Kokeile kuukausi maksutta

Epävarmuus tarttuu nyt helposti

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusteollisuus RT on tuottanut arvokasta tietoa selvittämällä tuoreeltaan Venäjän hyökkäyksen vaikutuksia rakennusalaan ja alan yrityksiin. Vastikään julkaistu selvitys kokosi yli 400 yrityksen näkemyksen sodan tähänastisista vaikutuksista ja ennusteita tulevista vaikutuksista. Lisäksi RT teetti ulkopuolisella konsultilla skenaariotyön rakennusalaan kohdistuvista riskeistä ja vaikutuksista.

Kun koronakriisissä rakennusala selvisi lopulta paremmin kuin moni muu toimiala, sotatilanteen vaikutukset tuntuvat keskimääräistä kovemmin rakentamisessa. RT:n kyselyn mukaan käytännössä kaikki rakennusyritykset arvioivat sodan vaikuttavan omaan liiketoimintaansa. Mitä pidemmälle vuotta eletään, sitä suuremmiksi vaikutusten arvioidaan muuttuvan. Myös ensi vuosi näyttäisi tästä hetkestä katsottuna menevän epävarmuudessa.

Rakentamisessa tuntuu ennen kaikkea kustannusten kasvu. Jo aiemmin roimasti kohonneet hinnat jatkavat nousuaan, kun materiaalivirrat Venäjältä ja Ukrainasta ovat tyrehtyneet. Rakennusten tilaajat aprikoivat nyt, mitä kannattaa tilata, ja rakentajat puolestaan, mihin hintatasoon voi sitoutua. Tällä hetkellä eletään vielä kiivasta rakentamisen aikaa, kun aiemmin päätettyjä ja aloitettuja hankkeita on paljon vireillä, mutta uusien hankkeiden avaamisessa on nyt vaikeuskerrointa huomattavasti aiempaa enemmän.

Hidastuvana aikana olisi olennaista, että esimerkiksi julkisia hankkeita edistettäisiin normaaliin tapaan. Niin julkisissa kuin yksityisissä hankkeissa rakentaminen edellyttää, että tilaaja ja rakentaja pääsevät yhteiseen näkemykseen, miten kustannusten nousut ja laskut pystytään huomioimaan poikkeuksellisessa sopimustilanteessa. Samoin rahoituksen saatavuus on yksi keskeisistä kysymyksistä epävarmassa tilanteessa.

Uhkakuvia siis riittää, ja kuten RT:n skenaariotyö osoittaa, sotatilanteen vaikutukset voivat olla hyvin moninaiset riippuen sen kestosta ja mahdollisesta laajenemisesta. Kenenkään etu ei ole, jos rakentaminen tyssää Suomessa epävarmuuteen ja nostaa esimerkiksi työttömyyttä.

Nyt tarvitaankin yhteinen tilannekuva ja joustavuutta, jotta epävarmuudesta ei tule itseään toteuttavaa kierrettä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Epävarmuus tarttuu nyt helposti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/