Kokeile kuukausi maksutta

Monimutkaistuvat järjestelmät kasvattavat konsulttia – ”Talotekniikkaa ei osata yhteensovittaa tai käyttää”

Optireal hakee markkinarakoa ja kasvupolkua taloteknisten järjestelmien tarpeenmukaisuudesta, laadusta ja toimivuudesta.

 

Uudishankkeiden tarjouspyynnöt ovat Optirealissakin vähentyneet, mutta töitä riittää etenkin energiatehokkuushankkeissa. Palaverissa vasemmalta lukien Teemu Itkonen, Janne Gustafsson, Roope Hietamies ja Eppu Nironen. (Kuva: Justus Saarinen / Refedo oy)

Uuden tai saneeratun kiinteistön käyttöönotossa tarvitaan tänä päivänä iso joukko rakennusalan ammattilaisia, joista entistä useammat touhuavat talotekniikan ja -automaation kimpussa.

Kovasta uurastuksesta huolimatta lopputulemana voi olla se, että talotekniset järjestelmät saadaan pelaamaan yhteen vasta sitkeän säätämisen jälkeen – ja silloinkin lopputulos voi olla kaukana optimaalisesta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Monimutkaistuvat järjestelmät kasvattavat konsulttia – ”Talotekniikkaa ei osata yhteensovittaa tai käyttää””

 1. Tämä on täysin totta, urakkoja pilkotaan ja lopussa ei tiedetä, mikä kuuluu takuuaikana kenenkin vastuulle. Takuuajan reklamaatiot ja sitä kautta ongelmat ovat lisääntyneet erittäin paljon talotekniikka puolella.
  Myöskin loppukäyttäjät ei käytä hyväksi järjestelmien tuomia mahdollisuuksia, jos järjestelmien rakennus on onnistunut.
  Autoissakin on paljon erilaisia toimintoja, mutta useimmille riittää tehdasasetukset ja sitä kautta vain vakionopeudensäädin
  ja sisään kääntyvät peilit…näin karrikoidusti.

 2. Perussyy on rakennuttamisen osaamisessa. Tilaajat palkkaavat mainoshömppää pursuavien nettisivujen perusteella rakennuttajakonsultteja. Jopa parin kolmen vuoden kokemuksen( valmistuminen korkeakouluista ) varassa tilaajan omaisuus on
  vaarassa kaiken aikaa.
  Talotekniikka on teknisesti kehittynyt suurin harppauksin viidentoista viimeisen vuoden aikana. Rakennuttamisen johdossa ei yksinkertaisesti riitä pelkkä rakennuspuolen koulutus ja kokemus( vaikka kokemusta olisi enemmänkin ). Tilaajatoimintaan tulee saada aivan uusi toimintameno,organisaatio, joka yksinomaan keskittyy talotekniikkaan. Urakkaohjelma-asiakirjoissa tulee kohdentaa tehtäviä toteutuksen valmistelussa ja toteutuksessa eri järjestelmien yhteensopivuuteen ja erityisesti käyttökokeet on valmisteltava kunnolla ennakkoon, jotta ollaan varmoja eri toimintojen suunnitelmissa asetettuihin arvoihin pääsystä. Yhteiskäyttökokeitten suoritukseen tulee varata riittävä aika ja toimintaa johtamaan ja valvomaan kokenut( suunnittelu ja toteutus ) lvis- henkilö.

 3. Kannattaa valita sellainen pääurakoitsija, joka kantaa kokonaisvastuun ja jolla on kompetenssia toteuttaa se rakennus- että taloteknisesti.

Viimeisimmät näkökulmat