Kokeile kuukausi maksutta

Avataan energiakriisille ulospäin menevä ovi

Tietoa kirjoittajasta Jani Vahvanen
Toimitusjohtaja, Schneider Electric Finland oy
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Talvesta pois päin mennessä voimme energiankäyttäjinä huokaista helpotuksesta. Vai voimmeko?

Kiihtyvä ilmastonmuutos ja epävakaa tilanne Euroopan rajalla ovat toisiinsa kietoutuneita syitä siihen, miksi kriisitunnelmat eivät ole väistymässä. Venäjä käytti energiaa aseenaan katkaisemalla Euroopalta kaasuhanan ja Suomeltakin kymmenen prosentin siivun sähköntuonnista. Samaan aikaan Saksan luopuminen ydinvoimasta vääntää energiahanaa vielä pienemmälle. Suomi on kiinteä osa Eurooppaa ja sen sähkömarkkinoita, joten yhteinen energiapula osuu meillekin kohonneina energianhintoina ja saatavuuden häiriöinä.

Tulevina vuosina on luvassa kuumia helleaaltoja ja hyytäviä pakkasia, jolloin sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapaino uhkaa taas järkkyä. On siis aika tehdä kestäviä ratkaisuja puhtaamman ja edullisemman energiankäytön puolesta ja yhtä lailla optimoida energian käyttöä. Sähkön tuotanto, siirto ja varastointi nojaavat yhä vanhoihin, fossiilipohjaisen energian järjestelmiin, joten sähköpulaa helpottavan tuotantovajeen paikkaaminen ei käy nopeasti.

Maailmassa lisääntyvät sään ääri-ilmiöt varmistavat, että tietoisuus hiilidioksidia ilmakehässä lisäävien energialähteiden käytön turmiollisuudesta on yhä kouriintuntuvampaa. Kestävän kehityksen mukainen siirtymä uusiin energianlähteisiin ja uusiin tapoihin varastoida energiaa on paitsi fiksua, myös välttämätöntä.

Tuulivoimaan tehdyt investoinnit sekä Olkiluoto 3 ovat helpottamassa tilannettamme, mutta olemme silti osa eurooppalaista markkinaa, jolloin häiriöt oman maamme ulkopuolella tulevat vääjäämättä vaikuttamaan myös omaan energiatalouteemme.

Energian tuotannon ja kulutuksen epäsuhta pitää jatkossakin huolen siitä, että energian hintataso tulee heilahtelemaan ja tämä volatiliteetti näyttää pysyvältä.

Jotta voimme avata energiakriisille oven ulospäin, tarvitsemme nämä kolme avainta:

1. Energiansäästö. Paras energia on säästetty energia. Sitä varten ei ole tarvinnut polttaa eikä kuljettaa hiilipohjaisia energialähteitä. Jokainen säästetty kilowattitunti lasketaan, mutta erityisesti säästösormet osoittavat isojen kiinteistöjen ja raskaan teollisuuden suuntaan. Pelkästään lämpötiloja ja prosesseja säätämällä kyetään tekemään merkittäviä säästöjä energiankulutuksessa ja tietysti myös euroissa.

2. Uudet energianlähteet. On aktiivisesti etsittävä ja otettava käyttöön jo löydettyjä tapoja hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä, siirtomuotoja ja varastointitapoja. Koska tuotanto tulee olemaan uusiutuvien energialähteiden myötä epätasaista, on myös kulutuksen opittava joustamaan. Pörssisähkö vaihtelevine hintoineen on kannustava opettaja, sillä omassa lompakossa tuntuva tuhlaus tai säästö avittaa oppimisprosessia.

3. Älyn hyödyntäminen. Kotitalouksiin, kiinteistöihin ja teollisuuteen on kehitetty lukuisia järjestelmiä ja laitekantaa, jotka ohjaavat ja optimoivat energiankäyttöämme automaattisesti. Meillä on varaa säästää sähköä paikoissa, joissa emme vielä edes tiedä sitä tuhlaavamme.

Pidetään siis huolta, että rakennuskantamme teknologia integroidaan toisiinsa siten, että eri teknologiaratkaisut tai urakkarajat eivät johda siiloutumiseen. Pyritään sen sijaan hyödyntämään eri järjestelmien välistä rajapintaa kohti parempaa toimivuutta: kiinteistöjen energian ja teollisuuden prosessien ohjaus onnistuu, kun laitekanta puhuu samaa kieltä ja niiden keräämä data saadaan hyötykäyttöön.

Nyt on aika investoida ratkaisuihin, jotka optimoivat energiankäyttöä tulevaisuudessa. Ratkaisut on keksitty, otetaan ne käyttöön ja tuupataan energiakriisi ulos ovesta. Keinot ovat jo olemassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Avataan energiakriisille ulospäin menevä ovi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jani Vahvanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jani-vahvanen/