Kokeile kuukausi maksutta

Joutsenmerkki ohjaa helsinkiläistä päiväkotityömaata – ”Ekologisuus painaa kustannuksia enemmän vaakakupissa”

Rakennuslehden perinteinen Vuoden työmaa -kilpailu käynnistyy helsinkiläisen päiväkotityömaan esittelyllä. Kilpailun voittaja ratkeaa ensi syksynä.

Päiväkoti Vanhaisen työmaalla tehtiin paikallavalutöitä samaan aikaan maalämpöporausten kanssa. Kuva: Jussi Helttunen

Helsingin Kannelmäessä on rakenteilla päiväkotirakennus, jonka materiaalivalinnoissa on noudatettava rakennuttajan vaatimuksesta yhteispohjoismaista Joutsenmerkki-kriteeristöä. Kriteerien täyttämiseksi tarvitaan myös ympäristön huomioon ottavia energiaratkaisuja ja korkeaa kierrätysastetta.

Aiemmin kodinkoneista tutun Joutsenmerkin voi nykyään nähdä myös esimerkiksi maalipurkeissa. Silti harva toistaiseksi yhdistää merkin rakennusalaan. Ympäristömerkintä Suomi oy:n Joutsenmerkki-asiantuntija Oona Saarisen mukaan referenssejä on lyhyessä ajassa kertynyt Suomessa lähes 30. Ruotsissa Joutsenmerkin saaneita kohteita on sen sijaan jo satoja, selvästi eniten kaikista Pohjoismaista.

”Suomessa kriteeristössä on vain pieniä eroja lainsäädännön erilaisuudesta johtuen. Muutoin perusteet ovat yhtäläiset”, Saarinen kertoo.

Helsingin kaupungin kohteista rakenteilla oleva Vanhaisten päiväkoti on ensimmäinen Joutsenmerkki-kohde. Aloite on tullut kaupunginjohdolta jo hankesuunnitteluvaiheessa, joka käynnistyi kolme vuotta sitten.

”Jo tuolloin oli arvioitavissa, että Joutsenmerkki-kriteeristön noudattaminen todennäköisesti nostaa urakan kustannuksia noin kymmenellä prosentilla. Tämä kustannusnousu on kuitenkin hyväksyttävissä, koska ekologisuus painaa vaakakupissa enemmän”, kertoo Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan projektipäällikkö Maria Lähdemäki.

Se, että Joutsenmerkin vaatimat ratkaisut oli tiedostettu jo hankesuunnitteluvaiheessa, oli oleellista, koska jo tehtyjen suunnitelmien muutokset ovat usein hyväksymisprosessiltaan työläitä.

”Luonnollisesti yksityiskohtia voi perustellusti muuttaa, jos suunnittelijan mainitsema esimerkkituote ei vastaakaan Joutsenmerkin vaatimustasoa. Siksi oli tärkeää, että niin pääsuunnittelija kuin myös rakenne- ja muut tekniset suunnittelijat olivat koko ajan tietoisia tästä tämän kohteen erityispiirteestä. Näin työmaalle on koitunut mahdollisimman vähän tekemistä Joutsenmerkin vaatimissa hyväksyntäprosesseissa”, lisää rakennuttajakonsultti Oskari Peurakoski Indeprosta.

Julkisivutyöt olivat toukokuun alussa jo pitkällä. Kuva: Jussi Helttunen

Materiaalivalinnat avainasemassa

Kymppirakenne oy:n työmaa käynnistyi viime vuoden lokakuussa ja on toukokuuhun mennessä edennyt sisätyövaiheeseen. Huolimatta Ukrainan sodan aiheuttamasta rakennusmateriaalimarkkinoiden epävarmuudesta erityisiä ongelmia materiaalien saatavuudessa ei ole työpäällikkö Marko Jokisen mukaan ollut.

”Esimerkiksi betonielementtien toimitusaika oli lyhentynyt ja palannut normaaliin tasoon. Näin ollen lähdimme ehdottamaan tilaajalle paikallavalurungon muuttamista betonielementtirungoksi työn nopeutumisen vuoksi. Sitä vastoin betonin väriaineelle meidän oli haettava vaihtoehto, joka ei sisällä Joutsenmerkin kannalta kiellettyä titaanioksidia”, Jokinen sanoo.

Oleellisimmat rajoitukset, joita oli Joutsenmerkin saamiseksi noudatettava, koskivat liuottimia, maaleja ja muita kaksikomponenttituotteita. Muun muassa epoksipinnoite on tällä työmaalla tästä syystä pannassa.

Joutsenmerkki-kriteeristö jakautuu pakollisiin ja vapaaehtoisiin kriteereihin. Pakollisiin kriteereihin kuuluu se, ettei työmaalla saa käyttää syöpävaarallisia eikä sukusoluja vaurioittavia tai lisääntymiskyvyn vaarantavia yhdisteitä. Tällaisia ominaisuuksia on nykyäänkin markkinoilla olevissa maaleissa ja tasoitteissa.

”Suurissa yrityksissä, kuten Tikkurila-yhtiössä, on jo hyvän aikaa ollut tarjolla Joutsenmerkin kriteerit täyttäviä tuotteita. Kukin materiaali on kuitenkin erikseen hyväksytettävä Joutsenmerkki-asiantuntijalla. Hyväksyntäprosessi on onneksi varsin nopea”, Marko Jokinen kertoo.

Energiaratkaisut Joutsenmerkin ehdoilla

Porapaalujen varaan perustetun Vanhaisten päiväkodin energiatalous suunniteltiin alusta lähtien maalämpövaihtoehdon mukaisesti. Vaikka Helsingin alueella on pohjavedenpinnan vakaussyistä rajoituksia maalämpöporauksille, Vanhaisten päiväkodin tontilla sellaisia ei ollut.

Maalämpökaivoja porataan kallioperään yhteensä 11. Toinen uusiutuvaa energiaa hyödyntävä ratkaisu on vesikatolle sijoitettava aurinkopaneelisto. Katto koostuu kuudesta jyrkästä lappeesta, joista kahdelle asennetaan aurinkopaneeleita. Myös aurinkoenergian hyödyntäminen auttaa kartuttamaan Joutsenmerkin vapaaehtoisten kriteerien pistepottia.

Vanhaisten päiväkoti

Vuoden työmaa
-ehdokas

Rakennuttaja
Helsingin kaupunki
Pääsuunnittelu
Arkkitehtitoimisto Rudanko– Kankkunen
Rakennesuunnittelu
Ideastructura
Pääurakoitsija
Kymppirakenne
Urakkasumma
Noin 11 miljoonaa euroa
Työmaan aikataulu
Lokakuu 2022 – joulukuu 2023

Työnaikaisiin lämmitysenergiatarpeisiinsa työmaa on joutunut käyttämään öljyä, vaikka toiveena oli hyödyntää läheistä kaukolämpöliittymää.

”Otimme yhteyttä kaksi kuukautta etukäteen kaukolämmön jakelijaan. Saimme kuulla, ettei ideamme toteutus onnistu. Tämä kieltämättä hieman lyö korvalle kaupungin omia ekologisuustavoitteita”, Jokinen pohtii.

Joutsenmerkin läpimenoon tämä ei kuitenkaan vaikuta, etenkään kun kaikki muut ekologisuuden osa- alueet on pohjustettu huolella. Esimerkiksi rakennusjätteen kierrätysaste on 80 prosenttia; ainoastaan jätepuun kierrätystapaa ei ole onnistuttu ratkaisemaan. Sitä, että jätettä poltetaan, ei lueta eduksi Joutsenmerkki-kriteereissä. Materiaalien ympäristömyötäisyys on ratkaisevaa.

Katso lisää kuvia:

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Joutsenmerkki ohjaa helsinkiläistä päiväkotityömaata – ”Ekologisuus painaa kustannuksia enemmän vaakakupissa””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat