Kokeile kuukausi maksutta

4D-aikataulusuunnittelu on rakennusalan seuraava askel

Tietoa kirjoittajasta Jouni Ojala
Johtaja, digitaaliset hankepalvelut, Granlund
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

4D-aikataulusuunnittelu on rakennusalalla vielä uusi asia. Monelle alan ammattilaiselle tulee yllätyksenä, että tällaistakin voi tehdä. 4D:tä on kuitenkin tehty Suomessa jo yli viisi vuotta, ja ala kehittyy koko ajan voimakkaasti eteenpäin.

4D-aikataulusta eli tietomalliin linkitetystä aikataulusta on rakennushankkeelle monenlaista hyötyä. Taustatiedoksi tarvitaan ainoastaan 3D-tietomalli, ja tämän päälle lähdetään rakentamaan 4D:tä. Suurimpia etuja 4D:ssä on sen luoma yhteisymmärrys rakennushankkeen osapuolten välillä. Kaikki projektin jäsenet ymmärtävät 4D-aikataulun samalla tavalla ja helposti. Monimutkaisessa hankkeessa saattaa perinteisen viiva-aikataulun tekijän olla toisinaan itsekin vaikea ymmärtää, mitä aikataulu tarkoittikaan. 4D:ksi puettuna on päivänselvää, millainen työmaatilanteen pitäisi kunakin päivänä olla.

Hyödyntämällä tietomallin dataa pystymme laskemaan matemaattisesti määrien perusteella, mikä on työmaan aikataulun pituus. Aikatauluttamisen lisäksi datapohjaisuus avaa ovia moneen muuhunkin. Jatkossa tavoitteena on ohjata hanketta digitaalisesti kokonaisuutena ensimmäisestä päivästä luovutukseen saakka. Kun tehdään yksi laskenta, syntyy dataa kaikkiin tietotarpeisiin, kuten aikataulun laadintaan, kustannuslaskentaan ja hiilijalanjälkilaskentaan. Kaikki aikataulut projektin aloituspäivän ja luovutuksen välillä voidaan hoitaa samalla porukalla, samassa mallissa. Tarkoitus on tehdä kaikesta yhtenäistä.

4D:llä tehtyä työmaa-aikataulua voidaan käyttää pienillä visuaalisilla muokkauksilla myös hankkeen viestinnässä, jolloin erillistä esittelymateriaalia ei tarvitse tilata. Aikatauluun tulevat muutokset saadaan päivitettyä helposti viestintäaineistoon.

Logistiikan hallinnassa 4D-aikataulusta on paljon hyötyä. Suomessakin vähitellen yleistyvän tahtiaikataulutuksen myötä on työmaan tapahtumat suunniteltava päivätasolla ja varmistettava, että tarvittavat materiaalit ovat ajallaan oikeassa paikassa. Nykykäytännössä logistiikkaurakoitsijat joutuvat laskemaan materiaalimäärät käsin. 4D:tä käytettäessä työmaajohto saa toimitettua materiaalitiedot järjestelmästä suoraan logistiikkaurakoitsijalle.

Tahtiaikataulussa täytyy tietää, mitä eri työvaiheita on ja miten paljon ne missäkin sijainnissa vievät aikaa. Kun käsittelemme tietomalleja tehdäksemme 4D:tä, standardoimme datan. Silloin tahtiaikataulun lähtötieto on mukana tarvittavassa formaatissa ja se voidaan tulostaa ulos järjestelmästä. Jos urakoitsijalla on käytössään tietomallit ja hän haluaa tehdä tahtiaikataulun, hän voi tilata myös ainoastaan tahtiaikataulun lähtötiedot eli työkuormat sijainneittain.

Tulevaisuudessa 4D tarjoaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi kustannusten ja hiilijalanjäljen laskentaan sekä suunnittelun ja vaikkapa tehdastuotannon ohjaamiseen. 4D:n avulla rakennusprosessin osaset saadaan linkitettyä yhteen entistä täsmällisemmin, jolloin materiaalihukka vähenee ja saadaan kustannussäästöjä. 4D-aikataulun helppotulkintaisuus myös sujuvoittaa yhteistyötä hankkeen eri osapuolten välillä.

Rakennusalan digitalisaatio kiihtyy. 4D-aikataulun myötä myös muut siihen sidotut toiminnot voidaan digitalisoida. Kun aikataulua käsitellään dataan perustuen kokonaisuutena projektin alusta loppuun, saadaan rakennusalan tuottavuus vihdoin nousuun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “4D-aikataulusuunnittelu on rakennusalan seuraava askel”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jouni Ojalahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jouni-ojala/