Nyt kaikki keinot käyttöön

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentamisen vuosi on alkanut myönteisissä merkeissä. Viime vuoden pelätty koronaisku jäi rakennusalalla vaimeaksi, ja vuodesta tuli mallikas. Myös tämä vuosi näyttää hyvältä – yllättävänkin hyvältä.

Rakennusalan suhdanneryhmä, Raksu, arvioi tuoreessa ennusteessaan, että rakentaminen vähenee tänä vuonna yhdestä kolmeen prosenttiin viime vuoteen verrattuna. Se on aiempiin ennusteisiin verrattuna varsin myönteinen. Raksun mukaan aiempaa positiivisempaa näkymää tukee koronatilanteen pysyminen kaikesta huolimatta varsin maltillisena ja monien uusien rakennushankkeiden käynnistyminen viime vuoden lopulla.

Tilastokeskus puolestaan kertoi tällä viikolla, että viime vuoden viimeisellä neljänneksellä myönnettiin rakennuslupia esimerkiksi yli 11 000 asunnolle. Määrä oli peräti 19,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Rakennusalalla näyttää siis varsin lupaavalta – varsinkin kun koronan vaikutus koko talouteenkin näyttää jääneen odotuksia pienemmäksi ja pandemian jälkimainingeissa talouskasvulle on taas tilaa.

Viime vuoden tuloksiaan esitelleet isot rakennusyhtiöt pitävät tämän vuoden näkymiään kuitenkin vielä melko sumeina, ja sijoittajaohjeistuksissa vaihteluvälit olivat suuria, kuten epävarmassa tilanteessa yleensäkin on.

Vaikka koronarokotukset antavat toivoa, pandemiamaratonissa ollaan vasta raastavimman osuuden alussa, kuten sumuisat ennusteetkin kertovat. Rakennusalan yhtiöistä kerrotaan, että koronaväsymys näkyy jo monella tavalla vuoden kestäneen erityisajan jälkeen. Osittain herpaantumisesta kertovat varmastikin myös monet tartuntaryppäät, joita on ollut aiempaa enemmän rakennustyömailla.

Tarvitaan siis vielä ainakin kevään mittainen sinnittely. Toivottavasti rakentajille antavat puhtia valoisat suhdannenäkymät ja töiden riittävyys. Kaikki keinot työntekijöiden jaksamisen tukemisessa kannattaa käyttää juuri nyt. Hyvää esimerkkiä näyttää Skanska, joka Suomen tuloksen esittelyn yhteydessä kertoi lahjoittavansa jokaiselle työntekijälle jaksamisen ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin edistämiseksi 200 euroa ylimääräistä virikesaldoa. Se on investointi tulevaisuuteen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Nyt kaikki keinot käyttöön”

 1. Otsikkosi mukaisesti toimimalla kaikki työmaat pitäis pysäyttää ja jokaisen ihmisen tulisi eristäytyä oman kotitaloutensa piiriin. Sitä tarkoittaa kaikki keinot. Joku voisi keksiä vieläkin rajumpia keinoja, mutta oletann että perus ihmisoikeudet ovat voimassa tämän lauseen kontekstissa.

  Vaatiiko Rakennuslehti eli Sanoma media nyt siis todella koko yhteiskunnan sulkemista? Vastaa kyllä tai ei.

  1. Noin yleisenä ajatuksena voisi ilman Sanoma mediaa todeta, että kyllä, kunhan Lapinmatkailu sallitaan. Lapin hiihtokeskuksissa on varmasti lukuisa määrä nappipaitarakentajaa tälläkin hetkellä, sitä ei eliitiltä viedä perk…

 2. ”työntekijöiden jaksamisen tukemisessa”

  Heh 😀 Tapsa taas vauhdissa.

  On jo nähty, että raksareiska- ja ennen kaikkea se kosovarski-osasto, pätkät välittää YHTÄÄN MITÄÄN maski- ja turvavälisuosituksista, tai karanteeneista, tai ylipäätään mistään koronavarotoimiin liittyvästä. Ja valkokypäriähän ei näköjään myöskään kiinnosta – huonoa biznekselle nääs – kuten ei ilmeisesti viranomaisiakaan: koska jälleen, huonoa mainosta heidän sairaalle ”kansa koirankoppiin, koska vihreys”-ideologialleen, tai ainakin sen jumalattoman ahneelle ja sosiopatiaa hipovalle nykytoteutukselleen.

  Eli minkäs teet: mätä ja korruptoitunut ala julkisine kytkentöineen kyseessä, joten tässähän sitten lillutaan – ja siedetään pakon edessä. Omaa piikkiä odotellessa siis!

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat