Kokeile kuukausi maksutta

Muutosten keskellä paras selviytymisstrategia on uudistuminen

Tietoa kirjoittajasta Pekka Metsi
Pekka Metsi on kaikkialla Suomessa toimivan Granlund-konsernin ja sen Helsingissä sijaitsevan emoyhtiön Granlund Oy:n toimitusjohtaja. Granlund on kasvava rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijakonserni, joka on erikoistunut talotekniikkasuunnitteluun, kiinteistö-, energia- ja ympäristökonsultointiin, alan ohjelmistoihin sekä valvontaan ja rakennuttamiseen.
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Korona iski kiinteistö- ja rakennusalaan keskellä murroksia. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu, energiamurros ja digitalisaatio pakottavat meidät kehittymään. Uskon, että pandemia vauhdittaa tätä kaikkea. Kriisi on aina myös mahdollisuus.

 

Alamme nousukiito on jatkunut pitkään. Niin pitkään, että monelle alle 10 vuotta alalla olleelle nuorelle koronaepidemia ja sen tuomat epävarmuudet on ensimmäinen todella haastava paikka. Konkarithan ovat tottuneet suhdannemuutoksiin aina 90-luvun lamasta viimeisimpään finanssikriisiin. Jyviä erotellaan akanoista. Kisa on alkanut: kuka sopeutuu muutokseen parhaiten.

Meillä Granlundilla pandemia ei ole aiheuttanut vielä suuria muutoksia. Etätyöt ovat tulleet kiinteäksi osaksi arkeamme, luultavasti lopullisesti. Investoinneissa ei ole nähtävissä paniikkimielialaa. Asioita laitetaan jonkin verran jäihin ja päätöksenteko on hidasta, mutta kokonaan keskeytettyjä hankkeita on vielä vähän.

Panostamme yhä enemmän projektityyppeihin, joissa tekniikalla on suurin merkitys ja joiden markkina näyttää jopa kasvavan. Näitä ovat esimerkiksi datacenter- ja energiahankkeet sekä korjausrakentaminen.

Korona osoitti hyvän ilmanvaihdon tärkeyden. Sen avulla voidaan tukea suoraan liiketoimintoja, joihin korona on pahiten puraissut. Tutkimustieto näyttää aikanaan, minkälaisia suurempia muutoksia alalla tarvitaan suunnitteluratkaisuihin ja rakentamismääräyksiin. Väljyys yhdistettynä toimivaan ilmanvaihtoon tekee tiloista turvallisia. Suomen lähtötilanne on kansainvälisestikin hyvä.

 

Data pitää laittaa hyötykäyttöön

Haluamme kehittää datan virtaamista KiRa-alalla. Rakennuslehdessä 5.10.2020 Seppo Mölsä antoi synkän arvion Suomen rakennusalan tipahtamisesta kelkasta digitalisaation kehityksessä. Kokonaiskuva voi olla vähän harmaa, mutta vahvaa pohjaa on rakennettu monessa yrityksessä. Nyt pitää tuotteistaa datapalvelut ja uudistaa liiketoimintamalleja.

Datan päälle voidaan rakentaa uusia palveluja, joilla kiinteistöjen elinkaarihallinta paranee. Hiilijalanjälki pidetään tiukasti hyppysissä, sisäolosuhteet kontrollissa ja korjausvelka hallinnassa.

Energiasektorilla markkinaa jaetaan uudelleen. Energiatehokkuus on vain osa ratkaisua. Keskitettyjen energiaratkaisujen rinnalle tulee yhä lisää paikallisia uusiutuvia ja varastointiin liittyviä ratkaisuja. Uusi systeemi antaa mahdollisuuksia uusille toimijoille. Ja datan hallinta on systeemistasolla ns. dealbreikkeri.

Uskon, että kiinteistöihin liittyvissä palveluissa nähdään lähivuosina nopeita muutoksia, kuten tarpeenmukaisuuden korostuminen, dataan pohjautuva päätöksenteko ja verkostomaiset toimintamallit. Manuaalisen työn korvaaminen datalla, analytiikalla ja älytyöllä ei vielä muuta markkinaa. Mutta kun tuottavuuden parantamiseen yhdistetään uudenlainen palvelutarjonta ja uudet liiketoimintamallit, alkaa tapahtua.

Meille rakas, hiukan jäyhä rakennusala muuttunee hitaammin, mutta sen tuottavuuden on kehityttävä. Talotekniikka, jonka me näemme hyvinä sisäolosuhteina, energiatehokkuutena ja käyttöä tukevana oleellisena tekijänä, ansaitsee korkeamman position arvoketjussa.

 

Muutos puskee joka suunnalta

Radikaali muutos ei koskaan synny hetkessä – tai helposti. Tulevaisuudessakin tarvitaan hotelleja, toimistoja ja liikerakennuksia, vaikka ihmiset tulevat todennäköisesti käyttämään niitä eri tavalla. Ja niiden joustavaan käyttöön syntyy lisää palveluratkaisuja ja varmasti myös teknologiaratkaisuja.

KiRa-alalla tullaan näkemään myös enemmän uudenlaisia toimijoita, kuten Googlen kaltaisia suuryhtiöitä. Ehkä radikaali muutos tuleekin ulkoapäin? Paras vaihtoehto kuitenkin olisi, jos muutos saataisiin aikaan molemmista suunnista, sisältä ja ulkoa. Muutoksen hitaus osoittaa kuitenkin myös sen, että KiRa-alan valloitus ei ole ihan helppo homma. Omalla osaamisellamme on siis suuri arvo tulevaisuudessakin.

 

Pekka Metsi

Granlund Oy

toimitusjohtaja

 

Tule seuraamaan paneelikeskustelua KiRa-alan muutoksesta ja koronasta Smart Change -virtuaaliseminaariin 21.10.2020!

 

Viimeisimmät näkökulmat

Pekka Metsihttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/pekka-metsi/