Kokeile kuukausi maksutta

Korko alkaa herätä henkiin

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntomarkkinoilla on eletty niin pitkään niin erikoisessa lainakorkotilanteessa, että siitä on tullut monen mielissä jo uusi normaali. Kun takavuosina asuntolainojen korot huitelivat jopa 15 prosentissa, nyt on vuosikausia totuttu erittäin mataliin, jopa miinusmerkkisiin korkoihin. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

Korona-ajan elvytys ja talouden veto ovat saaneet inflaation laukkaamaan yllättävän vauhdikkaasti, ja samalla keskuspankit ovat alkaneet varoitella korkojen nostamisesta. Mitään yhtäkkistä kurvausta korkokäyrään tuskin tulee. Tällä hetkellä markkina-arviot odottavat esimerkiksi Euroopan keskuspankilta EKP:ltä koronnostoa mahdollisesti tämän vuoden aikana. Esimerkiksi suomalaisten tyypillinen asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor mataa edelleen nollan alapuolella, ja sen ennakoidaan nousevan hitaasti plussalle.

Inflaatio ja korkonäkemykset kuitenkin osoittavat, että pitkä poikkeustila saattaa päättyä ja palataan taas korkojen aikaan. Se tuntuu sekä asuntolainaa jo maksavien että uutta lainaa ottavien maksusuunnitelmissa. Siksi korkotason nousu muuttaa vääjäämättömästi myös asuntomarkkinaa ja -rakentamista.

Jos ison lainan on virittänyt nykyiselle korkotasolle eikä joustovaraa ole, edessä voi olla pahimmillaan asunnon myynti. Asunnon ostajilla korkojen nousu taas muuttaa ostobudjettia, kun korkomenot haukkaavat kokonaisuudesta isomman palan – varsinkin, kun asuntolainojen korkovähennys on viime vuosina leikattu käytännössä kokonaan. Nousevien korkojen aikana vähennysoikeuden katoaminen tulee vasta konkreettisesti esiin (katso lisää sivulta 6). Varovaisuus voi siis lisääntyä ja asuntokaupan nousu tasaantua.

Korkojen reippaampi nousu on mahdollisesti edessä vasta myöhemmin, mutta korkokeskustelu osoittaa, että kuluneet matalan koron vuodet ovat todennäköisesti olleet poikkeustilaa ja paluu aiempaan on jossain vaiheessa edessä.

Suhdanne-ennustajat ovat povanneet asuntokaupalle, hinnoille ja rakentamiselle nousevaa vuotta. Pidemmissä ennusteissa koko asuntomarkkinan ketju rakennuttajista ja rakentajista ostajiin joutuu huomioimaan muuttuvan korkotilanteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korko alkaa herätä henkiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat