Kokeile kuukausi maksutta

Miksi parhaat työntekijäsi perustavat oman yrityksen?

Tietoa kirjoittajasta Olli Kopakkala
Olli Kopakkala, UKKO Work Olli kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fi:n ja henkilöstövuokrausyritys UKKO Workin perustaja. Ollin missiona on helpottaa suomalaista työelämää, niin yrittäjien, palkansaajien kuin kevytyrittäjienkin osalta. Tässä blogissa Olli kirjoittaa muuttuvasta työelämästä. www.ukkowork.fi
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Yhä useampi hyvä työntekijä päättää alkaa yrittäjäksi. Tähän on lukemattomia syitä, joista myös työnantajan tulisi olla tietoinen. Monissa työyhteisöissä on mahdollista helpottaa yrittäjämäisen asenneteen hyödyntämistä yrityksen sisällä.

Tässä artikkelissa esittelen vetäviä ja työntäviä syitä yrittäjäksi ryhtymiselle.

 

Yrittäjyys on helpompaa kuin koskaan ennen

Perinteisesti yrittäjyyttä on pidetty todella riskisenä ja vaikeana tapana ansaita elanto. Toki se osittain on sitä vieläkin, mutta monilta osin yrittäjyyden riskejä on pienennetty ja yrittäjyyden aloittamisesta on tehty helpompaa.

Esimerkiksi kevytyrittäjyys on luonut väylän, jonka kautta yrittäjämäistä toimintaa voi testata jopa ilman oman yrityksen perustamista. Kun yritystä ei tarvitse rekisteröidä, tehdä veroilmoituksia ja pidättää alveja, on aloittaminen todella helppoa. Toki myös kevytyrittäjän tulee nähdä vaivaa asiakashankinnassa, markkinoinnissa ja hinnoittelussa. Tämän lisäksi tietysti myös ne oikeat työt pitää tehdä hyvin.

Toiminimen perustaminen ei ole prosessin enää kovin monimutkainen. Esimerkiksi UKKO Pro tarjoaa tämän ilmaiseksi: Toiminimen perustaminen netissä.

Ehkä suurin loikka työntekijästä yrittäjäksi tulee siitä valtavasta byrokratian määrästä, jonka uusi yrittäjä kohtaa. Juuri tämän takia kevytyrittäjyyspalvelut ovat niin suosittuja. Vaihtoehtoisesti yrittäjä voi etsiä itselleen hyvän kirjanpitäjän tai hoitaa kirjanpidon itse. Tähänkin löytyy ilmaista apua verkosta: Toiminimen kirjanpito tee-se-itse.

 

Asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat muuttuneet

Suomen uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi kuvaa hyvin kirjoituksessaan, miten nuorten asenteet yrittäjyydestä ovat muuttuneet järisyttävää vauhtia: Nuorten asenteissa tapahtunut järisyttävä muutos.

”Joka viides 18–24-vuotias suomalainen miettii yrittäjyyttä vaihtoehtona kolmen seuraavan vuoden kuluessa. Vielä 2000-luvun alussa samaa mieltä oli vain prosentti, pari.”

Nuoret ovat toki edelläkävijöitä monessa asiassa, eikä vanhempi kaarti välttämättä innostu nuorten humputuksista ja digiajan trendeistä. Mutta ei mene enää pitkä aika siihen, kun nämä innokkaat nuoret ovat osaavia huippuammattilaisia.

Startup-huuma ja yrittäjyyden arvostuksen kasvu vaikuttavat ilmapiiriin myönteisesti ja sen myötä lisäävät monien uskallusta perustaa oma yritys. Laman kauhut ja traumat eivät enää rasita nykyisten kolmekymppisten ja sitä nuorempien sukupolvien mieliä. Yrittäminen on yhä hyväksytympi tapa tienata elantonsa ja hyvä niin.

 

Yrittäjä tienaa enemmän

Työnsä hyvin tekevä yrittäjä tienaa enemmän; tämä on päivänselvä asia.

Jos on hyvä hankkimaan asiakkaita ja osaa hoitaa kokonaisvaltaisesti projektinsa alusta loppuun, niin yrittäjänä tienaa varmasti enemmän kuin palkansaajana. Palkansaajan tulee tienata sekä oma palkkansa, että sen heikommin suoriutuvan työkaverin palkka. Toki myös firman omistaja haluaa yleensä jotain hyötyä työllistämisestä. Hyvin asiansa hoitava yrittäjä siis tienaa enemmän. Tai hyvin työnsä osaava työntekijä tienaisi yrittäjänä paremmin.

Toki kaksi kolmesta yrittäjästä tienaa vähemmän kuin keskimääräinen palkansaaja. (Suomen yrittäjät) Mutta tässä tekstissä puhutaankin niistä parhaista työntekijöistä, niistä, joiden menettäminen kirpaisee työnantajaa kaikkein eniten.

 

Yrittäjällä on enemmän vapauksia

Yrittäjä voi itse päättää milloin töitä tehdään ja milloin lomaillaan. Työntekijällä ei ole mahdollisuutta ottaa ainakaan palkallista lomaa määräänsä enemmän ja loma-ajoistakin pitää usein sopia pomon kanssa.

Yrittäjänä töitä voi tehdä juuri sen verran kun haluaa tienata rahaa. Ahkera ja työstään innostunut tekijä voi tehdä vaikka 12 tuntista päivää, viikon jokaisena päivänä. Työntekijänä kimpussa olisi jos jonkinlaista työsuojeluvaltuutettua ja tarkastajaa.

Yrittäjä siis päättää itse mitä hän tekee. Omaan työhön vaikuttaminen koetaan yhdeksi tärkeimmistä työtyytyväisyyteen vaikuttavista tekijöistä. Toinen poikkeuksetta esiin nouseva asia on työn merkityksellisyys. Usein palkkatyössä töitä tehdään jonkun muun käskystä, eikä asioita jatkuvasti kyseenalaistavaa sankaria katsota oikein hyvällä. Jatkuva muiden käskyjen noudattaminen ilman perusteltua syytä viekin työstä pikkuhiljaa kaiken mielekkyyden.

 

Miten saat pidettyä parhaat työntekijät töissä?

Nyt kun tiedät, minkä takia parhaat työntekijäsi haluavat alkaa yrittäjiksi, voit ennakolta tehdä työpaikastasi sellaisen, ettei yrittäjähenkisilläkään työntekijöilläsi ole kiire pois.

Monissa it-alan yrityksissä palkka perustuu suoraan tehtyihin asiakasprojekteihin. Työntekijä saa siis suoraan tietyn osuuden yritykseen sisääntulevasta rahasta. Prosenttiosuus tietysti vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon esimerkiksi myyntityötä projektia varten pitää tehdä. Pystytkö sinä tarjoamaan yrityksessäsi tällaisen mahdollisuuden, jossa sekä hyötyä että riskiä jaetaan enemmän työntekijöille?

Jos työntekijä kaipaa vapautta työ- tai loma-aikoihin, voit koittaa sopia näistä asioista normaalia joustavammin. Parhaan lopputuloksen saa yleensä siten, että useampi työntekijä sopii keskenään työvuoroista ja lomista.

Ja jos näiden muutostenkin jälkeen työntekijä kuitenkin haluaa alkaa yrittäjäksi, on sinulla edelleen mahdollisuus pitää kiinni tästä ammattilaisesta: tarjoa hänelle mahdollisuutta tehdä töitä alihankintana samoilla kustannuksilla kuin aiemminkin.

Viimeisimmät näkökulmat

Olli Kopakkalahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/olli-kopakkala/