Kokeile kuukausi maksutta

Myymättömien asuntojen miljardivuori vaatii sulattelua

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntorakentamisen kova jarrutus alkoi olla selvää viime syksynä. Monet isot rakennusyhtiöt kertoivat, että uusia hankkeita on aloitettu yksi tai kaksi eikä seuraavista aloituspäätöksistä ollut tietoa. Sama tahti on jatkunut alkuvuonna, ja viime päivinä rakentamisen ja kaupan syväjäästä on tullut yleinen hämmästelyn aihe.

Hämmästelyä selittää osaltaan se, että tulevaisuudennäkymän ja arkikokemuksen välillä on nyt suuri ero. Monet viime vuonna aloitetut kerrostalotyömaat ovat edelleen käynnissä ja rakentamista on paljon. Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälä huomauttikin Rakennuslehdessä, että tämän vuoden kolmannella neljänneksellä loppuu paljon työmaita ja syksyllä rakennusalalle voi iskeä kova työttömyys. Jo nyt monissa rakennusalan yhtiöissä on käyty muutosneuvottelut jos toisetkin.

Kun kohteita nyt valmistuu paljon ja kauppa ei tahdo käydä, myymättömien asuntojen varasto alkaa nopeasti paisua. Rakennuslehden tekemän ennusteen mukaan nykytilanteen jatkuessa pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa on vuodenvaihteessa yhteensä yli 4000 myymätöntä asuntoa. Jos yksittäisen asunnon arvo on vaikkapa 400000 euroa, asunnoissa on kiinni yli 1,5 miljardia euroa. Siitä on helppo päätellä, että uusia kohteita ei aloiteta hanakasti ennen kuin miljardivuori on alkanut sulaa.

Rakennusliikkeet ovat vauhdittaneet kauppaa muun muassa tarjoamalla vastike- ja muita etuja, mutta systemaattista alekampanjointia ei ole vielä ollut näköpiirissä.

Isoilla rakennusyhtiöillä muut rakentamisen sektorit voivat tukea yrityksen menestystä myös heikon asuntorakentamisen aikana, mutta pienemmillä asuntourakoitsijoilla ja alihankkijoilla tilanne voi olla lähikuukausina kriittinen. Monen yhtiön toiminta perustuu tietysti siihen, että uusiin kohteisiin päästään aina edellisten päättyessä. Kun tämä elämänpyörä pysähtyy, koko toiminta lamaantuu.

Rakentajien näkökulmasta esimerkiksi Ara-vuokratuotanto onkin nyt muuttunut taas kiinnostavaksi. Tarjolla on matalia katteita, mutta urakat pitävät pyörät pyörimässä. Siksi yhteiskunnan tukeman rakentamisen merkitys on nyt monella tavalla tärkeä. Asuntojen tarvehan ei ole mihinkään kadonnut. Kaupungistuminen jatkuu, ja voi ennustaa, että häiriön jälkeen asuntorakentamisen tahti nousee voimakkaasti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myymättömien asuntojen miljardivuori vaatii sulattelua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/