A-Kruunun nopea asuntostartti hyytyy tonttipulaan

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Hallitus esittää lisäbudjetissa Kruunuasuntojen tytäryhtiön A-Kruunun pääomittamisesta 30 miljoonalla eurolla kuten kehysriihessä sovittiin. Yhtiön missio pääkaupunkiseudun kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon käynnistämiseksi on rahoituksen puolesta valmis käynnistymään, kun rahat kolahtavat tilille heinäkuun alussa. Tuotannon nopea käynnistäminen näyttää kuitenkin pelkältä toiveajattelulta, sillä yhtiön tonttitilanne on pahasti levällään. Tämä kävi selväksi tänään Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa asunto- ja viestintäministerin tehtävät jättävä Krista Kuru esitteli asuntopoliittisia uudistuksia.

Kiuru vahvisti, että A-Kruunulla ei ole omia tontteja eikä valtiokaan osoita sille tontteja. Valtio on velvollinen hakemaan omilla tahoillaan kaikki tontit, mutta hänen mukaansa EU-säädökset kuitenkin estävät valtiota luovuttamasta tontteja suoraan omalle yhtiölleen. Tiedotustilaisuudessa mukana olleen ympäristöministeriön juristi Ville Koposen mukaan EU-säädökset eivät kuitenkaan ole ongelma, jos valtio luovuttaa samoilla ehdoilla tontteja myös muille kuin omalle yhtiölleen.

Kiuru vetosi siihen, että muillakin yleishyödyllisillä yhtiöillä on vaikeuksia saada tontteja. Yleinen kurjuus ei kuitenkaan lämmitä kohtuuhintaisia asuntoja odottavia asukkaita. Kiuru on nostanut Kruunuasunnot yhdeksi asuntopolitiikkansa kärkihankkeiksi ja luvannut, että parissa vuodessa käynnistyy 1500 asunnon tuotanto. Silloin ei auta vedota yleiseen tonttipulaan. Onkin yllättävää, ettei A-Kruunun tonttitilannetta ole järjestelty etukäteen kuntoon nopean startin varmistamiseksi.

Valtion asuntorakennuttamishankkeen kunniallinen eteneminen jää kuntien vuokratonttien varaan. Kiurun mukaan kuntien kanssa on keskusteltu tonttien luovuttamisesta A-Kruunulle. Kunnat ovat hänen mukaansa ymmärtäneet, että yhtiölle pitää antaa tontteja. On kuitenkin hyvä muistaa, että kunnilla on myös omia asuntoja rakennuttavia yhtiöitä. Kuuma-kunnat myös suunnittelevat yhteistä rakennuttamista vuokratuotannon lisäämiseksi. Voikin kysyä, miten innokkaita kunnat ovat luovuttamaan tontteja A-Kruunulle.

Valtion päätös ryhtyä rakennuttamaan vuokra-asuntoja on syntynyt poikkeuksellisen politiikkavetoisesti, sillä niin Kruunuasunnoissa kuin sen omistavassa Governiassa vasta odotellaan virallisia päätöksiä asiasta. Ympäristöministeriö on ominut hankkeessa tiedotusvastuun. Se pitää ohjia myös jatkossa, sillä A-Kruunun omistajaohjaus siirtyy ympäristöministeriölle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “A-Kruunun nopea asuntostartti hyytyy tonttipulaan”

Vastaa