi”

  1. Lujatalon toimintatapa tai Lujabetonin projektipankki eivät ole tältä vuosituhannelta. Kaikkiin Lujan projekteihin on varauduttava tarjoamaan 20% korkeampaa hintaa kuin kilpailijoilla.

  2. Kyse on epäilemättä siitä, että vanhan tehdasrakennuksen muuttaminen asumiskäyttöön on kalliiden kustannusten myötä kannattamatonta. Rakenteista löytynyt ’liito-orava’ on vain poliittisesti korrekti tekosyy hakea viranomaispäätöstä suojelun purkamiselle. Tälläiset vanhat teollisuusrakennukset tulisi palauttaa alkuperäiseen käyttöönsä tuotannon palautuessa Kauko-idästä takaisin Eurooppaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat