Näköpiirissä on monta eri todellisuutta

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Talouden ennustettu jäähtyminen on jakamassa Suomen entistä selvemmin nopean ja hitaamman kasvun alueiksi myös rakentamisessa.

Rakennuslehti kertoi äskettäin, että Helsingissä oli vuodenvaihteessa rakenteilla noin 10000 asuntoa. Uusia asuintaloja nousee peräti ennätystahtia. Kun viime kuukausina on puhuttu rakennuslupien määrän romahtamisesta Suomessa, esimerkiksi Helsingissä rakentamisen tahti jatkuu kovana. Lupiakin myönnettiin myös loppuvuonna rivakasti.

Suhdanteen hidastuminen tuntuu kuitenkin vääjäämättömästi, vaikka kokonaiskuvassa heilahdukset jäisivätkin vielä pieniksi.

Pitkän nousukauden aikana asuntoja on rakennettu innokkaasti eri puolille Suomea, ja joillakin paikkakunnilla asuntomarkkina alkaa täyttyä. Yleisradio otsikoi viime viikonloppuna asuntokauppaa käsittelevän juttunsa ”Nyt alkavat ostajan markkinat”. Ajatuksena oli, että paikka paikoin asuntoja on rakennettu jo niin paljon realistiseen kysyntään nähden, että kauppatahti ja hinnat hiipuvat. Yle nosti tällaisiksi esimerkeiksi Rovaniemen ja Lahden.

Kun pienemmissä maakuntakaupungeissa veto heikkenee, kiinnostus kääntyy tietysti pääkaupunkiseudun ja suurimpien kasvukeskusten markkinoille. Voikin ennakoida, että rakennusalan työt keskittyvät yhä enemmän näihin keskuksiin ja samalla rakennusyhtiöt keskittävät toimintaansa ja siirtävät resursseja maakunnista vilkkaammille seuduille.

Toivottavasti laskevat suhdanne-ennusteet eivät tuo turhaa varovaisuutta niille alueille, missä imua ja tarvetta on edelleen. Järkeä ja malttia tarvitaan aina, mutta pahinta on, jos hidastuvan kasvun aikana jarrutetaan varmuuden vuoksi. Alamäki muuttuu helposti omin toimin jyrkemmäksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näköpiirissä on monta eri todellisuutta”

Jätä kommentti