Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kiinteistölautakunta valitsi viime viikolla Ramboll Finland Oy:n keskustakirjaston rakennesuunnittelijaksi. Valinta onnistui vasta laatupisteiden tarkistuksen jälkeen. Tilakeskuksen esittelijä joutui vetämään esityksensä pois lautakunnan listalta kaksi viikkoa aiemmin, kun Rambollin ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n tarjouksissa ilmeni päätösehdotuksen julkistamisen jälkeen tarkistettavia asioita.

Ensimmäisen päätösehdotuksen mukaan rakennesuunnittelijaksi olisi valittu A-Insinöörit. Sen ja Rambollin kanssa käydyt selontekoneuvottelut  korjasivat kokonaispisteytyksen Rambollin hyväksi.

Tilakeskus hapuili päätösehdotuksen valmistelun lisäksi myös rakennesuunnittelun kilpailuttamisessa. Se yritti aluksi valita rakennesuunnittelijan pelkästään hinnan perusteella, vaikka kyseessä ovat poikkeuksellisen haastavat, uudentyyppiset suunnitteluratkaisut. Tilakeskus muutti kriteereitään kesken tarjoamisvaiheen niin, että laatupisteiden ja tarjoushinnan keskinäinen painotusprosentti oli 60/40 prosenttia. Rakennuslehti kirjoitti ennen kriteereiden tarkistusta kummallisesta tavasta kilpailuttaa erittäin vaativa suunnittelutehtävä.

Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa keskustakirjaston suunnittelukilpailun voittanut Arkkitehtitoimisto Ala Oy. Se sai työn suorahankintana. Kilpailutyössä arkkitehtitoimiston kumppanina ollut suunnittelutoimisto Arup ei kelvannut kaupungille rakennesuunnittelijaksi. Rakennuslehden saamien tietojen mukaan kaupunki olisi tarjonnut sille mahdollisuutta mitättömään määrään suunnittelutyötä. Sillä tuntimäärällä rakenteita ei olisi suunniteltu.

Rakennesuunnittelijan kilpailuttaminen on ollut Tilakeskukselle oppitunti vaativien rakennuksien kilpailuttamisesta. Odottaa sopii, että kaupunki tästedes osaa kilpailuttamisen aakkoset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin tilakeskuksella vielä oppimista kilpailuttamisessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Auri Häkkinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/auri-hakkinen/