Samalla pieteetillä nokialainen harrastajarumpali kasaa myös Sorva-merkkisiä metallisia virvelirumpuja, joiden sointiin ovat mieltyneet etenkin raskaamman rokin soittajat. Puskaradion myötä Häkkisen kädenjälki on alkanut kiinnostaa jopa Sibelius-akatemiaa, jossa yksi Sorva-virveli on opetuskäytössä.
Nimekkäistä kotimaisista rumpaleista sillä paukuttelevat muun muassa tv:stä tuttu Vain elämää -muusikko Risto Niinikoski, Mokoman Janne Hyrkäs, Nightwishin Kai Hahto ja Uniklubin Jani Auvinen. Osa käyttää sitä leipätyössään ja keikkakalustossa, toiset pelkästään kotisetissä tai treeni- ja studiotyökaluna.
”Kesäfestareiden myötä puhelin alkaa yleensä soida, kun rumpalit bongaavat virvelin toisten soittajien seteistä. Sitten halutaan samanlainen”, hän naurahtaa.
Vaikea valmistettava
Häkkisen räätälöity rumputehtailu alkoi oman soittoharrastuksen sivujuonteena viime vuosikymmenen loppupuolella. Virvelirumpuja on aikojen saatossa tehty käsi- ja tehdastyönä erilaisista puu- ja muovilajeista sekä esimerkiksi vuolukivestä. Metallisia, joilla on soitettu maailman myydyimmät levyt, ei kuitenkaan tuolloin valmistanut Suomessa kukaan muu.
Niinpä käsistään kätevä ex-timpuri päätti ryhtyä tuumasta toimeen.
”Aika nopsaan selvisi, miksi niitä ei kotimaan markkinoilla kukaan tehnyt. Saumaton metallirunko on vaikea valmistettava ja vaatii sopivaa konekantaa”, Häkkinen muistelee.
Mies ei kuitenkaan luovuttanut, sillä hän uskoi vakaasti laadukkaan kotimaisen metalli- ja pronssirungon äänimaailman kiinnostavan muitakin rumpaleita.
”Se on tavallaan kuin kello, joka soi jokaisella kopautuksella. Esimerkiksi vanhat laivakellot on tehty pronssista. Tämä kello on vain lieriö.”
Haukan katseesta on iso apu
Sorva-virveleiden rungot valmistetaan Häkkisen tekemien piirustusten pohjalta metallivalimossa, josta ne tulevat jatkotyöstöön ja varusteltaviksi hänen tallipajalleen Nokialle.
Periaatteena on, että komponentit ja viimeistely ovat aina parasta A-luokkaa.
”Kun hintaa on parhaimmillaan pari tonnia, pitää myös lopputuloksen ja laadun olla vastaavaa tasoa. Tässä kohtaa timpurin taidoista, siviiliammatista ja haukan katseesta on kiistatta apua. Pientäkään virhettä ei passaa päästää läpi”, takuutyönjohtaja naurahtaa.
Hyvää vastapainoa toimistotyölle
Tyytyväisiä tuntuvat olevan myös asiakkaat, joita on viime vuosina kertynyt ulkomaita myöten, muun muassa Ruotsista, Ranskasta ja Saksasta. Yhtään rumpua ei ole kuulemma palautettu sen takia, että asiakas olisi pettynyt sen ominaisuuksiin. Joitain yksittäisiä komponentteja on toki vaihdettu, jos ne ovat toimineet puutteellisesti tai rikkoontuneet ennen aikojaan.
”Virveleitä on valmistunut tähän mennessä noin sata, ja nyt kasaaminen käy jo sujuvasti. Lähes kaikki on pitänyt opiskella kantapään kautta, ja tie ensimmäisestä prototyypistä myyntituotteeksi oli kyllä työläs”, Häkkinen tunnustaa.
Kuntoakin tarvitaan, sillä valmiilla metalli- tai pronssivirvelillä on painoa jopa noin kymmenen kiloa.
Vaikka asiakkaiden kiinnostus kasvaa tasaisesti ja virveleitä on joka kuukausi työn alla muutama kappale, aikoo nikkari pitää sen vain sivutoimena ja harrastuksena.
”Tämä on käsillä tekemistä ja sopivaa vastapainoa tarkastus- ja kirjoituspöytähommille”, Häkkinen sanoo.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Arktan takuutyönjohtajan tarkkuuteen luottavat myös huippurumpalit – ”Haukan katseesta on kiistatta apua””