Kokeile kuukausi maksutta

Onko 4 000 kuollutta rakennusmiestä sopuhinta jalkapallon MM-kisoista?

Tietoa kirjoittajasta Hannu Lättilä
Toimitussihteeri, toimittaja, hannu.lattila@rakennuslehti.fi, Twitter: @HannuLattila
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Qatar on noussut viime päivinä julkisuuteen, koska maan epäillään maksaneen miljoonia dollareita lahjuksia jalkapallon vuoden 2022 maailmanmestaruuskisojen saamiseksi. Tämän vuoksi nyt onkin esitetty, että kisaisäntä pitäisi vaihtaa.

Rakennusalan näkökulmasta lahjuksia hälyttävämpää on kuitenkin se, että kisojen rakennustöissä ihmishenki ei ole ollut juuri minkään arvoinen. Maailman työntekijöiden oikeuksien puolesta taistelevan International Trade Union Confederationin (ITUC) maaliskuisen raportin mukaan kisoihin liittyvissä rakennustöissä oli jo tuolloin kuollut noin 1 200 työntekijää eli keskimäärin yli yksi ihminen päivässä. Jos sama tahti jatkuu, ainakin 4 000 työntekijää kuolee ennen kisojen käynnistymistä kahdeksan vuoden päästä.

Määrä kuulostaa järkyttävän suurelta jo sinänsä, ja sitä se on myös verrattuna aiempien megaurheilutapahtumien rakennustöissä kuolleisiin. Toiseksi eniten kuolleita työläisiä oli 2000-luvulla järjestetyistä kisoista Sotshin vuoden 2014 talviolympialaisten yhteydessä, mutta heidän lukumääränsä jäi silti 60:een. Lontoon vuoden 2012 olympialaisten yhteydessä selvittiin kokonaan ilman kuolleita.

Rakennustyöt Qatarissa perustuvat pitkälti ulkomaisen työvoiman käyttöön. Intialaiset ja nepalilaiset muodostavat noin puolet maan ulkomaisesta työvoimasta. Monien mielestä heidän työsuhteensa ja elinolot ovat sitä tasoa, että voidaan puhua orjatyövoimasta.

Kieroutuneelta tässä kaikessa vaikuttaa myös länsimaiden suhtautuminen asiaan. Näyttää nimittäin siltä, että täällä tuhansien aasialaisten ihmishenki painaa vaa’assa selvästi vähemmän kuin muutama miljoona dollaria rahaa. Näin voi päätellä siitä, että vasta nyt ilmi tullut lahjusskandaali on saanut eri tahot tosissaan vaatimaan kisaisännän vaihtoa. Kun brittiläinen Guardian-lehti raportoi nepalilaisten rakennusmiesten kuolemantapauksista jo syyskuussa 2013 ja ITUC julkaisi oman raporttinsa maaliskuussa, asia ohitettiin melko vähin äänin. Epäilen, olisiko suhtautuminen yhtä välinpitämätöntä, jos enemmistö kuolleista työmiehistä olisi länsimaalaisia. Tai jos heitä olisi paljon esimerkiksi jostain isosta jalkapallomaasta, ainakin kyseisen maan palloliitto olisi varmasti noussut voimakkaasti barrikadeille ja uhkaisi kisoja boikotilla, mikäli kisaisäntää ei vaihdeta.

Jalkapalloilijoiden oma työturvallisuus on kyllä herättänyt huolta jo aiemmin. Jo alkuvuodesta 2014 kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johdossa kaavailtiin kisojen siirtämistä talvikaudelle, koska lämpötila voi nousta Qatarissa yli 50 celsius-asteeseen kesällä. Ja oikein toki onkin, että jalkapalloilijoiden turvallisuuteen kiinnitetään huomiota.

On silti huomattava, että rakennusmiehet painavat raskasta työtään näissä samoissa olosuhteissa. Lisäksi rakennustyömiesten ainakin kuuluisi pitää päällään suojavarustusta, joka omalta osaltaan pahentaa kuumuuden vaikutuksia. Työläisten työpäivät ja -viikot ovat myös pitkiä, sillä monet tekevät töitä 60 tuntia viikossa. Näistä äärimmäisen kovista olosuhteista huolimatta ulkomaisille rakennustyöntekijöille ei raporttien mukaan edes anneta tarpeeksi puhdasta juomavettä.

Kun kuolleet työmiehet eivät ole länsimaalaisia eivätkä mistään isosta jalkapallomaasta, esimerkiksi Fifa tyytyy loputtomiin neuvotteluihin asian tiimoilta sen sijaan, että järjestö tosissaan uhkaisi Qataria vaikkapa kisaisännän vaihtamisella. Ilmeisesti edes tuhansien aasialaisten työmiesten ihmishenget eivät ole läheskään samanarvoisia kuin yhden miljoonia ansaitsevan jalkapallotähden hyvinvointi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Onko 4 000 kuollutta rakennusmiestä sopuhinta jalkapallon MM-kisoista?”

  1. Jalkapallo on elämää suurempi laji. Joillekin se on elämä itse.

    Jalkapallon kisastadioneiden rakentajien pääkalloista voisi rakentaa vaikka vapaapotkumuurin maalin eteen, jolloin Messi ja Ronaldo pääsivät kokeilemaan kierteitänsä sen yli ja ohi. Katsojat voisivat lyödä veto siitä montako kalloa putoaa.

    Adidaksen ja Niken mainoksissa voisi potkia pallon sijaan valkoisia pääkalloja joita siirreltäisiin pelaajalta toiselle taustalla soidessa Queenin We will rock you.

    Niin kauan kuin jalkapallotähdet ja ennen kaikkea katsojat eivät välitä, niin korruptio ja täydellinen piittaamattomuus ulkomaisen halpatyövoiman työturvallisuudesta jatkuu ja sheikit saavat mainostilaa huippujoukkueiden pelipaidoista. Shotsin kisoissa toimittajia kiinnosti enemmän se, montako homoa tai homobaaria kaupungista löytyy, mutta rakennustöissä kuolleiden määrä ei kiinnostanut ketään.

    1. Brasiliassa tuli sillan romahduksen myötä ainakin yksi ihmisuhri lisää urheilun alttarille. Loukkaantuneita oli kymmenkunta. Saman verran tappioita tullee yksin voitonjuhlissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Hannu Lättilähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/hannu-lattila/