Kokeile kuukausi maksutta

Ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola julkaisi viime viikolla mielenkiintoisen tutkimuksen työturvallisuudesta. Laajassa tieteellisessä tutkimuksessa analysoitiin pään alueen vammojen riskitekijöitä 20 toimialalla. Aineistona oli yhtiön korvaamia, työtapaturmissa sattuneita pään vammoja vuosilta 2010–2017.

Vammoja oli yhteensä lähes 33000, eli tutkimus antaa kattavan kuvan vammoista ja niihin johtaneista syistä. Eniten pään vammoja oli rakentamisessa ja teollisuudessa. Lähi-Tapiolan lääketieteellisen johtajan Ari Kaukiaisen mukaan ”näillä aloilla todettiin selviä riskejä tavanomaisissa työsuorituksissa työkaluja ja -koneita käytettäessä”.

Tutkimuksen mukaan silmät olivat useimmin vaurioitunut pään alue rakennustöissä. Se kertoo, että työturvallisuudessa on edelleen kehitettävää. Takavuosista rakennusala on petrannut erittäin paljon, mutta yhä sattuu liikaa sekä pieniä että vakavia onnettomuuksia ja vuosittain myös kuolemantapauksia.

Tutkimus suosittaa, että rakentamisessa ja teollisuudessa on edelleen kehitettävä työturvallisuutta parantamalla suojavarusteiden käyttöä – varsinkin silmien suojaaminen on tärkeää. Kypärä ja suojalasit siis päähän kaikissa tilanteissa – tällaisia yksinkertaisia ja konkreettisia ohjeita tarvitaan, mutta kokonaisuus kohenee vain kulttuuria kehittämällä. Jokaisella työmaalla jokaisella tekijällä ja jokaisella yrityksellä on vastuu huolehtia työturvallisuudesta.

Piittaamattomuus lisää riskejä: käytetäänkö joka käänteessä tarvittavia suojavarusteita, tehdäänkö työsuoritukset sovitulla tavalla vai oikaistaanko kiireessä, onko työmaa siisti vai sotkuinen? Monista asioista on huolehdittava, ja juuri silloin työmaan kulttuuri ratkaisee turvallisuuden tason.

Tapaturmat ja vakavat onnettomuudet ovat yksilötasolla kohtalokkaita, mutta työturvallisuuden ongelmat muokkaavat myös laajempaa kuvaa rakentamisesta.

Alalla on koko ajan pula tekijöistä ja uusien ammattilaisten saaminen on kaikille toimijoille tärkeää. Siksi olisi olennaista, että nuorten mielissä kyse ei ole Suomen vaarallisimmasta toimialasta. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita -slogan ei sovi rakennusalan käyntikortiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/