Kokeile kuukausi maksutta

Vastuullisuuden asiantuntija Giovanna Brasfield puhuu monimuotoisuuden puolesta – ”Kunnioituksen puute on edelleen iso ongelma rakennusalan tiimeissä”

Giovanna Brasfield on yrittäjä ja konsultti, joka on erikoistunut monimuotoisuuden, tasa-arvon ja inklusiivisuuden konsultointiin rakennusteollisuudessa.

Giovanna Brasfield oli puhumassa Lean-rakentamisen päivillä kesäkuussa Helsingissä, ja hän oli yksi tapahtuman pääpuhujista. Kuva: Ahti Brummer
Kuuntele juttu

Ihmisten kunnioituksen ja monimuotoisuuden puutteet työpaikoilla ovat johtaneet kalifornialaisen Brasfield & Associates LLC:n toimitusjohtajan ja johtavan konsultin Giovanna Brasfieldin näkemyksen mukaan rakennusalalla globaaliin työvoimapulaan.

Yhdysvalloissa ongelma on kriittinen. Tilannetta pahentaa se, että covid-pandemian jälkeen monet ihmiset päättivät olla palaamatta työelämään.

”Työntekijöiden määrä ei riitä kattamaan rakennusalan tarpeita, mikä luo valtavan riskin projekteille. Työnantajien on oltava proaktiivisia ja sitoutuneita luomaan inklusiivisia työpaikkoja”, hän korostaa.

Brasfield määrittelee inklusiivisena työpaikkana organisaation, jossa jokainen työntekijä voi olla aidosti oma itsensä ja jakaa kokemuksiaan avoimesti.

Ongelmien taustalla on Brasfieldin mukaan se, että työntekijät alkoivat Yhdysvalloissa 2020-luvun alkupuolella kaivata yhä enemmän inklusiivisia käytäntöjä. Tämän seurauksena organisaatioiden oli ryhdyttävä toimiin pitääkseen työntekijöistään kiinni – etenkin kun covid-pandemia oli vaikeuttanut ongelmaa.

Brasfield oli niihin aikoihin töissä Los Angelesin lentokenttäprojektissa, jossa hän veti 13 hengen tiimiä vastuullaan monimuotoisuuden edistäminen ja pienyritysten osallistaminen. Hän sai tuolloin jatkuvasti yhteydenottoja yritysjohtajilta, jotka etsivät neuvoja inklusiivisten käytäntöjen ottamiseksi käyttöön omiin organisaatioihinsa.

Tässä vaiheessa hän päätti ryhtyä yrittäjäksi ja keskittyä auttamaan koko alaa samoissa kysymyksissä, joita oli ratkonut liki 20 vuotta rakennusalan yrityksissä.

”Tehtävänäni on ollut lähes koko urani ajan varmistaa paikallisyhteisöjen mukaan ottaminen rakennushankkeisiin, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset huomioiden”, hän kertoo.

Tärkeä palkinto

Useita palkintoja uransa varrella saanut Brasfield kokee ne kaikki tärkeiksi, mutta yksi on jäänyt erityisesti mieleen.

”Isäni huomasi televisiota katsellessaan mainoksen yrittäjänaiselle jaettavasta palkinnosta ja rohkaisi minua hakemaan sitä. Olin häkeltynyt, koska tulin valituksi ja koska palkinto ojennettiin minulle keskellä [koripalloseura Los Angeles] Lakersin peliä.”

Giovanna Brasfield

Brasfield & Associates LLC:n toimitusjohtaja ja pääkonsultti

Tehnyt pitkän uran rakennusalan monimuotoisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden (DEI = diversity, equity and inclusion) parissa

Tunnetaan nimellä ”Dr. G” Työnsä ohessa lukuisia hallitus- ja komiteajäsenyyksiä

Suorittanut kaksi tohtorintutkintoa ja saanut lukuisia tunnustuksia työstään

Tuomaristo oli kokenut Brasfieldin tarinan työllistymisen esteiden poistamisesta naisten ja muiden vähemmistöjen tieltä yhteistyössä rakennusurakoitsijoiden kanssa koskettavaksi, koska inkluusio on ollut rakennusalalla pitkään lapsenkengissä.

Yhä useammat rakennusalan tilaajat ovat kuitenkin alkaneet Brasfieldin mukaan – ainakin Yhdysvalloissa – ajatella innovatiivisesti. Esimerkiksi edellä mainitun, PPP-mallilla toteutetun lentokenttäprojektin yhteyteen perustettiin instituutti, joka tarjosi niin työntekijöille, pienyrityksille kuin jopa nuorisolle räätälöityä sisäistä koulutusta. Vaatimukset inklusiivisista käytännöistä ulotettiin aliurakoitsijoihin asti.

”Tähän projektiin oli kytketty mukaan paikallisen osallisuuden, monimuotoisuuden ja tasa-arvoisuuden tavoitteet. Työntekijöitä käytiin hakemassa koulutukseen vankiloista asti. Tällä kaikella oli valtava vaikutus alueen ja yksittäisten perheiden taloudelle.”

Toisaalta hän kertoo törmänneensä kentällä usein myös vastustukseen.

”Paikallinen osallisuus nähtiin eräässäkin yrityksessä riskinä, joka saattaa vaikuttaa aikatauluihin ja vakuutuskustannuksiin. Huomasin kuitenkin, että ongelma oli osittain terminologiassa, koska paikallinen osallisuus koettiin vastakkainasetteluna nykyisten työntekijöiden kanssa. Ratkaisuna oli muuttaa terminologiaa ja korostaa yhteistyötä”, hän kertoo.

”Myös työvoimaraportointi nousee väistämättä aiempaa isompaan rooliin, mutta sitä helpottamaan ovat tulleet LCP trackerin kaltaiset järjestelmät.”

Monimuotoisuuden edistäminen on jatkuva matka

Brasfieldin viesti on selkeä: inklusiivisuuden edistämisen tieltä on poistettava esteitä, jotta kaikki voivat tuntea olonsa tervetulleiksi ja olla aitoja itsejään työmaalla tai toimistossa.

”Vielä 20–30 vuotta sitten turvallisuus ei ollut Yhdysvalloissa niin kuuma puheenaihe kuin nykyään, mutta se ei ollut yhtään vähemmän tärkeää. Samoin on laita osallisuuden ja kunnioituksen kanssa – niiden merkitys korostuu yhä enemmän ja on elintärkeää työvoiman pysyvyyden ja hyvinvoinnin kannalta”, hän sanoo.

Osallisuuden ja monimuotoisuuden edistäminen on Brasfieldin mielestä kuin jatkuva matka, joka vaatii koko ajan oppimista ja sopeutumista.

”Jokaisen työntekijän äänen kuuleminen ja heidän tarpeidensa huomioiminen on ensiarvoisen tärkeää. Tämä ei ainoastaan paranna työilmapiiriä, motivaatiota ja sitoutumista, vaan myös edistää projektien onnistumista ja turvallisuutta työpaikoilla”, hän korostaa.

Hän painottaa, että inklusiiviset käytännöt vaativat proaktiivista suunnittelua samaan tapaan kuin moni muukin asia, esimerkiksi työturvallisuus.

”Etenkin kunnioituksen puute on edelleen iso ongelma rakennusalan tiimeissä. Organisaatioissa tiimi ei muodostu pelkästään yhdessä työskentelystä, vaan myös keskinäisestä luottamuksesta, kunnioituksesta ja välittämisestä. Nämä arvot ovat olennainen osa inklusiivista työpaikkaa, ja niiden tulisi olla kaiken toiminnan keskiössä.”

Brasfield oli puhumassa Helsingissä järjestettyjen Lean-rakentamisen päivillä kesäkuussa, ja hän oli yksi tapahtuman pääpuhujista.

Mistä kyse

Monimuotoisuus (diversity) = erilaisuuden hyväksymistä ja arvostamista, olipa kyse sitten iästä, sukupuolesta tai vaikka maantieteellisestä sijainnista

Tasa-arvoisuus (equity) = oikeudenmukaisuutta ja esteiden poistamista sen tieltä

Inklusiivisuus eli osallisuus (inclusion) = esim. työpaikka, jossa jokainen työntekijä voi olla aidosti oma itsensä ja jakaa kokemuksiaan avoimesti

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vastuullisuuden asiantuntija Giovanna Brasfield puhuu monimuotoisuuden puolesta – ”Kunnioituksen puute on edelleen iso ongelma rakennusalan tiimeissä””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat