Kokeile kuukausi maksutta

Asuntolainamarkkinoilla rakenteet natisevat ja kilpailu kovenee

Tietoa kirjoittajasta Ari Pauna
Toimitusjohtaja, Suomen Hypoteekkiyhdistys
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vuosi 2013 jää historiaan ajankohtana, jolloin asuntomarkkinoiden isojako vakiintui. Merkittävä asuntojen hintaero kasvukeskusten ja taantuvien paikkakuntien välillä repesi pysyväksi. Eron taustalla on kaupungistumiskehitys, ja sitä vauhdittaa huono taloudellinen tilanne.

Vuonna 2014 näemme, kuinka pankit muuttavat toimintaansa sääntely- ja kannattavuuspaineiden keskellä. Saattaa käydä jopa niin, että osa pankeista supistaa asuntojen rakentamiseen, ostamiseen tai korjaamiseen liittyvää rahoitusta.
 Kilpailu kovenee, kun S-Pankki tulee OP-Pohjolan, Säästöpankkiryhmän, ”paikallissäästöpankkien” ja paikallisosuuspankkien rinnalle. Taistelusta taantuvien paikkakuntien ja uudistuvien pienempien kaupunkikeskusten asuntolaina-asiakkaista ei tule helppoa.

Helppoa ei ole myöskään hakea rahoitusta tälle kilpailulle. Monet sijoittajat ja tallettajat miettivät, kuinka turvassa rahat ovat tämän kilpailun tuoksinassa. Epävarmuus vakuusarvojen kehityksestä ja alentuvat lainamarginaalit ovat huono yhdistelmä. Voi olla, että tässä yhtälössä on muutama pankki liikaa.

Ainakin itsenäisten pankkien määrä vähentynee ja konttoriverkosto hupenee. Netti- ja mobiilipankki tulevat tutuiksi yhä useammalleasiakkaalle. Siinä voi toki piillä mahdollisuus S-Pankille, jolla on ylivoimaisesti kattavin palveluverkosto ja uudistuvat netti- ja mobiilipalvelut. Tilannetta voi jopa luonnehtia niin, että vanha Postipankin ja postikonttoreiden välinen toimintamalli palaa markkinoille S-Pankin myötä sähköisin kanavin höystettynä.

Pääkaupunkiseudulla ja lähes metropoliluokkaa olevissa kasvukeskuksissa tilanne on erilainen, muttei helpompi. Kilpailu parhaan luottoluokituksen ja likvidit vakuudet omaavista asiakkaista kovenee kaikilla tuotealueilla. Tässä pärjäävät vain ne pankit, joilla on parhaat asiakaspalvelijat, asiakaslähtöiset toimintaprosessit, pääsy edulliseen joukkovelkakirjarahoitukseen ja riskienhallinta kunnossa. Nordea ja OP-Pohjola ovat toki vahvoilla, mutta erikokoisia haastajia riittää.

Ennustan, että pankkien erikoistuminen lisääntyy ja mukaan tullevat myös vakuutusyhtiöt. Pankkeja ja vakuutusyhtiötä koskevat sääntelyuudistukset ovat tässä kohtaa vähän ylösalaisin. Pankit tuskailevat RS-rahoituksen riskipainovaatimusten edessä ja vastailevat nihkeästi varsinkin pienien ja keskisuurten rakennusyhtiöiden tarjouspyyntöihin. Vakuutusyhtiöt puolestaan laskeskelevat, olisiko tässä  liiketoiminnan paikka.

Asuntorakentajien, asunnonostajien ja -korjaajien kannalta tilanne on kaksijakoinen. Rahoituksen saatavuus ja ehdot ovat jatkossa sel-keästi sekä asiakas- että paikkakuntakohtaisia ja sidoksissa paikkakunnalla käytävän pankkikilpailun kovuuteen.

Voittajia ovat maksukykyiset kasvukeskusten asiakkaat, joilla on riittävä omarahoitusosuus ja jotka voivat antaa lainansa vakuudeksi likvidit vakuudet. Yhtälöä kiristää sinänsä tervetullut lainakattoratkaisu. Olisi tärkeää uudistaa sen rinnalla myös ASP-järjestelmää.
Asuntojen kysyntää ja tarjontaa pohdittaessa kannattaa kysyä, kuinka paljon palveluita ja työtä on tarjolla juuri tällä alueella vuonna 2025.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntolainamarkkinoilla rakenteet natisevat ja kilpailu kovenee”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Ari Paunahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/ari-pauna/