Tämän kevään työehtosopimusneuvottelut käydään poikkeuksellisessa tilanteessa. Takana on nopea siirtymä hitaasta inflaatiosta hyvin nopeaan hintojen nousuun. Ja nyt edessä on kysymys, miten palkansaajien ostovoima taataan lähivuosina. Matalien korkojen ja inflaation oloissa palkankorotukset olivat pitkään varsin maltillisia, mutta nyt korotustasojen uskotaan olevan jopa reippaasti yli viisi prosenttia. Korkeampiakin lukuja on väläytelty.
Kotitaloudet ovat koetuksella, kun lainamenot, sähkö, elintarvikkeet, polttoaineet – käytännössä kaikki – ovat kallistuneet roimasti viimeisimmän vuoden aikana. Samanaikaisesti puolueet valmistautuvat vaalikentille menoon ja äänestäjät pitäisi pitää tyytyväisinä omilla poliittisilla linjauksilla. ”Huhhuh”, voisi luonnehtia kevään kokonaispakettia.
Tilanteen vaikeudesta kertoo työehtosopimusneuvottelujen jumittuminen ja lakkovaroitusten antaminen esimerkiksi teknologiateollisuudessa, jossa osana on myös suunnitteluala. Rakennusalalla muutoin odotetaan todennäköisesti vientialojen asettavan perinteiseen tapaan tämänkin sopimuskierroksen palkankorotustason ennen kuin neuvottelupöytiin varsinaisesti edes mennään.
Kilpailijamaista esimerkiksi Saksassa muille aloille riman asettavan suuren ammattiliiton IG-Metallin palkankorotuksissa päädyttiin tälle vuodelle 5,2 prosentin korotukseen ja ensi vuodelle 3,3 prosenttiin. Lisäksi työntekijöille maksetaan yhteensä 3 000 euron verovapaa kertakorvaus kahdessa erässä.
Saksan esimerkki osoittaa, että sopimusneuvottelujen työkalupakkiin joudutaan todennäköisesti etsimään vanhojen lisäksi kokonaan uusia ratkaisutyökaluja.
Kamppailua käydään siitä, kuinka pitkälle nyt katsotaan taakse- ja eteenpäin. Kovat korotukset voivat tuoda hetkellisesti helpotusta taloushuoliin, mutta tulevaisuudessa ne voivat pidentää inflaatiokierrettä ja heikentää kilpailukykyä ja sitä kautta talouden elpymistä.
Olennaista varmasti on, että vaalikeväänäkin työntekijöiden, työnantajien ja valtiovallan kokonaisuudessa säilyy maltti. Se on rakennusalan työehtosopimusneuvotteluissa osattu yleensä aina hyvin eikä työtaistelutoimiin ole juuri jouduttu. Toivottavasti ei nytkään.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Kimurantti kierros työmarkkinoilla”