Harha-askeleita kasvupolulla

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Takana on hieno, pitkään jatkunut rakentamisen nousukausi. Pörssilistattujen rakennusyhtiöiden kurssikehityksestä sitä ei huomaa. Päinvastoin. Esimerkiksi SRV:n kurssi on parissa vuodessa valahtanut kolmasosaan. Monella muulla kyyti on ollut vielä kylmempää.

Osakekurssit ennustavat toki ennen kaikkea tulevaa kehitystä, ja nyt näyttää, että rakentamisen nousutahti tasaantuu ja kääntyy lievään laskuun. Siinä mielessä kurssilasku on odotettua.

Markkinan tasaantumista huolestuttavampaa on pörssiyhtiöiden raportoimat ongelmat.

”Oikeastaan ensimmäisen kerran SRV:n historiassa kustannuksia ja eteen tulevia vaikeuksia ei osattu arvioida oikein. Kaikki mitä hankkeen alkupäässä päätettiin, päätettiin väärien olettamusten varassa”, SRV:n perustaja Ilpo Kokkila totesi ongelmallisesta Helsingin Kalasataman hankkeesta Talouselämän haastattelussa elokuun alussa.

Kokkila myös kertoi, että yhtiö kasvoi muutaman viime vuoden aikana liian nopeasti.

Tulosvaroituksen antaneen Lehto Groupin toimitusjohtaja Hannu Lehto puolestaan totesi tulosvaroitustiedotteessa, että ”Viime vuosien voimakas kasvu ja laajentuminen monella alueella samanaikaisesti ovat tuottaneet kuluvalle vuodelle tappioita. Muutamat kasvun aikana tehdyt liiketoimintapäätökset ja projektit ovat osoittautuneet vääriksi ja huonosti strategiaamme sopiviksi.”

Vastaavia ongelmia on monilla muillakin.

Yhtiöillä on siis ollut vaikeuksia hallita kasvua nousukauden aikana. Hankkeita on haalittu liian pienillä katteilla ja projektien vaikeusasteelta silmät hieman ummistaen. Rakentaminen näyttäytyy nyt vaikeana toimialana, jossa ennustettavuus on heikko. Toivottavasti alan vireillä olevat kehitysprojektit antavat eväitä parempaan hankehallintaan. Se voi olla ylipäätään helpompaa, kun kovin kasvu on takana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Harha-askeleita kasvupolulla”

Vastaa