Kokeile kuukausi maksutta

CE-merkintä aiheuttaa hämminkiä

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennustuotteiden CE-merkintävelvollisuus ei aiheuttanut viime heinäkuussa pelättyä kaaosta eikä rakennustuotteita käännytetty työmailta takaisin CE-merkinnän puuttumisen vuoksi. Tämä riski on Tukesin mukaan silti vielä olemassa, sillä markkinoilla ei enää pitäisi olla vanhoja tuotteita, joille ei voitu vaatia takautuvasti CE-merkintää.

Ympäristöministeriö kampanjoi viime keväänä näyttävästi, että valtaosa rakennustuotteista tarvitsisi CE-merkinnän heinäkuussa 2013. Tästä saattoi tulla harhakäsitys, että kaikilla rakennustuotteilla pitäisi olla CE-merkintä. Tämä on johtanut siihen, että tarjouskyselyissä jopa muoviputkilta on vaadittu CE-merkintää, vaikka niitä aletaan CE-merkitä vasta vuonna 2015 ja osa niistä jäänee silloinkin pakollisen CE-merkinnän ulkopuolelle.

Pakollinen CE-merkintä koskee vain tuotteita, jotka kuuluvat  harmonisoidun tuotestandardin piiriin. Nämä tuotteet kattavat rakentamisen arvosta noin 80 prosenttia, mutta tuotteiden määrästä vain puolet. Pakollinen CE-merkintä puuttuu edelleen esimerkiksi betoniraudoitteilta, kertopuuristikoilta, kaihtimilta, palo-ovilta ja vesihanoilta. Silti monissa hanoissa on tahallisen harhaanjohtavasti CE-merkki.

Kantaville teräsrungoille CE-merkintä vaaditaan vasta ensi vuoden heinäkuussa. Markkinoilla on kuitenkin jo koti- ja ulkomaisia teräsrunkoja, jotka on vapaaehtoisesti CE-merkitty. Vapaaehtoisen CE-merkinnän voi saada eurooppalaisen teknisen arvioinnin eli ETA:n avulla. Se on tarkoitettu uusille, innovatiivisille tuotteille. Kaupassa täten merkittyä tuotetta on kuitenkin voitu jopa mainostaa ainoana CE-merkin saaneena, vaikka tuote ei välttämättä ole mitenkään parempi kuin merkitsemätön.

Standardien epäloogisuudet lisäävät epätietoisuutta. Esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettu jätevedenpumppaamo on CE-merkittävä, mutta ulkokäyttöön tarkoitettu ei.

Tukesin mukaan myynnissä on tuotteita, joista puuttuu CE-merkintä, vaikka sellainen niissä pitäisi olla. Myynnissä on myös tuotteita, joissa on harhaanjohtava tai vilpillinen CE-merkintä.
Tukesin tietoon on tullut jo sata tapausta, jossa valmistajan CE-merkinnät eivät ole olleet kunnossa. Tyypillisiä tällaisia tuotteita ovat olleet betonin suoja-aineet, terästuotteet, NR-ristikot ja jopa liikennemerkit.

CE-merkintää kuten eurokoodejakin on turhan helppo kritisoida, kun asiaa katselee puhtaasti kotimarkkinoiden näkökulmasta. Omat standardimme olivat tutut turvalliset ja pitivät ulkomaiset kilpailijat loitolla ja hinnat korkealla. Juuri siksihän joka maassa oli oma koko esimerkiksi tiilelle.

Muutosvastarinta on kuitenkin turhaa, sillä kummatkin asiat oppii hallitsemaan ihan tavallisella insinöörijärjellä, kun näkee hieman vaivaa. Kannattaa muistaa, että ne yhdessä parantavat Suomen kaltaisten pienten, viennistä elävien maiden asemia poistaessaan viennin esteitä. Varsinkin teräsrakentamisessa viennin merkitys on edelleen iso, vaikka samaan aikaan ala valittaa ulkomaisesta halpatuonnista.

Euroopan suurimman rakennusmarkkinan Saksan EU-komissio on vetänyt jopa oikeuteen, kun se on edelleen jatkanut protektionistisia käytäntöjään. Naapurimaamme Ruotsikaan ei selviä ihan puhtain jauhoin.
 
 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “CE-merkintä aiheuttaa hämminkiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/