Pientalorakentajat toivovat, että asuntorakentamisen hiljeneminen toisi osaavaa väkeä saneeraushommiin. Talotekniikkaurakoitsijat puolestaan hämmästelevät, kun puheet asuntoyhtiöiden korjausvelasta eivät näy tilauskirjoissa. Herää kysymys, onko konsepti väärä vai ovatko miehet väärissä töissä.
Pääkaupunkiseudulla putkimiehen – siis pätevän ja kellon sekä kalenterin omistavan – löytyminen on ikuisuusongelma, ainakin jos asuu omakotitalossa. Mikäli vaihtoehtona on asentaa vesihana tai mennä puoleksi vuodeksi kauppakeskustyömaalle, putkiurakoitsijan valinta on ymmärrettävä.
Nyt pitäisikin luoda vaikka Tekesin rahoituksella konsepti, jolla pientalotyömaa saadaan houkuttelevaksi kaikille osapuolille, myös isoille firmoille. Yhdistetään energiansäästötalkoot ja putkiremontti. Ei näperrellä, vaan tehdään kunnon urakka. Tuleehan sille hintaa, kun pistetään putkistot, ilmanvaihto ja lämmöneristys uusiksi, mutta osa asiakkaista saattaisi innostua mahdollisuudesta asua vanhalla tutulla paikalla täysin uudenveroisessa talossa.
Sama pätee asunto-osakeyhtiöihin. Miksi edes puhumme putkiremonteista, kun parempi ja osuvampi termi olisi perusparannus. Kartoitetaan ne taloyhtiöt, jotka ovat talotekniikaltaan elinkaarensa päässä ja tehdään huolellisen kuntokartoituksen oheen palveluhinnasto ja malliratkaisu sekä kuvat siitä, miltä asunto voisi näyttää täysin uudessa uskossa – ehkä jopa ilmastoituna.
Ihmiset haluavat palvelua ja ovat siitä jopa valmiita maksamaan. Nyt heille tarjotaan kivipölyä, meteliä ja kurjuutta. Kuinka moni putkiremontin valmistelu aloitetaan kustannustarkastelulla ja pelottelulla, kun se voitaisiin aloittaa kuvilla siitä, miltä asunto näyttää remontin jälkeen.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa korjaamisessa”