Kokeile kuukausi maksutta

Ihan heikkona RYM-shokkiin

Tietoa kirjoittajasta Jaana Ahti-Virtanen
Tuottaja, talotekniikka, jaana.ahti-virtanen@rakennuslehti.fi, Twitter: @J_AhtiVirtanen
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tutkimusta ja akateemisuutta arvostavana olen aina suhtautunut suurella innolla Aallon, TTY:n, VTT:n ja muiden tutkimuslaitosten talotekniikkaa koskeviin hankkeisiin. Samoin talotekniikka-alan yritysten omat tuotekehityshankkeet buustaavat päivääni pitkän aikaa. Ei kuitenkaan ole voinut olla huomaamatta, kuinka samanlaisten asioiden äärellä niin monissa hankkeissa ahkeroidaan.

Ministeri Mauri Pekkarisen vuonna 2007 lanseeraamat strategisen huippuosaamisen keskittymät olivat hyvä vastaus pienen maan pienten tutkimusresurssien hukkaan. Shok-yhtiössä tutkijat ja innovatiiviset yrittäjät keittelisivät padoissaan uutta tutkimustietoa ja muita eväitä uuteen liiketoimintaan, vaikka Pekkarisen mukaan hänen amerikkalaiset kollegansa pitivät ajatusta yritysten esikilpailullisesta yhteistyöstä aivan järjettömänä.
Rakennetun ympäristön oma shok-yhtiö RYM Oy on toiminut vuodesta 2009. Tekesin ja 53 RYM-osakkaan tuella on tutkittu hyvää sisäympäristöä, tietomallinnusta ja kaupunkikehittämistä. Tuloksia on kasapäin ja yhteenkin perehtyminen vakuuttaa, että ajankohtaisilla laduilla ollaan. Alkuinnostus synnytti kuitenkin liian monta tutkimuskohdetta, mikä uhkaa taas pienen maan pieniä resursseja. Rönsyjä pois ja eikun tarpomaan kohti kansainvälistä huomiota!

Huippututkimus on toinen puoli shok-toimintaa, toinen on uuden liiketoiminnan synnyttäminen. Siihen tarvitaan fiksua väkeä heti tutkivan ytimen liepeiltä. RYM-yhtiönkin tutkimusohjelmista pitäisi levitä houkuttelevaa materiaalia mahdollisimman laajalle suomalaiseen yritysmaailmaan. Tässä on tekemätöntä työtä. Kansainvälisten tiedejulkaisujen lisäksi shok-liikkeen pitäisi näkyä arkisissakin medioissa. Perinteisen teollisuuden vaikeudet ovat kaikille tuttuja, mutta kuinka moni tietää shok-yhtiöissä viriävistä tulevaisuuden suomalaistuotteista?

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ihan heikkona RYM-shokkiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jaana Ahti-Virtanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jaana-ahtivirtanen/