Kokeile kuukausi maksutta

Liikenne- ja viestintäministeriön ja Liikenneviraston välillä näyttää vallitsevan edelleen kaksisuuntainen luottamuspula. Liikennehankkeista on tullut luottamuspulan pelinappuloita.

Viime viikolla julkisuuteen luiskahti Liikenneviraston seuraavan hallituskauden liikennehankkeista tekemä muistio, joka tulkittiin välittömästi leikkauslistaksi. Se sai monet ärähtämään liikennerahojen puolesta. Liikenneministeri Merja Kyllösen lupaus repiä muistio tuhansiksi palasiksi ei ollut hyvä veto.

Tämän viikon tiistaina Kyllönen antoi selvityksen liikennepoliittisen selonteon hankkeiden toteuttamisesta eduskunnalle. Hän kertoi uutena asiana, että tälle hallituskaudelle aloitettavaksi linjattuja hankkeita ei voida toteuttaa ilman 50–150 miljoonan euron lisärahoitusta. Tavoitteena on toteuttaa ne, ja hallitus arvioi parhaillaan, miten rahoitus varmistetaan.

”Hankelista perustuu Liikenneviraston entisen pääjohtajan Juhani Tervalan toimittamiin tietoihin. Hän tiesi, että hankkeet piti mitoittaa keväällä 2012 päätettyihin rahoituskehyksiin. Hallitus on puutteellisilla tiedoilla saatu uskomaan, että esitetyt hankkeet olisivat toteutettavissa kehyksen puitteissa”, Kyllönen kertoo.

Hän sanoo edelleen, ettei ole ohjeistanut tekemään seuraavan hallituskauden hankkeista leikkauslistoja eikä muistio toteuta liikennepoliittisen selonteon tavoitteita. Ministeriö ohjeisti 4.6. virastoa yhteysvälihankkeiden uudelleentarkastelusta, muttei leikkauslistoista, ja palautti 19.9. Turku–Pori-välin uudelleentarkasteluun.

Hämmästyttää, että ensi hallituskauden yhteysvälihankkeiden uudelleentarkastelu näyttää tulleen yllätyksenä eri tahoille, vaikka se on selkeästi kirjattu liikennepoliittiseen selontekoon. Yhteysvälien nykysuunnitelmat on tehty 2000-luvun alussa sovittujen periaatteiden mukaan ja osa niistä on todennäköisesti yliviritettyjä. Toinen tärkeä syy katsoa hankkeet läpi on määrärahojen niukkuus. Nykysuunnitelmilla saadaan liikkeelle vain pari hanketta, mutta näin taataan useamman tieosuuden parantaminen. Se on optimointia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Luottamuspulasta optimointiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Auri Häkkinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/auri-hakkinen/