Kokeile kuukausi maksutta

Nyt aivan liikaa ja kohta liian vähän

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kun asuinkerrostalon kohoamiseen menee alustavasta ajatuksesta muuttovalmiiksi taloksi helposti useampi vuosi, markkinoiden nopeat muutokset näkyvät herkästi epätasapainotilana. Vielä muutama vuosi sitten varsinkin sijoittajat halusivat ostaa isoja kohteita, joissa on runsaasti pieniä asuntoja. Uusia kerrostaloja nousi hurjaa tahtia vielä senkin jälkeen, kun asuntomarkkinat olivat jo jäähtyneet pikatahtia, ja lopputuloksena rakennusyhtiöillä on nyt kädet täynnä tyhjiä, myymättömiä asuntoja.

Asuntomarkkinoiden tilannetta heijastelee esimerkiksi Tilastokeskuksen tuore vuokratilasto vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien nousutahti kasvukeskuksissa on melko maltillista, mutta asuntojen runsaasta tarjonnasta kertoo se, että pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu on muita kasvukeskuksia hitaampaa – käytännössä vuokrat pysyivät keskimäärin viime vuoden tasolla. Suomen vetovoimaisimmalla alueella tarjontaa on nyt kysyntään nähden hetkellisesti liikaa.

Mikä on heilahtanut voimalla yhteen suuntaan, usein palaa yhtä kovalla vauhdilla toiseen suuntaan, kun tilanne muuttuu. Kun nyt rakennetaan uusia asuntoja vähänlaisesti ja vapaarahoitteisia ei juuri ollenkaan, muutaman vuoden kuluttua asunnoista on todennäköisesti kova pula. Kaupungistuminen jatkuu ja väen pakkautuminen suurimpiin kasvukeskuksiin ennemmin kiihtyy kuin hiljenee. Ja kun korot ja hinnat laskevat sopivalle tasolle, kaupanteko alkaa kiinnostaa niin kuluttajia kuin sijoittajiakin.

Fiksut kaupungit yrittävätkin pitää asuntotuotannon rattaat pyörimässä, kuten esimerkiksi Tampere on juuri tehnyt. Se on koonnut paketiksi määräaikaisia asunto- ja maapolitiikan toimenpiteitä, jotka edistävät yhtiömuotoisen asuntorakentamisen käynnistymistä. Samalla se haluaa turvata kaupunkikehitystä.

Kaikki suhdannealhoa helpottavat toimet ovat rakennusalan näkökulmasta nyt tervetulleita. Ne auttavat akuuttiin kriisiin, mutta kurkottavat myös lähitulevaisuuteen ja tasoittavat nousukauden tilannetta.

Jäähtyneistä markkinoista ylikuumentuneisiin markkinoihin on usein vain lyhyt matka. Kumpikaan tilanne ei ole toivottava.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt aivan liikaa ja kohta liian vähän”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/