Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslehden toimittajalle Johanna Aatsalolle merkittävä sananvapauspalkinto

Aatsalo ja Kari Väisänen palkittiin lehdistönvapauspäivänä STT:n dopinguutisoinnista.

Johanna Aatsalolta on tänä vuonna ilmestynyt dopingpaljastusta käsittelevä kirja. Kuva: Sabrina Bqain / WSOY
Kuuntele juttu

STT:n entiselle toimittajalle Johanna Aatsalolle ja päätoimittajalle Kari Väisäselle on myönnetty International Press Institute (IPI) Suomen ryhmän sananvapauspalkinto.

Perustelujen mukaan palkinto myönnetään siitä työstä, ”jonka he tekivät vuonna 1998 selvittäessään dopingin käyttöä suomalaisessa hiihtourheilussa ja puolustaessaan yleisön oikeutta saada tietää epämiellyttäviä totuuksia”.

Lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajavan International Press Institute (IPI) Suomen ryhmän jakaa sananvapauspalkinnon vuosittain kansainvälisen lehdistönvapauden päivänä.

”Poikkeuksellista rohkeutta”

IPI:n mukaan Aatsalo ja Väisänen osoittivat poikkeuksellista rohkeutta ja harvinaista selkärankaa uskaltaessaan julkaista tietoja luvattomien aineiden käytöstä maastohiihdossa aikana, jolloin vaikenemisen laki ja menestymisen pakko suojelivat koko lajia, dopingin käyttäjiä ja Hiihtoliittoa.

”Sekä Aatsalo että Väisänen joutuivat maksamaan paljastuksesta ammatillisesti, juridisesti, taloudellisesti ja henkilökohtaisesti raskaan hinnan, minkä lisäksi osa heidän kollegoistaan käänsi heille selkänsä”, tiedotteessa todetaan.

Aatsalo on kuvannut dopinginuutisointia ja sen seurauksia vastikään ilmestyneessä ja suureen suosioon nousseessa kirjassaan Paljastus – tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa (WSOY).

”Meidän pitää olla rohkeita ja ilmaista itseämme yhä selkeämmin, kun kerromme esimerkiksi yhteiskuntamme ja demokratian rakenteita uhkaavista asioista. Meidänkään yhteiskuntamme ei ole immuuni demokratiaa heikentävälle kehitykselle, vaikka luulemme, että olemme suomalaisina jotenkin muita etevämpiä esimerkiksi juuri demokratian vaalimisessa. Vallan vahtikoiran pitää olla yhä enemmän hereillä tänä päivänä. Emme saa kyynistyä tapahtumien edessä”, Aatsalo totesi palkintotilaisuudessa perjantaina Helsingissä.

”Journalismin merkitys korostuu rakennusalalla”

Johanna Aatsalo on työskennellyt jo pitkään Rakennuslehden toimittajana, ja hän on erikoistunut muun muassa suunnittelu- ja konsultointialan, kiinteistösektorin ja uuden teknologian seurantaan.

Vaikka aihepiirit vaihtuvat, Aatsalon työtä ja tekemistä ohjaavat samat journalistiset arvot, jotka ovat olleet kivijalka pitkällä uralla.

”Journalismin merkitys korostuu rakennusalalla, sillä alalla liikkuvat isot rahat ja on suuret taloudelliset intressit. Toiminnalla vaikutetaan laajasti ihmisten perustarpeisiin, kuten esimerkiksi asumiseen, liikkumiseen ja työpaikkoihin sekä ympäristöön. Toimittajien riippumattomuus ja kyky sietää erilaisia paineita korostuu. Olen kiitollinen siitä, että meillä Rakennuslehdessä on mahdollisuus tehdä riippumatonta, laadukasta journalismia”, Aatsalo toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuslehden toimittajalle Johanna Aatsalolle merkittävä sananvapauspalkinto”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat