Kokeile kuukausi maksutta

Säiliöstä jalkojeni alla kuuluu rupattelua ja vedenloisketta tarkastajien meloessa kumiveneellä säiliön saumoja tarkastellen. Itse olen kolmekymmentä metriä korkean säiliön katolla, osana pelastussuunnitelmaa, jos esimerkiksi sairauskohtaus yllättäisi tarkastajan.

Työsuojeluvaltuutettu tulee seurakseni säiliön päälle toisen henkilön kanssa. Tämä huomaa säiliön kaltevalla katolla ison mutterin ja ilmoittaa ottavansa sen pois, ettei se putoa kenenkään päälle. Kun hän kurkottautuu rautojen väliin, työsuojeluvaltuutettu huomauttaa: ”Ota kypärä pois päästä, ettei se putoa alhaalla olevien päälle”.

Tässä kiteytyy hyvin suojainten merkityksen ymmärtäminen ja riskinarvioinnin tärkeys. Kyseisessä tapauksessa henkilöä kehotetaan ottamaan kypärä pois päästä mahdollisessa vaaratilanteessa. Taustalla on pelko siitä, että päätä suojaavasta suojaimesta tulee vaarallinen putoava esine, joka saattaa pudota toisen ihmisen päähän. Väärin valitun suojaimen johdosta syntyy siis kaksi tapaturmariskiä.

Jos esimerkiksi hengityssuojaimia valittaisiin samalla leväperäisyydellä kuin kypäriä, niin onnettomuustilastomme olisivat entistäkin kurjempaa katseltavaa. On hämmästyttävää huomata, kuinka yleisesti virheellisiä suojainvalintoja tapahtuu. Tiedossa kuitenkin on, että suurin osa kypärän kanssa tapahtuneista onnettomuuksista johtuu siitä, että kypärä lentää tapaturmahetkellä pois päästä eikä täytä suojaimelle annettua tehtävää.

Mihin on unohtunut suojainvalinnan tärkein työkalu, riskinarviointi? Kanadalainen kypärästandardi on ilahduttava esimerkki talonpoikaisjärjestä. Standardissa todetaan, että parhaiten suojaava kypärä on se, joka pysyy päässä. Sen perusteella ergonomisesti mukavin kypärä pysyy päässä ilman ponnisteluita.

Paras tapa lisätä työturvallisuutta sekä työntekijän työergonomiaa ja siten halua käyttää kypärää, on hankkia kypärä, joka pysyy varmasti päässä. Sen täytyy lisäksi olla kevyt ja huomaamaton.

Miksi työmaille sitten ostetaan kypäriä, jotka eivät täytä tehtäväänsä? Jos kyse on rahasta, säästetään väärässä asiassa, sillä pääonnettomuuksista johtuvat kustannukset ovat suuremmat kuin Suomen kypärämarkkinat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kypärä suojaa vain, jos se on päässä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Ari Pielahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/ari-piela/