Kokeile kuukausi maksutta

Ostaisiko Caverionin vai viisi rakennusliikettä?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Talotekniikkayhtiö Caverionin omistuskilpa ratkeaa todennäköisesti lähiviikkojen aikana. Yhtiötä tavoittelee kaksi pääomasijoittajaa, joista toisen kanssa nykyiset suuromistajat ovat liittoutuneet. Talven aikana ostotarjouksia on parannettu ja tarjousaikoja jatkettu. Tämä on nostanut yhtiön osakkeen hinnan Helsingin pörssissä yli 9 euroon eli ostotarjousten hintojen pintaan ja hieman ylikin.

Nykyisen pörssinoteerauksen mukaan Caverionin arvo on lähes 1,3 miljardia euroa. Se on muheva summa ja kertoo, että pääomasijoittajat näkevät paljon mahdollisuuksia talotekniikka-alalla ja sen yritysjärjestelyissä.

Pörssi ja sijoittajat ovat armottomia noteeraajia: jos tulos ja yrityksen tarina eivät ole kunnossa tai kiinnostavia, arvostus jää helposti kyntämään pohjamudissa. Näin näyttää käyneen useimmille Helsingin pörssin rakennusalan yhtiöille. Kurssit ovat olleet reippaassa alamäessä, eikä parempaa näytä olevan luvassa tässä suhdannetilanteessa.

Pahimmassa kurimuksessa on Lehto Group, jonka arvo viime viikon lopussa oli vaivaiset 21 miljoonaa euroa. Pahoissa ongelmissa olleen SRV:nkin saisi ostettua pörssistä reilulla 65 miljoonalla. Muista rakennusyhtiöistä äskettäin listautuneen Kreaten arvo on 80 miljoonaa ja jo pidempään pörssissä olleen Constin noin 95 miljoonaa euroa.

Suomen suurimman rakennusyhtiön eli YIT:n arvo oli viime viikolla noin 560 miljoonaa euroa. Siis melko tarkasti puolet Caverionin arvosta. Näin aiemmasta yrityskokonaisuudesta talotekniikkapuoli on YIT:n pilkkomisen jälkeen kirinyt huomattavasti arvokkaammaksi. YIT ja Caverion tekivät viime vuonna liikevaihtoa suunnilleen yhtä paljon eli 2,4 miljardia, eli pörssiarvostuksessa kyse on näkymistä ja odotuksista. Siitä kertoo, että esimerkiksi uusia betonituotteita kehittävän Betolarin arvo pörssissä on noin 55 miljoonaa euroa – ja viime vuoden liikevaihto 287000 euroa.

Caverionin arvolla saisi siis ostettua viisi merkittävää suomalaista rakennusyhtiötä ja rahaa jäisi ylitse 400 miljoonaa euroa. Sillä voisi hankkia mukaan vielä esimerkiksi pörssilistatun suunnitteluyhtiö Sitowisen, jonka arvo on noin 170 miljoonaa.

Mitä väliä pörssiarvoilla sitten on rakennusalalla toimiville? Paljonkin. Omistajat tekevät kaikkensa nostaakseen arvoa. Se voi tietää monenlaisia järjestelyjä yksittäisissä yrityksissä ja koko alalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ostaisiko Caverionin vai viisi rakennusliikettä?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/