Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen hintalappu on luupin alla. Laatuakin kysytään, mutta kyseinen keskustelu painottuu rakennustyömailla toimivien ammattihenkilöiden osaamiseen. Keskustelu rakennustuotteiden laadusta on jäänyt lapsipuolen asemaan.

Materiaali- ja tuotekehitystyötä tekevät alojensa parhaat yritykset. Kehitystyöllä on kustannuksensa, jotka näkyvät tuotteiden hinnoissa. Radikaalit innovaatiot ovat alalla harvinaisia ja hitaasti yleistyviä. Sen sijaan vähittäistä, jatkuvaa oivaltamista tapahtuu paljon. Se näkyy esimerkiksi tuotteiden materiaali- ja energiatehokkuuden parantumisena, käytön helppoutena ja tuotteiden paketointina helposti yhdistettäviksi moduuleiksi. Tuotekehitysosaaminen on usein yrityksen arvokkainta pääomaa.

Jotta uudet ratkaisut saadaan käyttöön, tarvittava tekninen tieto täytyy toimittaa esimerkiksi suunnittelijoille ja yhä useammin myös kuluttaja-asiakkaille 3D-mallien, suunnitteluohjelmaobjektiivien ja korkearesoluutioisten valokuvien muodossa. Hyvän palvelun nimissä täydelliset tuotetiedot tarjotaan yritysten internet-sivustoilla.

Samalla, kun helpotamme asiakkaiden elämää, tuotetiedot ovat myös kilpailijoidemme nähtävillä. Tuotekopiointi on aina ollut jonkin asteinen riesa rakennustuotteissa. Rakenteiden sisään näkymättömiin jäävät rakennustuotteet sekä muut massatavaraksi mielletyt tuotteet, kuten erilaiset rangat ja levyt, kehittyvät kuitenkin jatkuvasti. Hyville tuoteinnovaatioille löytyy aina jäljittelijöitä.

Digitaalinen aika on kuitenkin moninkertaistanut tuotekopioinnin mahdollisuudet ja nopeuttanut kopioiden ilmaantumista markkinoille. Viimeisin kokemus allekirjoittaneelle on alkuvuodelta, jolloin toisessa EU-maassa teräsrankoja valmistava yritys toi markkinoille kopion patentilla suojatusta, muutamien valittujen kumppanien lisenssillä valmistamasta väliseinärangasta. Kopiolle luvattiin samoja teknisiä ominaisuuksia kuin kopioinnin kohteena olevalle alkuperäiselle rangalle. Ulkoisesti kopioranka vaikutti varmasti monien potentiaalisten asiakkaiden mielestä samalta kuin alkuperäinen tuote.

Teknisissä kokeissa kopiotuotteen ominaisuudet jäivät kauas alkuperäistuotteesta. Kun puhutaan rakennustuotteesta, tällaiset ominaisuudet liittyvät rakennustekniseen toimivuuteen ja rakennusmääräysten mukaiseen rakentamiseen. Siksi tuotekopioiden käyttö on aina turvallisuusriski.

Väliseinässä ranka muodostaa alle kymmenen prosenttia koko seinän hinnasta. Suurin osa kustannuksista koituu työstä. Liian moni on valmis tinkimään rakennuksensa käyttöturvallisuudesta säästääkseen vaatimattoman määrän euroja.

Rakennustuotteiden suoritustasosta tulee antaa luotettavaa tietoa yhdenmukaisella teknisellä kielellä, CE-merkinnällä. Viranomaiset ja asiakkaat hyväksyvät jatkossa CE-merkinnän ainoaksi merkinnäksi. Se todistaa, että rakennusalan tuote on ilmoitetun suoritustason mukainen, kun se kuuluu harmonisoidun tuotestandardin piiriin.

Rakennustuotteiden kohdalla paras osaaminen tuotteiden teknisessä käytössä ja toteutuksen suunnittelussa löytyy usein valmistajalta. Parhaat valmistajat miettivät jatkuvasti, miten tuotteet saataisiin pelaamaan yhteen sekä palvelemaan ajanhallintaa ja laatua työmaalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laiton tuotekopiointi vaarantaa turvallisuuden”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Leena Lundell-Pendovhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/leena-lundellpendov/