Kokeile kuukausi maksutta

Rauma tilasi ilmastosuunnitelman konsulttiyhtiöltä

Rauman kaupunki laatii ilmastolain mukaisen ilmastosuunnitelman osana kaupungin strategiaa ja päivittyvää kestävän kehityksen ohjelmaa.

Rauma tunnetaan myös satamastaan ja telakkateollisuudestaan. Kuva: Rauman Satama

Rauman kaupunki tilaa suunnitelman Rambollin asiantuntijoilta. Suunnitelmalla tavoitellaan vaikuttavuutta ja konkreettisia toimenpiteitä ilmastotyöhön.

Vuonna 2024 alkaneessa ilmastosuunnittelutyössä keskitytään erityisesti päästöjen hillintään Hiilineutraalit kunnat (Hinku) -verkoston tavoitteiden mukaisesti. Sitoumuksensa mukaisesti Rauma ja muut Hinku-kunnat ja maakunnat tavoittelevat 80 prosentin päästövähennystä vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030.

Ilmastosuunnitelma sisältää vähintään tavoitteen kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämisestä, toimet kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämisestä, tiedot kasvihuonekaasujen päästöjen kehityksestä sekä tiedot suunnitelman toteutumisen seurannasta ja viestinnästä. Keskeisiä sidosryhmiä osallistetaan keväällä 2024.

”Suunnittelutyön tuloksena Rauman kaupungilla on konkreettinen tieto vaikuttavimmista ilmastotoimenpiteistä lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Suunnitelman avulla kaupunki tunnistaa investointeja vaativat toimet talousarviota varten. Kaupungilla on myös käytössään ilmastotoimien vuosikello sekä tietoa ilmastotyön johtamisesta ja kaupungin ja yritysten välisestä ilmastoyhteistyöstä”, suunnitteluhanketta Rambollissa vetävä Eira Rosberg kertoo tiedotteessa.

Rosbergin mukaan ilmastotyön tavoitteet saavutetaan, kun toimet budjetoidaan, vastuutetaan ja aikataulutetaan selkeästi. Myös toteutumisen seurannan keinot ja vastuutahot on määritettävä suunnitelmassa.

Systemaattisen ilmastotyön kattavat tulokset näkyvät vasta useamman vuoden kuluessa. Nopeitakin ilmastotoimien hyötyjä on, kuten energia- ja materiaalitehokkuuden parantuminen, kestävien hankintojen suunnitelmallisuus ja kaupunkivihreän monet hyödyt.

Voimassa olevan ilmastolain mukaan kunnan ilmastosuunnitelman hyväksyy valtuusto ja kunnan on seurattava suunnitelman toteutumista. Suunnitelma on otettava huomioon kuntastrategiassa sekä toimintakertomuksessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rauma tilasi ilmastosuunnitelman konsulttiyhtiöltä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat