Kokeile kuukausi maksutta

Toivo Group tekee liiketoimintaa viemällä vaikeuksiin ajautuneita rakennushankkeita maaliin

Asuntosijoitusyhtiö Toivo Group löysi hankalassa suhdannetilanteessa markkinaraon, jossa se pystyy hyödyntämään muiden yritysten hankalia tilanteita.

Kuvituskuva. Toivo Groupin rakenteilla oleva kohde Espoossa.
Kuuntele juttu

Toivo Group ilmoitti keskiviikkona perustavansa uuden kiinteistöjen erikoistilanteet-yksikön, jonka tarkoitus auttaa kiinteistöjen rahoittajia ja omistajia mahdollisista ongelmatilanteista yli. Yhtiö siis hankkii vaikeuksiin ajautuneita kohteita ja rahoittaa sekä rakentaa ne loppuun.

Tällaisia tilanteita on luvassa lisää tänä syksynä. Toivo Groupin toimitusjohtaja Markus Myllymäen mukaan yhtiölle on tullut heidän rahoittajakumppaneiltaan yhteydenottoja erilaisista ongelmatilanteista. Ne ovat peräisin esimerkiksi yrityssaneerauksista, konkursseista, rahoitusehtojen rikkomisista tai jostain muista tämäntyyppisistä tilanteista.

Usein ongelmat johtavat esimerkiksi rakennustyön pidempään keskeytymiseen ja viivästymiseen tai omistuksen vaihtumiseen.

”Tällä hetkellä markkina on turbulentti, joten tilanteita kertyy yhä useammin. Silloin tarvitaan toimijoita, jotka saavat kiinteistöt valmiiksi ja lopulliseen käyttötarkoitukseensa niin että siellä asunnossa on joko asunnon omista/jat tai vuokralaiset sisällä. Jos kyseessä on toimitila, se pitää saada jonkun yrityksen käyttöön”, Myllymäki kertoo.

Kerta ei ole ensimmäinen, sillä alkusyksystä 2019 yhtiö osti Rakennusyhtiö Rakennus Omeran konkurssipesästä Helsingin Viikinmäellä sijainneen Viikinmäen Portaat -kohteen. Asukkaat eivät kuitenkaan saaneet kaikkia rahojaan takaisin vaikka he välttyivät kaupan myötä jopa reilun 100 000 euron tappioilta. Maksettavaa heille jäi silti eivätkä he päässeet asumaan aiemmin ostamiinsa asuntoihin, sillä rakennuksen ostanut Toivo Group ilmoitti täyttävänsä talon vuokra-asunnoilla.

Viikinmäellä sopimuksen ehdoissa jo asunnon ostaneille luvattiin maksaa 74 prosenttia siitä summasta, minkä he maksoivat asunnostaan. Asunnot ostettiin ilman sitoumuksia. Myllymäki ei kommentoi kohteista tarjottuja summia. Hän vetoaa tilanteiden erilaisuuksiin.

Nopeus estää rakenteelliset lisävahingot

Rakennustyön keskeytyessä tai valmiissa kiinteistössä joudutaan kriisitilanteessa Myllymäen mukaan usein vaihtamaan omistajaa. Kriisin hoitamisessa tarvitaan vakavarainen toimija, jolla on kyky toimia suhteellisen nopeasti, sillä kuukausikaupan viivästykset tai keskeytymiset eivät ole kenenkään etu.

”Näissä tapauksissa pitää olla kyky hallita kiinteistön rahoituksellinen ja rakennustekninen ratkaisu. Lisäksi pitää olla kyky reagoida suhteellisen nopeasti.”

Toivo Groupilla on varoja ja resursseja lähteä hoitamaan asioita, sillä se teki alkuvuonna tammi-kesäkuussa 19,7 miljoonan euron liikevaihdolla 5,7 miljoonan voiton.

”Toivolla on nyt kyvykkyyttä ja yksikkö perustettiin näitä tilanteita varten. Meillä on siihen hinkatut prosessit ja sabluunat valmiina.”

Myllymäen mukaan tilanteita on toistaiseksi ollut varsin vähän eivätkä pankkien luottotappioraportit ole vielä hälyttäviä.

”Asiassa on iso mutta. Jos asuntoaloitukset ja rakentamisen volyymi pysyvät alhaalla, todennäköisyys ongelmille kasvaa. Kaikki yritykset eivät suoriudu lainoistaan, ja vakuudenhaltija voi suorittaa kiinteistön realisoinnin. Yleensä siinä suoritetaan nopeutettu myyntimenettely ja ostajia on melko paljon.”

Tuotto ja riski pitää hallita

Toivon erikoisyksikkö pystyy operoimaan tilanteissa, joissa esimerkiksi rakennuksessa on 60 prosentin valmiusaste ja jonkun pitää hallita 40 prosentin loppuunsaattaminen, uusi rahoitusratkaisu ja omistajanvaihdos.

Myllymäki ei halua kertoa miten paljon halvemmalla yhtiöllä on mahdollisuus hankkia uutta sijoitusomaisuutta.

”Jokainen hanke pitää katsoa tehokkaasti läpi ja toteuttaa siihen taloudellinen ja tekninen riskiarvio. Silloin pystymme muodostamaan ne parametrit, joilla me voimme olla mukana. Tuoton ja riskin pitää kulkea käsi kädessä.”

Myllymäki huomauttaa näkevänsä tilanteen mahdollisuutena auttaa ja auttamisesta pitää saada järkevä korvaus.

”Se on se mahdollisuus, mutta meidän pitää huolehtia myös omasta riskienhallinnastamme, että teemme sellaisia kohteita ja asioita, jotka on meille tuttuja ja turvallisia.”

Myymättömät asunnot iso riski

Erikoistilanteita syntyy Myllymäen mukaan pk-yhtiöissä. Taustalla voi olla paljon myymätöntä vaihto-omaisuutta eli esimerkiksi asuntoja tai yrityksen kannattavuus on ollut heikossa jamassa. Kovassa suhdannetilanteessa se ei enää selviä.

Toivo Group tekee uuden toimintamallin väliintuloja pääkaupunkiseudulla ja Turun ja Tampereen alueilla. Kohteen pitää olla yritykselle tuttua rakentamista. Isoihin kauppakeskushankkeisiin tai korkeaan rakentamiseen Toivo ei osallistu.

Nopeimmillaan hanke vedetään läpi muutamassa viikossa. Aikaa kuluu enemmän, jos neuvotteluosapuolia on runsaasti. Yleensä ratkaisuehdotus pystytään tuottamaan viikossa tai kahdessa.

”Me löydämme ratkaisun kokonaisuuteen, sitten riippuu täysin neuvotteluosapuolista, lukumääristä ja tahtotilasta, milloin he saavat oman päätöksentekoprosessinsa käytyä läpi. Esimerkiksi rahoittaja voi käyttää ehdotuksen omassa luottokomiteassaan.”

Suomessa neuvotteluissa on ollut Myllymäen mukaan hyvä ja eteenpäin katsova henki.

”Minun on pakko nostaa tämä esille, sillä Suomessa asiat hoituvat keskimäärin aina hyvin. Kun tilannetta vertaa muualle Eurooppaan, näin ei ole. Esimerkiksi eteläisessä Euroopassa on runsaasti jo 2000-luvun alkupuolelta lähtöisin olevia keskenjääneitä betonirunkoja. Meillä ei onneksi ole Suomessa sellaista maan tapaa.”

Rs-kohteissa tilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Hankkeiden kannattavuuden kanssa on voinut olla haasteita tai myyntiasteet ovat hyvinkin erilaisia. Toivo Group ei tarjoa hankkeesta alkuperäistä kustannusarvion mukaista summaa ja osa erotuksesta jää silloin alkuperäisten osapuolten tappioksi.

Aliurakoitsijat mukana jatkossakin

Toivo tekee osan hankkeista loppuun omalla projektijohtourakointi-mallilla.

”Meille on tärkeää heti alussa kontaktoida kohteen aliurakoitsijoita, haluavatko he tehdä kohteen loppuun meidän ehdottamallamme palkkiolla. Hyvin usein näin käy ja se kertoo urakoitsijoiden sitoutumisesta vaikka heiltä jäisikin osa entisistä palkkioista saamatta.”

Konkurssiin menneellä urakoitsijalla voi jäädä helposti kesken esimerkiksi viisi työmaata.

”MInusta vielä tilanne ei ole huolestuttava, mutta alalla tarvitaan meidän tyyppisiä toimijoita, jotta asiat saadaan hoidettua sähäkästi eteenpäin. En tietysti toivo, että näitä tulisi runsaasti. Nämä ovat vaikeita ja sensitiivisiä asioita. Mutta jos yritys tekee jotain, se tekee sen ansaintamerkityksessä, että se on meille taloudellisesti järkevää liiketoimintaa. Ei sitä voi kieltää. Saamme auttamisesta myös lisää luottamusta esimerkiksi meidän yhteistyörahoittajillemme pitkällä tähtäimellä.”

 

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Toivo Group tekee liiketoimintaa viemällä vaikeuksiin ajautuneita rakennushankkeita maaliin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat