Kokeile kuukausi maksutta

Nyt on oiva hetki kehittää rakennusalan johtamista ja kilpailukykyä

Tietoa kirjoittajasta Jukka Pekkanen
Johtaja, rakentamisen kehittäminen, Rakennusteollisuus RT ry
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Digitaalisuus, elinkaaritietous, eettisyys, laadukkuus ja tehokas tuotanto. Näistäkö hyvä rakentaminen on tehty? Ovatko nämä jo arkipäivää suomalaisessa rakentamisessa vai harjoittelemmeko vasta niiden tuomien mahdollisuuksien ja haasteiden kanssa?

Rakentamisen myötätuuli on jatkunut jo usean vuoden ajan. Kysyntää on riittänyt, ja monet asiat ovat kehittyneet hyvään suuntaan. Resurssit ovat tosin olleet tiukoilla, ja osaajien kysyntä on paikoin ylittänyt tarjonnan, mutta ala voi olla varsin tyytyväinen tekemiseensä ja kehittymiseensä.

Rakentamisen tuottavuuden ja laadun kannalta työturvallisuus ja sujuva hankeprosessi ovat tärkeitä tekijöitä. Turvallisuus on kokonaisuudessaan kehittynyt huimasti, kuten pitääkin. Jokainen tapaturma on liikaa. Sen sijaan rakentamisprosessin sujuvuudessa on vielä paljon parannettavaa. Pitkät alihankintaketjut ja monimutkaiset hankkeet asettavat sen koetukselle. Valoa tilanteeseen tuo kuitenkin yhteistoiminnallisten toteutusmuotojen käytön lisääntyminen sekä ennakkosuunnittelun merkityksen ymmärtäminen. Tällä saralla on silti vielä paljon tehtävää.

Rakentamisen laatua moititaan usein. Tekemistä sen parantamisessa toki riittää, mutta tilanne ei ole lainkaan niin huono kuin usein annetaan ymmärtää. Asuntorakentamisessa moitteettomat ja nollavirheluovutukset muodostavat jo valtaosan kaikista luovutuksista. Ilahduttavaa on, että asiakastyytyväisyyteen on kiinnitetty paljon huomiota. Tuoreessa asiakastyytyväisyystutkimuksessa asuntorakentaminen nousi toimialavertailussa ykkössijalle.

Tehokas kosteudenhallinta on keskeinen edellytys rakentamisen hyvälle laadulle. Sen merkitykseen on havahduttu, mutta paljon on vielä töitäkin tehtävänä. Liian usein törmää tilanteisin, joissa ennen kaikkea asenteessa on korjattavaa. Osaamisesta tai teknisten ratkaisujen puutteista ei useinkaan ole kyse, vaan välittämisestä. Kosteudenhallinnan kuntoon laittaminen tulee olemaan tärkeimpiä osa-alueita rakentamisen laadun parantamisessa. Asenteissa on päästävä samalle tasolle kuin turvallisuustyössä.

Digitalisaatio megatrendinä tulee vahvistumaan myös rakennusalalla. Jo laajalti käytössä olevat tietomallit muodostavat alan digitalisaation ytimen, ja muut teknologiat kytkeytyvät lähinnä niiden ympärille. Nopeimmin niitä päästään hyödyntämään rakennushankkeen tiedon hallinnassa sekä projektiosapuolten yhteistyön tehostamisessa ja sen myötä tuottavuuden parantamisessa. Mukaan tulee myös koneoppiminen sekä drone-lennokkien, 3D-tulostamisen ja rakentamisen automaation hyödyntäminen.

Merkittävänä teemana rakennusalalle on nousemassa myös eettinen kestävyys, mukaan lukien muun muassa energiatehokkuus, elinkaaren hallinta ja kiertotalous. Suunta jatkuu yhä kokonaisvaltaisempana esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvinä vaatimuksina. Puun käyttöä halutaan edistää, erilaisia komposiittirakenteita kehitetään ja nykyisille materiaaleille haetaan korvaavia tuotteita tai uuden tyyppisiä koostumuksia. Muovin käytön vähentäminen ja korvaavien materiaalien käyttö on tästä konkreettinen esimerkki.

Liikaan tyytyväisyyteen ei silti pidä tuudittautua. Menestyminen tulevaisuudessa edellyttää vahvaa kehittymistä sekä uusien asioiden omaksumista ja käyttöönottoa. Kun kysyntä alalla laimenee, on oiva hetki uuden kehittämiseen ja kilpailukyvyn terävöittämiseen. Toivottavasti pääsemme eroon vanhasta kierteestä, jossa kovan kysynnän aikana ei ollut aikaa kehittää ja hiljentyneen kysynnän aikana ei ollut varaa kehittää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt on oiva hetki kehittää rakennusalan johtamista ja kilpailukykyä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jukka Pekkanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jukka-pekkanen/