Hienot rakennushankkeet tekevät mahdottomasta mahdollista

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Suomessa ei juuri nyt ole pulaa mahtavista ja mielenkiintoisista rakennushankkeista.

Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Rakennuslehden perinteisessä Vuoden työmaa -kilpailussa, joka on parhaillaan käynnissä. Tämän viikon printtilehdessä esittelemme kilpailuun osallistuvan Helsingin Pasilaan nousevan jättihankkeen Triplan, ja viikko sitten kerroimme Suomen suurimmasta betonitunneliprojektista Kehä I:llä Espoon Keilaniemessä. Lisää mielenkiintoisia esittelyjä on tulossa kesän ja syksyn aikana.

Näiden suurhankkeiden kanssa samaan aikaan käynnissä on muun muassa Helsingin keskustakirjaston loppusuora, Olympiastadionin suurkorjaus ja länsimetron jatko. Kiinnostava Amos Rex -museo puolestaan valmistui juuri Lasipalatsinaukiolle.

Viikko sitten kerroimme Rakennuslehdessä, että Suomessa on lisäksi vireillä yli miljardin euron edestä erilaisia tapahtuma-areenahankkeita lähinnä suurimpien kaupunkien keskustoihin. Ja toukokuussa uutisoimme, että erilaisia sairaalahankkeita on käynnissä tai suunnitteilla viidellä miljardilla eurolla.

Kun vielä asuntorakentaminen käy edelleen vilkkaasti, rakennusalalla tunnelma jatkuu hyvänä – siitäkin huolimatta, että suhdanne-ennustaja Euroconstruct arvioi juuri kasvuvauhdin hiipuvan. Vaikka kasvu on nyt jatkunut jo viisi vuotta ja rakentaminen näyttää vilkkaalta ympäri Eurooppaa, on hyvä muistaa, että finanssikriisistä vuonna 2007 alkanut alamäki oli raju. Rakentamisen määrä on Euroopassa edelleen 14 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuonna 2007.

Rakentamisessa on tapana mennä kovaa ylös ja alas. Kasvuvuosien jälkeen tasaantumisvaihe on ymmärrettävä, ja se voi tehdä hyvää kuumentuville markkinoille. Toivottavasti ylivarovaisuus ei kuitenkaan iske päälle, vaan myös uusia suurhankkeita uskalletaan viedä eteenpäin. Ne kohottavat rakennusalaa ja synnyttävät innostavaa rakennettua ympäristöä, kuten vaikkapa Helsingin keskustakirjaston monet mielenkiintoiset ratkaisut osoittavat.

Suurissa hankkeissa monet aluksi mahdottomilta tuntuvat ideat muuttuvat mahdollisiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hienot rakennushankkeet tekevät mahdottomasta mahdollista”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi