Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Yhteistoiminta ilmiönä muuttuu ja kehittyy koko ajan, mutta tämän selitysmallit puuttuvat. Digitaalisilla tekniikoilla on jo nyt tärkeä yhteistoimintaa mahdollistava rooli, ja ne ovat osaltaan näyttämässä tietä kohden seuraavan kehitystason yhteistoimintaa. Näyttää todennäköiseltä, että seuraavan kehitystason yhteistoiminta on datapohjaista, nopeasyklistä ja paikkariippumatonta.

Nykyiset projektipankit ja malliserverit ovat lähinnä datavarastoja, joita käyttäen tietoa välitetään sitä tarvitseville rakentamisen osapuolille. Näin tapahtuvan yhteistyön vaiheittaisuus aiheuttaa edelleen ongelmatilanteita, hankalia viiveitä ja tuotevirheitä.

Datapohjaisessa jatkuvassa yhteistyössä tarvittava suunnittelutieto on jaettavissa ja heti saavutettavissa toimenpiteitä varten. Esimerkiksi talotekniikkasuunnittelijan tietyt ratkaisut saadaan status-tietoineen näkyville 3D-päämallissa. Sitten näitä voidaan välittömästi arvioida, kehittää edelleen ja hyväksyä. Tähän liittyy reaaliaikainen suunnitelman päivittäminen ja viestintä, joiden ratkaisut kehittyvät jatkuvasti.

Tavoitteena on siten siirtyä eriytetystä ja määrävälein koordinoidusta suunnittelusta kohti rinnakkaista, avointa ja ajantasaista suunnittelutiedon hallintaa, jota tuetaan 3D-työkaluilla ja niihin kytkeytyvillä viestintäpalveluilla. Haasteena tässä on systeeminen muutos, joka edellyttää suunnittelun osittamisen ja suunnitteluprosessien uudistamista, niiden käyttöönottoa ja integrointia projektikäytäntöihin.

Laadukkaiden suunnitteluratkaisujen kehittäminen ja sen iteratiivisuus vie aina oman aikansa, ja se luonnollisesti edellyttää useiden asiantuntijoiden yhteistyötä.

Tässä yhteistyössä sen nykyisissä muodoissaan on paljon merkityksellisiä pullonkauloja, kuten riittämätön tai epäjatkuva informaation kulku, kommunikoinnin ongelmat, myöhäiset päätökset tai niiden puuttuminen, avoimuuden ja läpinäkyvyyden puute. Nämä ovat perustavaa laatua olevia ongelmia, joihin ratkaisuja haetaan datapohjaisen jatkuvan yhteistyön kautta.

Käynnissä olevassa Live Col -tki-hankkeessamme tulemme testaamaan uusia tiedonjakamisen ja kommunikaation teknologioita useissa osallistuvien yritysten määrittelemissä käyttötapauksissa. Menetelmiä sovelletaan erityisesti kestävän, hiilineutraalin rakentamisen edistämiseen, koska näihin liittyvät suunnittelumenetelmät ja -prosessit eivät ole vielä laajasti vakiintuneet.

Erityisenä sovellusalueena hankkeessa on rakennuskohteen sekä sen komponenttien ja materiaalien kierrätettävyyteen liittyvät suunnittelutehtävät.

Datapohjainen jatkuva yhteistyö muuttaa yhteistoimintaa ilmiönä uusilla vaatimuksilla tarvittavalle teknologialle, organisaatioille ja niiden ammattilaisille. Tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita tarvitaan rakentamisen reaaliaikaisen yhteistyön mahdollisuuksien realisointiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Datapohjainen jatkuva yhteistyö on merkittävä mahdollisuus”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Kalle Kähkönen, Tampereen yliopisto; Robert van den Brink, VTT; Jukka Suomi, Trimble Solutions Finlandhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/kalle-kahkonen-tampereen-yliopisto-robert-van-den-brink-vtt-jukka-suomi-trimble-solutions-finland/