Kokeile kuukausi maksutta

Onko rakentaminen viihdettä?

Tietoa kirjoittajasta Ari Autio
Puheenjohtaja, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Onko rakentaminen siirtynyt tunnemarkkinoille? Yhteiskunta on mediaistunut käteen ja taskuun, viihde pursuaa kaikkialle. Samaan suuntaan on menossa myös rakentaminen, ainakin jos on tilastoja tai alan vaikuttajia uskominen. Olemme siirtyneet rakentamisesta viihdeteollisuuteen.

Markkinamme haukkaa parhaillaan hieman happea, mutta korjausvelka paisuu. Viimeisimmän ROTI-raportin mukaan korjausvelka on noin 30–40 miljardia euroa. Edellä mainitusta päätellen töitä pitäisi olla nyt ja huomenna? Omasta näkökulmastani tarkastellen rakennusmestareita ja -insinöörejä tarvittaisiin ”urakalla” töihin. Päättäjien linjaukset ja logiikka tuntuvat silti kulkevan aivan vastakkaiseen suuntaan.

Olen huolestuneena seurannut infra-alan aloittaneiden ja valmistuneiden opiskelijamääriä niin insinööri- kuin rakennusmestarikoulutuksessakin; ne eivät vastaa nykyistä tarvetta. Alan osaajista on ollut jo pitkään huutava pula, rakennusalan laskusuhdanteesta huolimatta. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tilanne on ollut heikko.

Infrarakentaminen muutoksessa -projektin työpajan yhteenvedossa Eero Nippala TAMK:sta ja Terttu Vainio VTT:stä kirjoittavat tylyä tekstiä. ”Infrainsinöörejä tarvittaisiin 250, mutta valmistuvia on vain 150. Määrää ollaan vähentämässä 120:een valmistuvaan vuoteen 2015.”

Tämä on vain puolet tarpeesta! Samaisen yhteenvedon mukaan inframestareita tarvitaan vuosittain noin 200, mutta valmistuneita on vain muutama kymmenen. Lyhyellä matematiikalla tästä saadaan aikaiseksi yhtälö, jonka mukaan inframestareiden aloituspaikkoja pitäisi olla noin 150, eli lähes kymmenkertainen määrä nykyiseen verrattuna.

Juuri tämä on mielestäni viihdettä. Meillä on selkeä ongelma, mutta päättäjät lakaisevat ongelmaa maton alle tai siirtävät sen muualle.

Rakennusmestarikoulutus lopetettiin 1996. Onneksi mestarikoulutus onnistuttiin palauttamaan AMK-ohjelmiin 2007. Samaisena syksynä kuudessa ammattikorkeakoulussa käynnistyi työnjohdon koulutusohjelma. Rakennusmestarikoulutuksen lopettaminen oli paha takaisku alalle, myös Vaasassa viimeinen rakennusmestari valmistui 1996.

On hienoa havaita, että Vaasassa on nykyisistä ympäristötekijöistä huolimatta osattu katsoa tulevaan. Vaasassa Yrkeshögskolan Novia on tehnyt päätöksen rakennusmestarikoulutuksen käynnistämisestä syksyllä 2015.

Vuonna 2005 INFRA Pohjanmaan piirihallitus asetti erääksi avainaluetavoitteekseen rakennusmestarikoulutuksen palauttamisen Vaasaan. Aktiivinen noin yhdeksän vuoden vaikuttaminen on tuottanut toivottua tulosta.  Koulutukseen on kaavailtu 30:tä oppilasta, jotka jakautuvat ensimmäisen vuoden jälkeen 15 opiskelijaan infrapuolelle ja 15:een talopuolelle.  
Minulle infrapuolen yrittäjänä tätä uutista oli kiva lukea. Tämä ei ole enää viihdettä, vaan yksi aito lääke korjausrakentamiseen, joka tuo samalla lisää työnjohtajia markkinoille. Vielä kun joku keksisi reseptin koko toimialan suhdanteen nostamiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Onko rakentaminen viihdettä?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Ari Autiohttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/ari-autio/