Rakennusalan tulevaisuus on sidottu digitaaliseen maailmaan. Samalla kun teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia energiatehokkuuden parantamiseen ja älykkäiden rakennusten kehittämiseen, se tuo mukanaan myös tietoturvariskejä. Niiden eliminointi on elintärkeää erityisesti nykypäivän geopoliittisessa tilanteessa, jossa kyberhyökkäykset ovat yhä yleisempiä ja entistä vaarallisempia.
Viimeaikaiset hyökkäykset kriittisiin infrastruktuureihin ovat herättäneet huolta rakennusalalla ja ihan syystä.
Rakentamisessa on perinteisesti luotettu suljettuihin, yhden toimijan järjestelmiin, jotka koetaan edullisiksi ja turvallisiksi. Näiden järjestelmien luotettavuus on pitkään ollut osa alan selkärankaa, ja ne ovat palvelleet hyvin – tähän saakka. Nykyajan vaatimukset, kuten energiatehokkuuden optimointi ja tekoälyn hyödyntäminen, vaativat kuitenkin entistä laajempaa järjestelmien välistä integraatiota.
Myös tekoälyllä on valtava vaikutus rakennusalan tulevaisuuteen, erityisesti kyberturvallisuuden ja energiatehokkuuden näkökulmasta. Tekoäly mahdollistaa reaaliaikaisen datan analysoinnin ja automaattisen päätöksenteon, mikä tehostaa integroituja järjestelmiä ja parantaa rakennusten toimintavarmuutta. Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää entistä tiukempaa tietoturvan hallintaa ja ennakoivaa suojausta, jotta sen tarjoamat hyödyt voidaan turvallisesti saavuttaa.
Jos nyt pääsisimme kärpäsenä kattotuoleihin katsomaan paraikaa käynnissä olevia rakennustyömaita, niin näkisimme, että valtaosa rakennuksiin sijoitettavista teknisistä ratkaisuista on samoja kuin 20 vuotta sitten. Koko toimialan kyky adoptoida moderneja ratkaisuja laahaa, vaikka EPBD-direktiivi patistaa: rakennusautomaatio- ja ohjausjärjestelmiä vaaditaan tiettyihin kiinteistöihin, ja järjestelmien on kyettävä seuraamaan kiinteistön energiankulutusta, analysoimaan kiinteistön energiatehokkuutta sekä viestimään kiinteistön muiden teknisten järjestelmien kanssa.
Rakennusalan on nyt aika kohdata nämä haasteet suoraan ja omaksua uusia ratkaisuja, jotka vastaavat sekä nykyisiin että tuleviin tarpeisiin. Integroidut järjestelmät, joissa eri toimijoiden ratkaisut voivat kommunikoida keskenään, ovat avain energiatehokkuuden parantamiseen ja älykkäiden rakennusten kehittämiseen. Nämä järjestelmät vaativat avoimia protokollia ja monitoimijayhteistyötä.
Suljettujen järjestelmien aika on ohi. Ne eivät enää pysty täyttämään nykypäivän tarpeita. Sen sijaan meidän on keskityttävä rakentamaan avoimia, integroitavia ja turvallisia järjestelmiä, jotka mahdollistavat älykkään rakentamisen ja energiatehokkuuden maksimoimisen ilman, että turvallisuus vaarantuu.
Rakennusalan tulevaisuus on digitaalinen ja integroitu, ja se vaatii meiltä rohkeutta siirtyä vanhasta uuteen. Kyberuhat ovat todellisia, mutta niin ovat myös ratkaisut. Uusia kyberturvallisia ja luotettavasti etähallittavia kiinteistöautomaation kokonaisratkaisuja on jo olemassa. Meidän on varmistettava, että ala on valmis vastaamaan näihin haasteisiin ja hyödyntämään uuden teknologian tarjoamat mahdollisuudet täysimääräisesti – turvallisesti ja vastuullisesti.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Kyberuhka on todellisuutta rakennusalalla – ja ratkaisut myös”