Kokeile kuukausi maksutta

Ydinvoimalan saa jatkossa rakentaa lähemmäksi asutusta

Muutos on osa valmistautumista pienydinvoimaloiden markkinoille tuloon.

Kuvituskuva: Loviisan ydinvoimala mereltä kuvattuna. Kuva: Antti Hämäläinen

Energiayhtiöt voivat ensi viikon torstaista alkaen ryhtyä suunnittelemaan ydinvoimaloiden rakentamista lähelle asutusta kaupunkialueille.

Helmikuun alussa astuu voimaan Säteilyturvakeskuksen (Stuk) uusi ydinvoimalaitosten sijoittumiseen vaikuttava valmiusmääräys, jossa ei enää ilmoiteta kilometreinä laitoksen ympärillä olevia suojavyöhykkeitä ja varautumisalueita.

Uudessa määräyksessä ydinvoimaloita voidaan rakentaa lähelle asutusta, kunhan ihmisten ja ympäristön turvallisuus pystytään takaamaan yhtä hyvin kuin nykytilanteessa, Stuk kertoo.

Muutos on osa valmistautumista pienten modulaaristen ydinvoimalaitosten eli pienydinvoimaloiden markkinoille tuloon.

Aiemmassa määräyksessä ydinvoimalaitoksen suojavyöhykkeen piti olla viisi kilometriä ja varautumisalueen 20 kilometriä.

Määräys on ohjannut energiayhtiöitä rakentamaan isoja ydinreaktoreita harvaan asutulle seudulle. Pienydinvoiman kannalta kiinteitä etäisyysvaatimuksia on pidetty ylimitoitettuja.

Apulaisjohtaja Tomi Routamo Säteilyturvakeskuksesta kertoo, että suojavyöhykettä ja varautumisaluetta koskeva kilometrirajoitus on käytännössä ainoa rajoitus, joka määräyksessä muuttuu.

Jatkossa Stuk asettaa suojavyöhykkeen ja varautumisalueen ydinvoimalan suunnitellun riskin perusteella. Tarkoituksena on säilyttää ydinvoimalaitoksen ulkopuolella olevan henkilön turvallisuustaso samana kuin ennen muutosta, Routamo sanoo.

”Jos laitos pystyy osoittamaan, että mahdolliset radioaktiiviset päästöt ovat pienempiä kuin isoilla laitoksilla esimerkiksi laitoksen pienuuden tai turvallisuusominaisuuksien parantumisen vuoksi, asutusta voidaan sallia lähempänä laitosta.”

Suojavyöhyke ja varautumisalue ovat väestönsuojelullisia ja pelastuspalvelussa käytettäviä termejä. Suojavyöhykkeellä tarkoitetaan aluetta, jossa saatetaan tarvita suojelutoimenpiteitä säteilyn aiheuttamien vakavien ja välittömien vaikutusten estämiseksi. Varautumisalue on puolestaan alue, jossa saatetaan tarvita kiireellisiä suojelutoimia säteilyn viivästyneiden vaikutusten rajoittamiseksi.

Routamon mukaan uusi määräys kiristää ydinvoimaloiden turvallisuussuunnittelun määräyksiä.

”Laitoksen pitää pystyä todistamaan, että säteilyannokset lähellä laitosta ovat samaa tasoa kuin nykyisillä isoilla laitoksilla kauempana. Se tarkoittaa, että laitoksen suunnittelukriteerit tulevat tiukemmaksi.”

Stuk ei puolla lupaa ydinvoimalan rakentamiseksi, jos suunnitellulle paikalle ei löydy kriteerit täyttävää laitosta, Routamo sanoo.

Energiayhtiöt ovat sääntelyn muutoksessa innoissaan. Pienydinvoimalaa kehittävän Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nymanin mukaan muutos on tärkein yksittäinen pienydinvoiman sääntelyä koskeva uudistus.Yhtiön kehittämien kaukolämpöreaktoreiden kaupallinen toteutus edellyttää, että ydinvoimala voidaan rakentaa kaukolämpöverkon yhteyteen. Nymanin mukaan kunnat ja energiayhtiöt ovat jääneet odottamaan, että ydinvoimaa koskevaa sääntelyä päivitetään.

”Kiinteiden suojaetäisyyksien vuoksi kunnat eivät ole esimerkiksi kyenneet käynnistämään laitospaikan sijoittamisen edellyttämiä kaavoitusprosesseja. Enää sille ei ole estettä, latu on auki”, Nyman sanoo yhtiön tiedotteessa.

Steady Energyllä on aiesopimukset Helsingin kaupungin energiayhtiö Helenin ja Kuopion Energian kanssa enintään 15 pienydinvoimalasta.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen tavoitteena on uudistaa koko ydinturvallisuutta koskeva lainsäädäntö vuonna 2028. Sijoittamiseen vaikuttava valmiusmääräys uudistettiin jo nyt pitkien kaavoitusprosessien takia.

Usea ydinturvallisuusviranomainen Euroopassa on parhaillaan kehittämässä sääntelyään mahdollistamaan pienydinvoimalaitokset. Stukin uusi määräys on Kansainvälinen atomienergiajärjestön suositusten mukainen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ydinvoimalan saa jatkossa rakentaa lähemmäksi asutusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat